Özel sektör kaynaklarıyla yap-işlet-devret (YİD) modeliyle inşa edilen havalimanı, tamamlandığında 6 bağımsız pisti, 500 uçak kapasitesi, 70 bin araçlık açık ve kapalı otoparkı ve yıllık 200 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyük havalimanı olacak. Havalimanının ilk fazı için 6 milyar Euro yatırım yapıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın adını İstanbul Havalimanı olarak açıkladığı İstanbul'un üçüncü havalimanının ilk etabı törenle uçuşa açıldı. Tamamlandığında dünyanın en büyük havalimanı olacak İstanbul Havalimanı'nın ilk etabının açılışına dünyanın dört bir yanından gelen 50'nin üzerinde üst düzey konuk şahitlik etti. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın konseriyle başlayan tören ve canlı yayınlarla dünyanın dört bir yanından takip edilebildi.

YILDA 90 MİLYON YOLCU KAPASİTESİ VAR

KDV dahil 26 milyar 140 milyon Euro'luk yapım, işletme ve devir bedeliyle ihalesini kazanan Limak/Kolin/Cengiz/Mapa/Kalyon Ortak Girişim Grubu'nca inşa edilen, yıllık 90 milyon yolcu kapasiteli havalimanının ilk fazda, 1.4 milyon metrekarelik ana terminal binası, 2 pist, Hava Trafik Kontrol Kulesi ve destek binaları bulunuyor.

İLK FAZ 42 AYDA TAMAMLANDI

42 ayda tamamlanan ilk fazda yaklaşık 200 bin işçinin çalıştığı bildirildi.

İLK ETAP İÇİN 6 MİLYAR EURO YATIRIM YAPILDI

Toplamda 76,5 milyon metrekarelik alan üzerine kurulan havalimanının ilk fazının açılması için 6 milyar Euro'luk yatırım yapıldığı belirtildi.

DİĞER ETAPLARI DA 2023'E KADAR TAMAMLANACAK

Havalimanının diğer etaplarının da yolcu artışlarına bağlı olarak 2023'e kadar tamamlanacağı bildirildi.

200 MİLYON YOLCU KAPASİTESİNE ULAŞACAK

Özel sektör kaynaklarıyla yap-işlet-devret (YİD) modeliyle inşa edilen havalimanı, tamamlandığında 6 bağımsız pisti, 500 uçak kapasitesi, 70 bin araçlık açık ve kapalı otoparkı ve yıllık 200 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyük havalimanı olacak.

Bu arada, Ortak Girişim Grubu, 25 yılda, yıllık KDV dahil 1,1 milyar Euro olmak üzere 26 milyar Euro kira ödeyecek.

AÇILIŞ TÖRENİNE ÇOK SAYIDA DEVLET BAŞKANI KATILDI

Açılışa, Arnavutluk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ilir Meta, Katar Devleti Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al-Thani, Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sooronbay Jeenbekov, Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Makedonya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, Moldova Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Igor Dodon, Pakistan İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Arif Alvi, Sırbistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Sudan Cumhurbaşkanı Feldmareşal Omar Hassan Ahmad Al Bashir, Bosna Hersek Bakanlar Kurulu Başkanı (Başbakan) Denis Zvizdic, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Slovenya Başbakan Yardımcısı ve Altyapı Bakanı Alenka Bratusek, Gürcistan Dışişleri Bakanı David Zalkaliani, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Moldova Cumhuriyeti Gagauz Özerk Yeri Başkanı Irina Vlah katıldı.