Ortalama olarak tüm dünyada bal beş bin yılı aşkın bir zamandan beri tüketilmektedir. Her devirde balın mutlaka tüketilmesi gerektiği söylenmiştir. Hemşin balı kahvaltı sofralarının vazgeçilmez gıdası olarak bilinen Karadeniz bölgemize bağlı olan Rize ilimizin Hemşin ilçesinde doğal ortamlarda üretilmektedir. Hiçbir katkı içermeyen Hemşin balı uzmanlar tarafından da şifa deposu olarak gösterilmektedir. Unutkanlık hastalıklarına, odaklanma hastalıklarına, mide hastalıklarına ve kalp damar hastalıklarına iyileştirme yönünde etkileri bulunmaktadır. Bir yaşını aştıktan sonra çocukların da tüketilmesi hususunda uzmanlar tarafından öneri aldığı bu bal, düşünce gücünü artırıcı bir güce de sahiptir. Yüksek oranda antioksidan içeren Hemşin balının hastalıklardan korunmak için bağışıklık sistemini de kuvvetlendirdiği bilinmektedir.

Enerji Deposu

Hemşin balı yüksek oranda enerji verici etkiye sahiptir. Küçük yaşlardan beri bal tüketen insanlarda odaklanma sorunu ve Alzheimer gibi unutkanlık hastalıklarının görülmediği gözlemlenebilir. Spor yapan kişilerde hem spor yapmaya güç kazanmaları hem de kas gelişimini artırmak için tüketmeleri önerilmektedir. Kemik sistemi sağlığını koruyucu etkiye sahip olan bu bal türünün kemik erimesi hastalığına yakalanmamak için de kullanılması önerilmektedir. Yetişkinlerde kemik sağlığını korurken, çocuklarda ise kemik sağlığını koruyarak boy uzamasına yardımcı bir besin olarak uzmanlar tarafından çocukların tüketmesini önerdiği bir besindir.

 Hastalıklar İçin Şifa Kaynağı

Başta mide rahatsızlıkları olmak üzere Hemşin balı neredeyse bir çok hastalık için şifa kaynağı olarak gösterilebilir. Kalp damar hastalıklarına yakalanmamak için düzenli bir şekilde tüketilmesi gereken bu bal, böbrekleri koruyucu ve vücuttan toksin attırıcı özelliğe de sahiptir. Vücuda direnç verir, halsizlik bitkinlik gibi halleri insan vücudu üzerinden söker atar. Göz korneasını koruyucu etkiye sahip olan Hemşin balını düzenli kullanan kişilerde görme bozukluğu gözlenme ihtimali düşüktür.

Saç sağlığı için kozmetikçiler tarafından önerilen Hemşin balının cilt sağlığını da koruduğu bilinmektedir. Yanık ve yara tedavisinde çok eski zamanlardan beri kullanılan Hemşin balı, cildi parlaklaştırıcı özelliği bulunan bal çeşitlerinden birisidir. Saç sağlığını koruduğu gibi, saçlarının hızlı uzamasını isteyen kişiler Hemşin balını içerdiği vitaminler nedeni ile kullanmaları gereklidir.