Diller, çok uzun yıllar içerisinde gelişmiş ve toplumların kültürünü, geçmişini ve etkilendiği tüm unsurları en iyi şekilde ele alan unsurlardır. Bir dilin içerisinde barındırdığı kelimeler, aslında geçmişte etkilendiği tüm unsurları kusursuz bir şekilde ortaya koymaktadır. Dillerin kelime sayısı ise yüzlerce yıl içerisinde gelişmiştir. Bazı kelimeler ufak değişimler ile dillere uyarlanırken, bazı kelimeler ise yaşanan farklı gelişmeler sonucunda dillere eklenmiştir. Ancak her ne sebeple olursa olsun, mutlaka kelime sayısı her geçen dün artış göstermektedir. Kelimelerdeki artışın sebebi, insanların durmaksızın bir şeyler üretiyor olması ve üretilen her şeye yeni bir isim ve tanım gerekiyor olmasıdır. Günümüzde geçmişe oranla çok daha fazla yenilik bulunmaktadır. İnsan yaşamına katılan her yeni unsur ya da yaşanan her yeni gelişme, farklı bir tanıma ihtiyaç duyduğundan dillerin kelime sayısı her geçen gün artmaktadır.

Bazı Dillerin Kelime Sayısı Neden Fazladır?

Diller insan hayatının o kadar önemli bir parçasıdır ki, birçok farklı alanda dil bilimciler aktif olarak farklı çalışmalar gerçekleştirmektedir. Peki, bazı dillerin kelime sayısı neden diğerlerine göre daha fazladır? Aslında bu durumun son derece basit bir açıklaması olabileceği gibi, çok karmaşık noktalar ile ele almakta mümkünüdür. Örnek olarak sadece Türkçe r ile başlayan kelimeler listesine bakıldığında 14 500 kelime olduğu görülmektedir. Dil yapları karşılaştırıldığında bu sayılar milyona çıkabilmektedir. Ancak genel insan yapısı ele alındığı zaman, dillerin sahip olduğu kelime fazlasının farklı unsurları açıklamak için aynı kelimenin farklı şekillerde türetilmesinden kaynaklandığı söylenebilir. Yani bir şeyi tanımlamak için kullanılan iki farklı kelimenin bir araya getirilmesi ve tek bir kelime oluşturulması, genel anlamda kelime sayısını arttıran unsurlardır.

En Fazla Kelimeye Sahip Diller Hangileridir?

Kelime sayıları ile ele alındığı zaman, diller genellikle aynı kökene sahip toplumlarda benzer kelime sayılarına sahiptir. Bu noktada özellikle Asya ve İskandinav toplumlarının daha çok kelime kullanıldığı söylenebilir. En fazla kelime olan diller ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Korece 1,1000,373 kelime sayısına sahiptir.
  • Türkçe 616,767 kelime sayısına sahiptir.
  • İsveççe 600,000 kelime sayısına sahiptir.
  • İzlandaca 560,000 kelime sayısına sahiptir.
  • Japonca 500,000 kelime sayısına sahiptir.
  • Litvanca 500,000 kelime sayısına sahiptir.
  • İngilizce 470,000 kelime sayısına sahiptir.

Bu ve daha fazlasını kelimeara.net adresinden bulabilir ve kelime bulucu olarak kullanabilirsiniz.