Letonya; resmî adı ile Letonya Cumhuriyeti Avrupa’nın kuzeyinde yer alır. Kuzeyinde Estonya, güneyinde Litvanya, doğusunda Rusya ve Beyaz Rusya bulunur. Letonya’nın başkenti Riga’dır. Riga aynı zamanda en büyük ve en kalabalık nüfusa sahip şehridir.

2004 yılının Mayıs ayından bu yana Avrupa Birliği üyesi bir ülkedir. 2020 yılı verilerine göre 2,5 milyona yakın nüfusa sahip olan Letonya’nın 1 milyona yakını başkent Riga’da yaşar. Riga’nın başkent ve en kalabalık, en büyük şehir olması özelliklerinin yanı sıra bir finans, ticaret, kültür, sanat, siyaset ve eğitim merkezidir. Kuruluşu 12. Yüz yıla kadar dayanan bu kentte 30 aşkın yüksekokul ve üniversite bulunur.

Letonya Üniversitesi

Letonya’nın başkenti Riga’da bulunur. Ülkenin en köklü ve en prestijli eğitim kurumları arasında ilk sırada yer alır. 1919 yılında kurulmuştur. 20 bini aşkın öğrenciye ev sahipliği yapar.

Ülkenin birçok siyasetçisini yetiştirmiş olan Letonya Üniversitesi’nde biyoloji, kimya, fizik, matematik, coğrafya, jeoloji, hukuk, tıp, yabancı dil, teoloji, eğitim ve ekonomi fakülteleri vardır. Fakülte sayısı toplamda 13 olup 20’den fazla araştırma enstitüsü bulunur.

Letonya Üniversitesi Bölümleri

Yurtdışında eğitim almayı kafaya koymuş ve Letonya’da üniversite okumak isteyen öğrenciler için Letonya Üniversitesi bölümlerini inceleyelim.

  • Tıp: Eğitim süresi 6 yıldır. Eğitim dili İngilizcedir. Eğitim ücreti 7 bin Euro’dur.
  • Diş Hekimliği: Eğitim süresi 5 yıldır. Eğitim dili İngilizcedir. Eğitim ücreti 12 bin Euro’dur.
  • Endüstri Mühendisliği: Eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim dili İngilizcedir. Eğitim ücret 2 bin Euro’dur.
  • İşletme: Eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim dili İngilizcedir. Eğitim ücreti 2 bin 500 Euro’dur.
  • Uluslararası Ekonomi ve Ticaret: Eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim dili İngilizcedir. Eğitim ücreti 2 bin 800 Euro’dur.

Letonya Üniversite Fiyatları

Dil Bölümlerinin eğitim süreleri 4 yıldır. Ücretleri 2 bin 900 Euro’dur.

  • Alman Dilbilimi
  • Fransız Dilbilimi
  • İngiliz Dilbilimi

3 yıl üniversite eğitimi;

  • Kimya: Eğitim dili İngilizcedir. Eğitim ücreti 4 bin 500 Euro’dur.
  • Antropoloji: Eğitim dili İngilizcedir. Eğitim ücreti 2 bin 850 Euro’dur.
  • Optisyenlik: Eğitim dili İngilizcedir. Eğitim ücreti 2 bin Euro’dur.

Yüksek Lisans Bölümleri

  • Uluslararası İşletme: Eğitim süresi 2 yıldır. Eğitim dili İngilizcedir. Eğitim ücreti 2 bin 200 Euro’dur.
  • Pedagoji: Eğitim süresi 2 yıldır. Eğitim dili İngilizce ve Letoncadır. Eğitim ücreti 3 bin 700 Euro’dur.
  • Optimetri ve Göz: Eğitim süresi 2 yıldır. Eğitim dili İngilizcedir. Eğitim ücreti 2 bin Euro’dur.
  • Kültürel ve Sosyal Antropoloji: Eğitim süresi 2 yıldır. Eğitim dili İngilizcedir. Eğitim ücreti 2 bin 850 Euro’dur.
  • İngiliz Dilbilimi: Eğitim süresi 2 yıldır. Eğitim dili İngilizcedir. Eğitim ücreti 3 bin 700 Euro’dur.
  • Alman Dilbilimi: Eğitim süresi 2 yıldır. Eğitim dili Almancadır. Eğitim ücreti 3 bin 700 Euro’dur.

Letonya Üniversitesi Erasmus Kaydı

Erasmus hemen hemen her öğrencinin üniversite hayalleri içerisinde yer alır. Yurtdışı eğitim, farklı kültürleri tanımak, farklı kültürlerden insanlarla tanışmak, yeni yerler keşfetmek… Letonya üniversitesi Erasmus süreci genel olarak belirli bir ortalama tutturmak, dil sınavından geçerli puanı almak ve sonuçların olumlu sonuçlanması ile başlar.

Gerekli belgeleri toplanarak, vize randevusu vize merkezi üzerinden alınır. Vizem.net 2015-2020 yılları arasında T.C vatandaşı öğrenciler için Letonya üniversitelerine en fazla öğrenci onayı alan akredite kurumdur. Okul kayit işlemlerinden vize başvuru sürecine kadar tüm süreç deneyimli danışmanlar tarafından gerçekleştirilmektedir.

Başvuru ve Bilgi İçin: 0850 241 1868

Letonya’da Üniversite Okumak

Letonya’da üniversite okumak isteyenlerin bilmesi gereken bilgileri sizing için derledik. Letonya’nın iklimi nemlidir, kışları biraz sert geçebilir. Coğrafyasını genellikle alçak ovalar oluşturur.

Ülkede genel olarak Letonca, Litvanca ve Rusça konuşulur. Genellikle orta yaşlı ve yaşlı nüfus pek İngilizce bilmez. Ancak Letonyalı gençler çok iyi derecede İngilizce konuşur.

Ülkenin genel yapısı okuryazar olmakla birlikte Avrupa’nın kültür seviyesi yüksek bir topluluğudur. Letonyalılar sıcakkanlı insanlardır. Nüfusun yüzde altmışı Leton, yüzde yirmi beşi Ruslardan oluşur. Geriye kalan kısmı diğer milletlerdendir.

Mutfakları Türk mutfağının çok gerisindedir. Letonya’daki üniversitelerin yakınlarında öğrenci yurtları, öğrencilerin bütçesine uygun kiralık ev ve apartmanlar bulunur.

Bu yurt ve evlerin yakınlarında ise Letonya’da okumak isteyen öğrencilerin ihtiyaç duyabileceği birçok yapı hazır haldedir. Marketler, manavlar, eczaneler, hastane ve sağlık ocakları, bankalar… Ulaşım otobüsler ve minibüsler ile sağlanmaktadır. Ulaşım fiyatları ise oldukça ucuzdur. Öğrencilerin Letonya gibi bir ülkede ulaşıma harcayacakları miktar aylık 15 ile 30 Euro arasında değişmektedir.

Eğer Riga’da yaşıyorsanız Riga yürüyerek birçok yerine ulaşabileceğiniz bir kenttir. Yurtdışında eğitim almak isteyen öğrenciler için eğitimleri dışındaki şeylere harcayacakları tutarlar oldukça önemlidir. Bu masraflardan bahsetmeye devam edelim. Uluslararası öğrenci konaklamaları için oluşturulmuş apartmanlarda konaklamak oldukça hesaplıdır.

Aylık 250 ile 400 Euro arasında bir masrafınız olacaktır. Türkiye’deki gibi yükseköğretim kurumunda yurtlar bulunmamaktadır. Letonya’ya gelmeden önce kısa bir süreliğine dahi olsa kalacağınız yeri önceden ayarlamanızda fayda var.

Birçok farklı ülkelerden öğrenci akınına uğrayan bu şehirlerin kapasiteleri bu durumu zaman zaman taşıyamayabiliyor. İnternet üzerinden konaklama yapacağınız yerleri araştırıp rezervasyon yapmanız daha sonrasında yaşayabileceğiniz olumsuzlukların önüne geçecektir.

Gelelim yeme içme kısmına. Rus ve Alman mutfaklarının etkisi altında kalmış Leton mutfağında farklı lezzetler keşfetmeniz mümkün. Ancak bir Türk için yeterli seviyede. Letonya mutfağı da korkulacak derecede kötü değildir.

Ekonomik boyutuna bakacak olursak sıradan bir kafede karnınızı doyurmak için 5 ile 10 Euro arasında bir tutar ödemeniz yeterli olacaktır. Evinizin mutfak masrafları ise 1 kilo et ortalama 5 Euro, 1 kilo meyve ortalama 3 Euro, 1 kilo sebze ortalama 3 Euro civarındadır.

Öğrencilerin eğitim dışında en çok merak ettikleri şeylerin başında o ülkenin kültürü gelir. Letonya’da ise bu ihtiyacınızı fazlasıyla karşılayabileceğiniz tarihi ve kültürel mekânlar bulunuyor. Riga Kalesi, Riga Katedrali başkent Riga’nın en önemli tarihi yapıları arasındadır. Buraları mutlaka ziyaret edin.

Ayrıca Aziz Peter Kilisesi ve Özgürlük Anıtı muhakkak ziyaret edilmesi gereken önemli tarihi yapılardandır. Ve tabi ki herkesin hayalindeki yer Kuzey Işıkları.

Sadece birkaç saatlik mesafede bulunan İskandinav ülkelerine seyahat edip bu harika anlara tanıklık etme fırsatı deneyimleme şansını yakalayabilirsiniz. Sosyalleşme ile ilgili konular ile devam edecek olursak Letonya festivalleri ile ünlü bir ülkedir. Bağımsızlık günlerinde yani 21 Ağustos’ta çeşitli yerlerde çok eğlenceli festivaller düzenlenir. Kapatılan cadde ve sokaklara büyük konser sahneleri kurulur ve insanlar doyasıya eğlenir.

Festivallerin düzenlendiği tek tarih tabi ki de bağımsızlık günleri değil. Özellikle yaz aylarında festival takvimlerini takip etmeyi atlamayın.

Letonya’da Erasmus yapmanın en güzel özelliklerinden biri de Türkiye ile aralarında saat farklı olmamasıdır. Bu sayede aynı Türkiye’deymiş gibi Türkiye’deki yakınlarınız ile iletişime geçebilir. Türkiye’de de devam eden bir eğitiminiz var ise bu eğitimlerden saat farkı dolayısıyla mahrum kalmazsınız.

Letonya Riga Üniversitesi

Letonya Riga Üniversitesi Resmi adıyla Riga Teknik Üniversitesi’nin kuruluş tarihi 14 Ekim 1862’dir. Bu özelliği ile bulunduğu hinterlandın en köklü teknik üniversitesidir. Riga Teknik Üniversitesi dünya üniversiteler sıralamasında ilk 1000’de yer alır.

Letonya Üniversitesi’nden sonra Letonya’nın en iyi üniversitesidir. Yaklaşık olarak 15 bin kadar öğrenciye ev sahipliği yapar. 500’den fazla akademisyenin görev yaptığı bu akademik yapıda 9 fakülte bulunur.

Verdiği eğitimin Avrupa Birliği standartlarındadır ve alınan diplomaların geçerliliği uluslararası düzeydedir. Letonya Riga Üniversitesinde eğitim almak isteyen bir öğrenci 5, 4, 3 yıllık lisans bölümleri ve 2, 1 yıllık yüksek lisans bölümleri dâhil olmak üzere 28 farklı bölümde eğitim alabilir. Eğitim dilleri İngilizcedir.

Letonya Riga Üniversitesi Bölümleri ve Fiyatları

  • Tıp ve Fizik: Eğitim süresi 5 yıldır. Eğitim ücreti 1900 dolardır.
  • Elektrik Mühendisliği: Eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim ücreti 1900 dolardır.
  • Tekstil Mühendisliği: Eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim ücreti 1900 dolardır.
  • Hava Taşımacılığı: Eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim ücreti 1900 dolardır.
  • Kimya Teknolojileri: Eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim ücreti 1900 dolardır.
  • Teknik Tercümanlık: Eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim ücreti 1900 dolardır.
  • Uluslararası Ekonomi: Eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim ücreti 1900 dolardır.
  • Elektronik – Mobil İletişim: Eğitim süresi 3 yıldır. Eğitim ücreti 1900 dolardır.
  • Bilgisayar Sistemleri: Eğitim süresi 3 yıldır. Eğitim ücreti 1900 dolardır.
  • İktisat: Eğitim süresi 3 yıldır. Eğitim ücreti 1900 dolardır.
  • Mekanik ve Makine Mühendisliği: Eğitim süresi 3 yıldır. Eğitim ücreti 1900 dolardır.
  • Telekomünikasyon: Eğitim süresi 3 yıldır. Eğitim ücreti 1900 dolardır.

2 yıllık Yüksek Lisans Bölümleri

  • Bilgisayar Sistemleri – Eğitim ücreti 3400 dolar
  • Çevre Bilimleri – Eğitim ücreti 3400 dolar
  • Endüstri Mühendisliği – Eğitim ücret 3400 dolar
  • Yönetim ve Girişimcilik – Eğitim ücreti 3200 dolar
  • Hava Taşımacılığı – Eğitim ücreti 3400 dolar
  • İktisat – Eğitim ücreti 3000 dolar
  • Yol ve Köprü Mühendisliği – Eğitim ücreti 4600 dolar
  • İşletme – Eğitim ücreti 3300 dolar
  • Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi – Eğitim ücreti 3300 dolar
  • Maliye – Eğitim ücreti 3000 dolar

Mekanik ve Makine Mühendisliği – Eğitim ücreti 3750 dolar

  • Telekomünikasyon – Eğitim ücreti 3400 dolar
  • Uluslararası Ekonomik İlişkiler – Eğitim ücreti 3600 dolar
  • Üretim Mühendisliği – Eğitim ücreti 3400 dolar

1 yıllık Yüksek Lisans Bölümleri

  • İnşaat Mühendisliği – Eğitim ücreti 4600 dolar
  • Tıp Mühendisliği ve Fizik – Eğitim ücreti 3400 dolar

Bilgi ve Başvuru İçin: 0850 241 1868