İnsanlık kuyruğunu düşürüp, dik yürümeye başladığından beridir sürer gider bu ayrımcılık. Erkekler daha hızlı koştuklarını, daha iyi avlandıklarını ve arabalarını daha iyi park ettiklerini sanmışlar. Bunları kural haline getirmek gibi bir düşünceleri olmuş ve günümüze kadar gelen toplumsal roller belirlenmiş. Geldiğimiz bu noktada rollerin artık hiçbir değerinin ve önemini olmadığını görüyoruz ama bazılarımız halen eski ve kötü senaryodaki rolüne sıkı sıkıya bağlanmayı bırakmıyor. Neler mi mesela?

1- Elinin hamuru meselesi

Yüzyıllar boyunca söylenegelmiş ve cinsiyetçiliğin mottosu sayılabilecek bu söylemi ne zaman duysak içimizde bir titreme ve oradan uzaklaşma isteği duyarız. Hem söyleyen, hem söylenen için tarifsiz bir boşluk oluşturan bu cümlenin artık hayatlarımızdan çıkması dileğiyle devam edelim.

Kadınların sosyal yaşamda karşılaştığı 5 cinsiyetçi durum

2- Maaş eşitsizliği

Aynı işyerinde aynı işi yapan iki insan arasındaki maaş farkının açıklaması ne olabilir. Performans ve işe bağlılık gibi ne anlama geldiğini kimsenin bilmediği sanal bahanelerin ardına saklanan derin cinsiyet ayrımcılığının şirketlere büyük cezalara yol açması bile durumun vehametini gösteriyor.

Kadınların sosyal yaşamda karşılaştığı 5 cinsiyetçi durum

3- Pembe otobüs

İşte konuyu anlamak istemeyenlere ve bir türlü anlayamayanlara çok iyi bir örnek. Tacizlerin ve diğer rahatsızlıkların azalması adına kadınlara özel bir otobüs yapmak zaten bir felaketken, bu otobüse ‘pembe’ adını vermek bu işin zirvesi olsa gerek. İyilik mi yoksa büyük bir kötülük mü olduğunu anlamak için zamanın göstermesine ihtiyacımız var mı? Düşünelim.

Kadınların sosyal yaşamda karşılaştığı 5 cinsiyetçi durum

4- Kadın haklarını tartışan erkekler

Televizyonlarda bitmek bilmeyen tartışma furyası devam ediyor. Sürekli aynı insanlar, yapay olarak ayrı fikirlerdeymiş gibi karşılıklı oturarak, reklam aralarında kanalın içeriğini oluşturuyor. Bu programların en acıklı ve traji-komik türü ise kadın haklarının tartışıldığı programlardaki erkek yoğunluğu. Zevksiz takım elbiseleriniz ve konuya bakış açılarınızın sığlığı ile saatler süren komedi için teşekkür ediyoruz.

Kadınların sosyal yaşamda karşılaştığı 5 cinsiyetçi durum

5- Başlık parası, kırmızı kurdela ve yüz görümlülüğü üçgeni

Ne kadar uzak durmaya çalışsak da, evlenmeye karar veren bütün kadınlara itinayla bu işkenceyi yapmaktan çekinmiyoruz. Onlara fiyat biçiyoruz, bekaretlerinin garantisi bir parça kumaş bulup, bele bağlıyoruz. Kapıya gelen erkek tarafına türlü zorluk çıkartmaktan zevk alıyoruz. Kadını korunmaya muhtaç biri, erkeği de onun sahibi, kudretli, paralı biri konumuna koyuyoruz ve bu ikiliden sağlıklı çocuklar bekliyoruz.

Kadınların sosyal yaşamda karşılaştığı 5 cinsiyetçi durum

Bu çocuklar bizler oluyoruz, bu arada.