Diğer ballara göre farklı lezzet ve aromaya sahip olan kestane balı hem lezzeti hem de şifa verici olması ile ülkemizde en fazla tüketilen ballar arasındadır. Kestane balı en fazla Karadeniz bölgesinde kestane ormanlarında üretilmektedir. Besin değeri oldukça yüksek olan kestane balı, Alzheimer ve demans gibi unutkanlık hastalıklarını önleyici etkileri ile de kendinden bahsettirmektedir. Kestane balının acımsı, buruk ve tatlı bir lezzeti vardır. Değişik bir bal tadına sahip olan bu balın rengi genellikle açık sarı değil koyu kahverenginde olur. Bazı türlerinin sarı renkte olduğu da görülmektedir. Rize Kestane Balı amino asit, potasyum, kalsiyum şeker, demir ve bakır gibi mineraller barındırmaktadır. Bu minerallerin haricinde kestane balı içeriğinde neredeyse tüm B vitaminleri bulunmaktadır. B vitamini eksikliğine iyi gelen kestane balı kalp damar hastalıklarını önleyici özelliğe de sahiptir.

Kestane Balının İnsan Sağlığına Faydaları

Organik olarak üretilen kestane balı bir çok hastalığın tedavisinde de ek besin olarak kullanılmaktadır. Antibiyotik özelliği olan bu besinin bakteriyel hastalıklara iyi geldiği gözlemlenir. Kestane balının pH değeri diğer bal türlerine göre çok daha yüksektir. Kestane balı içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir. Bağırsak hareketleri düzgün olmayan kişilerde düzenli olarak kullanıldığında bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlamaktadır.

Yüksek oranda fruktoz içeren kestane balı en iyi enerji depolarından birisidir. Enerji verici etkisi ile kestane balının halsizlik, bitkinlik gibi durumlara da iyi geldiği gözlemlenmektedir. Halsizlik bitkinlik halinin kronik hale gelmesi durumunda kestane balı sabah kahvaltı öncesinde bir tatlı kaşığı kadar kullanılmalıdır.

Cildi temizleme özelliği bulunan kestane balının, akne ve sivilce gibi cilt üzerinde görülen enfeksiyon durumlarına da iyi geldiği gözlemlenir. Ciltte parlaklık yapan kestane balının içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde cilt kırışıklıklarına da iyi geldiği gözlemlenmektedir. Kestane balı Alzheimer ve demans gibi unutkanlık hastalıklarını önleyici bir güce sahiptir. Çocukluk çağından itibaren tüketilen kestane balı odaklanma sorunu gelişmeden insanların yaşamını sürdürmesini sağlamaktadır. Kestane balının faydalarının görülebilmesi için mutlaka organik kestane balı tüketmek gereklidir.