DR Ozan Doğan'dan Tedavi Yöntemleri

Polikistik Over Sendromu, tüm dünyada en sık rastlanan kadın doğum hastalıklarından bir tanesidir. Ülkemizde de sıkça görülen Polikistik Over Sendromu, tedavi ile düzelme gösterebilen bir rahatsızlıktır. Polikistik Over Sendromu yaşayan kadınların tüm sorularına Dr. Ozan Doğan yanıt vermiştir. Aşağıdaki başlıkları inceleyerek bilgi edinebilirsiniz.

Polikistik Over Sendromu Nedir?

Polikistik Over Sendromu, yumurtalıklarda baş gösteren bir sorundur. Yumurtalıkların iç kısmında çok sayıda kist oluşumuna verilen ad Polikistik Over olmaktadır. Ancak bu kistlerin tamamı iyi huylu olmaktadır. Polikistik Over Sendromu sebebiyle kişiler doğurganlıkta zorluk çekmektedir. Zira yumurtalık üzerindeki küçük ve çok sayıda kist vücuda bazı konularda engel olmaktadır.

Polikistik Over Sendromu, kendisini bazı belirtiler ile fark ettirmektedir. Bu nedenle kolay bir şekilde teşhis edilebilmekte ve tedavi sürecine başlanabilmektedir. Polikistik Over Sendromu belirtiler taşıyan ya da taşımayan her kadının doktora gitmesi ve rutin kontrollerden geçmesi tavsiye edilmektedir. Zira bu hastalık sık görülmektedir ve her kadında erkenden fark edilmeyebilmektedir.

Polikistik Over Sendromu Belirtileri

Polikistik Over Sendromu, daha önce de bahsettiğimiz üzere bazı belirtiler ile kendini belli etmektedir. Bu belirtiler her hastada görülmediği gibi, her belirti gösteren kadın Polikistik Over Sendromuna sahip değildir. Polikistik Over Sendromu belirtileri şu şekildedir:

  • Saç dökülmesi ve gözle görülür seyrelme 
  • Göğüslerin büyümesi ya da küçülmesine bağlı oluşan hassasiyet
  • Adet döngüleri arasında görülen anormal kanamalar
  • Hamile kalamama
  • Ciltte leke oluşumu
  • Adet döngüsünde düzensizlik yaşama
  • Herhangi bir nedene bağlı olmayan kilo artışı
  • Yüz ve sırt bölgesi başta olmak üzere vücutta sivilcelenme
  • Seste bariz kalınlaşma
  • Vücutta tüylenmenin artması

Polikistik Over Sendromu Neden Kaynaklanır?

Polikistik Over Sendromu, çok sık görülen bir hastalık olduğu için sıkça araştırılmaktadır. Polikistik Over Sendromu hastalığına tam olarak neyin sebebiyet verdiği bilinmemektedir. Ancak kalıtsal olarak bu hastalığın var olduğu bilinmektedir. Örnek vermek gerekirse ailede Polikistik Over Sendromu olan bir birey varsa, aynı kanı taşıyan bireylerde de bu hastalığın meydana gelme olasılığı bulunmaktadır.

Polikistik Over Sendromu hastalığının nedeni hormon bozukluğudur. Zira belirtilere göz atıldığı zaman hemen anlaşılabileceği üzere vücuttaki erkeklik ve kadınlık hormonlarındaki değişimden kaynaklı bir rahatsızlık olmaktadır.

Polikistik Over Sendromu Teşhisi Nasıl Koyulur?

Polikistik Over Sendromu hastalarında tahliller sayesinde teşhis koyulabilmektedir. Polikistik Over Sendromu şüphesi taşıyan hasta, ilk olarak doktora şikâyetlerinden bahsetmektedir. Zaten Polikistik Over Sendromu yaşayan kadınlarda şikâyetler neredeyse her zaman aynı olduğu için doktorlar, yapacağı testleri bu doğrultuda ayarlamaktadır.

Gerekli kan, idrar tahlilleri yapılmakta ve vücuttaki hormon dengesi kontrol edilmektedir. Bu tahlillerin ardından ultrason ile Polikistik Over Sendromu olup olmadığı kesinleşmektedir. Kadın doğum uzmanı tarafından koyulan Polikistik Over Sendromu teşhisli hasta, daha sonra endokrin bölümüne sevk edilerek ilaç tedavisine başlamakta ve düzenli hormon testlerine girmektedir.

Polikistik Over Sendromu Tedavisi

Polikistik Over Sendromu tedavisi, genellikle ilaç kullanımı olmaktadır. Hastalar doğum kontrol hapı kullanarak düzenli adet görmekte ve bu sayede hormonlarında düzelmeler gözlenmektedir. Ancak her hastada aynı tedavi kullanılmayabilmektedir. Bu nedenle Polikistik Over Sendromu olduğundan şüphelenen bireylerin çevresinden duyduğu yöntemleri denemesinden ziyade doktora gitmesi gerekmektedir.

Polikistik Over Sendromu tedavisinde kullanılan çeşitli doğum kontrol hapları mevcuttur. Bu haplar reçetesiz satılıyor olsa dahi, uzman doktorlara görünmeden eczaneden ilaç temin etmemeniz oldukça önemlidir. Zira bilinçsiz ilaç kullanımı uzun vadede çok daha zarar verici olabilmektedir.