Ülkemizde gün geçtikçe popülerleşen helal turizm sektörü muhafazakar kesimin yüzünü güldürmekte. İslam dininin şartına uygun koşullarda olan ve kişisel tercihlere göre dinlendirici ya da eğlendirici bir tatil deneyimi yaşamak bu tesislerin sunduğu imkanlarla mümkün. Her ne kadar raporların gösterdiği üzere ülkemizdeki helal tesis sayısı önemli bir artış trendinde olsa da var olan tesisler arasındaki kalite farklılıkları veya sunulan imkanların çeşitleri farklılık göstermekte. Bu, aklında spesifik bir tatil planı olan kişiler için seçenekleri azaltabilmekte. Bu durum ise zaman zaman arzın talebi karşılayamaması ve bunu takip eden fiyat yükselişi gibi gelişmelere sebep olabilmekte. İşte bu noktada helal turizmde erken rezervasyon yaptırmanın sağladığı avantajlar ortaya çıkıyor. Şimdi bu avantajları kısaca inceleyelim.

1. Erken rezervasyonda seçenekleriniz daha fazladır.

Turizm sektörünün genelinde görüldüğü gibi, İslami turizm sektöründe de yaz sezonunun önemli bir bölümünde oteller yüksek doluluk oranına sahip olup kimi zaman yeni konuk kabul etmemektedir. Ancak erken rezervasyon yaptığınızda doluluk oranı sizi ilgilendiren bir faktör olmaktan çıkıyor. Seçenekleriniz çoğalıyor, dilediğiniz konumda ve dilediğiniz özelliklere sahip bir otel bulma şansınız oldukça yükseliyor.

2. Bütçe dostudur.

Tatile çıkarken belirli bir bütçe dahilinde hareket ettiğimizi göz önünde bulundurduğumuzda rezervasyonunuzu otellerin doluluk oranı düşükken, yani sezon öncesinden yaptırmanın önemli ölçüde bir tasarruf sağlayacağını göreceksiniz. Bu fiyat farkını siz de gözlemlemek istiyorsanız arama motorları aracılığıyla hızlı bir şekilde fiyatlara göz geçirebilirsiniz.

3.Tatil havasına daha önceden girersiniz.

Eğer tatil yapacağımız tesisi son anda değil de makul bir süre öncesinde belirlerseniz, hem detayları planlamak gibi stresli bir işten kurtulacak hem de tatil planınız önceden belirli olduğu için takvim yaprakları sizi bekleyen tatile yaklaştıkça olumlu bir ruh halinde olacaksınız.

4.Ulaşım masraflarınız da bu doğrultuda azalacaktır.

Yurt içinde olduğu gibi yurt dışında da helal otellerin olduğunu bilmeyen yoktur. Esasında fiyatlar yurt içi otellerle çok büyük farklılık göstermese dahi (örneğin  Abu Dhabi ve Dubai’de konaklamak oldukça uygun olabiliyor) tatil planına uçak biletleri eklendiğinde ortaya çıkan rakam  bütçeleri zorlayabilmekte. Ancak, oteller gibi hava yolu şirketlerinin de erken alımlarda önemli indirimler yaptığını göz önünde bulundurduğumuzda doğru planlanmış bir yurt dışı tatilini yurt içinde daha ucuza gelebildiğini göreceksiniz.

Bu konuda kişisel deneyimlerimi aktarmam gerekirse izlemeniz gereken adımların şunlar olduğunu söyleyebilirim:

  1. Uçak bileti arama motoru sitelerinden güvendiğiniz bir veya ikisini belirleyin.
  2. “Gidiş-dönüş” seçeneği seçili olacak şekilde hedef şehri ve ayrıldığınız havaalanını seçin. Burada şöyle bir not düşmekte fayda var: pek çok zaman gidiş-dönüş şeklinde alınan biletler, iki bilet alıyor olmanıza rağmen, tek yön biletlere kıyasla daha ucuz olmakta
  3. Aramayı gerçekleştirirken net tarih vermektense, gidiş ve dönüşünüzü yapacağınız ayı belirtin. Bu sayede belirttiğiniz ayda uçak biletlerinin en uygun fiyata satıldığı günleri görmeniz mümkün olacaktır.
  4. Gidiş-dönüş şeklinde uçuşların ucuz olduğu tarihleri bir kenara not edin.
  5. Bu tarihleri içerecek şekilde, güvenilir bir İslami otel arama motorundan konaklama fiyatlarını kontrol edin. Şahsen arayüz kolaylığı ve sunduğu düşük fiyat garantisinden dolayı HalalBooking.com sitesini kullanıyorum.
  6. Önceden belirlediğiniz tarih seçenekleri arasından uçak biletleri ve konaklama fiyatlarının toplamının en uygun olduğu seçeneği seçebilirsiniz.

Bunun dışında, şayet tercihinizi yurt dışından yana kullandıysanız, size gideceğiniz şehir hakkında detaylı bir araştırma yapmanızı öneriyorum. Bu konuda pek çok site mevcut. TripAdvisor da bunlardan biri ancak ben o bölgeyi gezmiş Türk bloggerların sitelerine göz atmanızın daha faydalı olabileceği kanısındayım. Zira ülkemizden o şehre giden turistlerin görüşleri sizin için farklı ülke vatandaşlarının görüşlerine kıyasla daha faydalı olabilir.