Sevgili Göktürk Vizyon okurları herkese merhaba. Göktürk Therapatica Sağlıklı Yaşam & Danışmanlık Merkezinde fizyoterapist olarak hizmet vermekteyim. Fizyoterapi ve sağlık konuları yanı sıra yaşadığımız yer olan Göktürk ile alakalı güncel meseleler üzerine fikirlerimi sizlerle paylaşacağım. Çevremizde ve ailemizde bulunan yaşlı insanları ilgilendiren bir konu hakkında ki görüşlerimi paylaşmak istiyorum.

Yaşlılarda Düşme

Neredeyse her evin bir veya birkaç büyüğü (yaşlısı) bulunmaktadır. Bunlar kimimizin babaannesi, dedesi, annesi veya babasıdır. Akrabalığımızın derecesi her ne olursa olsun, aslında her birimiz onlar için en iyisi olsun isteriz. En azından kendi kendilerine yetmeleri ve bakıma muhtaç olmadan ömürlerini sürmeleri bizim en büyük arzularımızdandır. Ancak bu iyi niyetli arzularımızın önünde hastalıklar dışında, yaşlı nüfusu etkileyen, hayli yaygın bir sorun duruyor. Düşme!
Düşme yaşlılarda çok sık karşılaşılan bir durumdur. Yaş arttıkça kuvvet, denge-koordinasyon ve propriosepsiyonun azalmasıyla düşme problemleri sıklaşır ve daha fazla yaralanmalara, işlev kaybına ve sağlık giderlerinin artışına sebep olur. Daha önce düşmüş olan yaşlılar tekrar düşmeye daha yatkındırlar.Yaşlı bir bireyin düşmesi ile oluşan yaralanmalar bağımlılığa da yol açabilir. Bu yüzden düşme deneyimi yaşamış olan yaşlılarımıza karşı daha dikkatli davranmamız gerekir ve tavrımız kesinlikle ‘’neden dikkatli olmuyorsun’’ diyerek azarlamak olmamalıdır.

Çoğu yaşlı ‘’ayağım takıldı düştüm’’, ‘’ayağım boşluğa geldi düştüm’’ şeklinde düşme sebebini teşhis edebilirken. Bir çoğu da ‘’nasıl olduğunu anlayamadım’’ şeklinde ifade eder düşme tecrübesini.

Düşen hastaların yaklaşık %50’si kendiliğinden ayağa kalkabilirken diğer yarısı yardımsız ayağa kalkamaz. Ayağa kalkma süresi uzadıkça, günlük yaşam aktivitelerindeki azalma daha da belirgin hale gelir. Düşme Korkusu veya Düşme Sonrası Anksiyete Sendromu olarak adlandırılan bu durum yaşlı nüfusun yaklaşık 1/3’ünün hayatını olumsuz yönde etkiler.

Bilimsel araştırmalar 70 yaşından sonra insanların kas kitlelerinin % 50’sini kaybettiklerini bildirmektedir. Yaşlılar için evde veya bir merkezde grup halinde veya bireysel olarak yapılan fizyoterapi, egzersiz ve meditasyon programlarının, yaşlıların kas kuvvetindeki kaybın azalması, denge-koordinasyon ve proprisepsiyon algısının güçlenmesi gibi çok önemli etkileri olduğu araştırmacılar tarafından bildirilmektedir. Bunların sonucunda yaşlı bireyler daha özgüvenli, sosyal olarak daha aktif, kendine yetebilen (günlük yaşamda) bireyler haline gelebilmektedir.

Kaynak ve daha fazla bilgi için : www.therapatica.com


İletişim Bilgilerimiz;
Adres: İstanbul Cadddesi Tan Sokak Kemer Corner Sitesi İnci Blok Kat:4 D:35
Göktürk - Eyüp / İSTANBUL
Email: [email protected]
Web: www.therapatica.com
Tel : +90 212 322 12 08