Ceza davaları hem uzun süren, hem de sonuçları genellikle özgürlükleri kısıtlayıcı olduğu için önemli davalardır. Bu davalara maruz kalan kişilerin, duruşmalarda kendilerini savunmaları oldukça zor hatta neredeyse imkânsız olmaktadır. Bu nedenle de, ceza davalarının daha sağlıklı yürütülmesi için, konusunda yetişmiş ceza avukatı ile çalışılması gerekmektedir. Ceza avukatlığı, özel bir avukatlık sıfatı olmayıp, ceza davaları üzerinde yoğunlaşmış ve kendisini yetiştirmiş avukatlara verilen addır.

Ceza Davaları Nelerdir?

Ceza davaları, suçun şikâyete bağlı olmadığı ve şikâyete bağlı olduğu davalar olarak ikiye ayrılmaktadır. Suçun şikâyete bağlı olduğu ceza davalarında, kovuşturma mutlaka mağdurun şikâyeti üzerine başlamaktadır. Suçun şikâyete bağlı olmadığı davalarda ise, Cumhuriyet savcıları suçtan haberdar olur olmaz kovuşturmayı başlatmaktadır.

Ceza Davalarına Hangi Mahkemeler Bakar?

Ceza davalarına, davaların konusuna göre asliye ceza mahkemesi ve ağır ceza mahkemesi bakmaktadır. Asliye ceza mahkemelerinin görevleri genel görevler olarak değerlendirilmektedir. Asliye ceza mahkemeleri, üst sınırı 10 yıla kadar olan suçlara bakmakla görevlidir. Sulh ceza hâkimleri ise suçun işlenmesi ile ilgili kesin kanıtın bulunmadığı durumlarda, karar veren hakimlerdir. Sulh ceza hakimleri özellikle, gözlem altına alma, el koyma ve adli kontrol gibi kararları vermektedir.

Ağır ceza mahkemelerinde görülen davalardan bazıları ise, şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Nitelikli dolandırıcılık, hileli iflas, irtikap ve yağma
  • Devlete karşı işlenen suçlar, casusluk ve silahlı örgüt kurma
  • Silah sağlama, suç için anlaşama ve anayasayı ihlal

Ağır ceza mahkemelerinde görülen davaların sonuçları da çok ağır olmaktadır. Bu davalara karşı savunma yapabilmek için mutlaka hukuki bir destek alınması gerekir. Bunun için de yasalara ve geçmiş kararlara hâkim bir ağır ceza avukatı ile anlaşmak, davanın seyrini bile değiştirebilmektedir.

Ceza Davalarında Avukat Tutma Zorunluluğu Var mıdır?

Ceza davalarında avukat tutma zorunluluğu, 18 yaşından küçük sanıklar ve cezası 5 yıldan daha fazla olan davalar için zorunlu tutulmuştur. Bu durumda, sanıkların kendi avukatları yoksa devlet sanıklara bir avukat atamak zorundadır. Diğer ceza davaları için ise avukat tutma zorunluluğu bulunmamaktadır.

Ceza Avukatlarının Baktığı Davalar Nelerdir?

Ceza hukukunda ceza davası olarak geçen tüm davalara ceza avukatı bakmaktadır.

Bu davalardan en yaygın olanları ise, şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Mala zarar verme, hırsızlık, güveni kötüye kullanma, basit dolandırıcılık ve bedelsiz senedi kullanma suçları
  • Kişilerin huzur ve sükununu bozma, konut dokunulmazlığının ihlali, özel hayatın gizliliğini ihlal, kişisel verilerin kaydedilmesi ve hakaret suçları
  • Taksirle adam yaralama, kasten yaralama, cinsel saldırı, cinsel taciz, reşit olmayanla cinsel ilişki, şantaj, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve tehdit suçları
  • Görevi kötüye kullanma, banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması, suçluyu kayırma, görevi yaptırmamak için direnme, yalan tanıklık, yalan yere yemin ve iftira suçları
  • Tefecilik, bilişim sistemini engelleme, çocuğun kaçırılması, alıkonulması, verileri değiştirme ya da yok etme suçları
  • Suç işlemeye tahrik, halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit, halkı kin ve düşmanlığa tahrik, kanunlara uymamaya tahrik ve suçluyu övme suçları
  • Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyanda bulunmak, resmi belgeyi yok etmek veya gizlemek, bozmak, özel belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek ve özel belgede sahtecilik suçları

Ceza avukatları bu davaların yanı sıra, ağır cezaya giren davalara da bakmaktadır. Ayrıca, sadece duruşmalara katılmazlar, hazırlık aşamasından temyize kadar olan tüm süreçlerin de yürütülmesini sağlarlar.

Ceza Avukatı Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Dava konularına göre avukatla sınıflandırılmadığından, ceza avukatı olarak da ayrı bir branş bulunmamaktadır. Bu nedenle, ceza davaları için bir avukatla anlaşmak isteyenlerin, çok iyi araştırma yapmış olmaları gerekmektedir. Öncelikle seçilecek avukatın, sadece ceza davalarına bakıyor olması ceza davaları konusunda yetişmiş olduğunu göstermektedir. Daha sonra bu avukatın daha önceden bakmış olduğu davaların konusu ve dava sonuçları incelenmelidir. Özellikle avukat arayan kişinin davası üzerinde yoğunlaşmış ve başarı oranı yüksek ceza avukatlarının seçilmesi, davanın seyrinde önemli rol oynayacaktır.

Ceza davalarında başarılı olan ceza avukatları, kolay kolay diğer davalara bakmazlar. Bu da o avukatın ceza davalarındaki başarısından dolayı çok tercih edildiğini gösterir. Ceza avukatı seçilirken, genellikle daha tecrübeli diye daha yaşlı avukat tercih edilmektedir. Oysa tecrübe yaşla değil, ceza davaları üzerindeki deneyimi ile belli olmaktadır. Bununla birlikte, özellikle emekli ağır ceza savcılarından avukatlık yapanların tercih edilmesi de bilgi ve deneyim açısından önemli olmaktadır.

Ceza Avukatlarının Ücretleri Ne Kadardır?

Ceza davalarına bakan avukatların ücretleri, diğer davalara bakan avukatların ücretlerinden daha yüksek olmaktadır. Özellikle ağır ceza davalarına bakan avukatların ücretleri ise çok daha yüksek olmaktadır. Bu ücretlerin belirlenmesinde, ceza avukatlarının deneyimleri ve davalardaki başarı oranı da önemli olmaktadır.

Siz de tecrübeli bir ceza avukatı arıyorsanız Acasoy.com sitesini ziyaret edebilir, kaliteli bir avukatlık hizmeti alabilirsiniz.