El-Birüni

 

Ne zaman doğduğu tam olarak bilinmeyen Biruni'nin 1048 yılında öldüğü düşünülüyor. Bilimsel anlamda çok yönlü çalışmaları olan Biruni, ilk öğrenimini yunan bir bilginden aldı. Ardından saygın biri olan Harezmli matematikçi ve gök bilimci Ebu Nasr Mansur'un yanında öğrenimini tamamlayan Biruni, "Asar-ül Bakiye" eserini de hocasının yanında çıkardı.

Farabi



870'de Kazakistan'ın 'Farab' kentinde doğan ünlü bilim adamı ve filozof Farabi'nin 90'de Şam'da öldüğü tahmin ediliyor. İslamın altın çağında bilim konusuna önderlik eden Farabi, Gök bilimi, mantık ve müzisyenlikle iç içeydi. Özellikle din felsefesi ve mantık alanında çıkardığı eserlerden sonra İbn-i Haldun ona 'İkinci Öğretmen' lakabını vermiştir.

İbn-i Sina




Bugünkü Özbekistan topraklarında olan Samani Devleti'nin Afşana köyünde 980'de doğan İbn-i Sina tıp,fizik ve felsefe alanlarında çalışırken ayrıca yazarklık yaptı. Özellikle tıp ve felsefeye önem veren İbn-i Sina 200 kitap çıkardı.Bunlardan en önemlisi Avrupa'da 17. yüzyıla kadar temel olarak okutulan El-Kanun fi't-Tıb adlı tıp kitabu bulunuyor. Kendisi hakkında Fars veya türk olduğuna dair birçok söylem var. Geometri (özellikle Öklid geometrisi), mantık, fıkıh, sarf, nahiv, tıp ve doğabilim üstüne çalışmaları da bulunan bilim insanı İran'ın Hamedan kentinde 1037 yılında hayatını kaybetti.

Harezmi



Irak'ın Bağdat kentinde 850'de öldüğü söylenilen Harezmi özellikle matematik alanında dünyaya birçok şey kazandırdı. Harezmi'nin matematik alanında yazdığı El- Kitab'ul Muhtasar fi'l Hesab'il Cebri ve'l Mukabele Kitab al-Muhtasar fil Hisab el-Hind El-Mesahat eserleri büyük ilgi gördü. Yanı sıra kendisi Matematik'de 'cebir'in temelini oluşturdu.

Ali Kuşçu



1400-03 yılları arasında Semerkand'da doğduğu düşünülen Ali Kuşçu 1474'de Osmanlı Devleti'nin başkenti İstanbul'da hayatını kaybetti. Timu İmparatorunun pğlu Uluğ Bey'in kuşçucu olduğu için bu lakabı alan Ali Kuşçu, Fatih döneminde özel olarak II. Mehmet tarafından İstanbul'a davet edilerek müderris oldu. II.Mehmet'le bilim konusunda büyük sohbetler yapan Ali Kuşçu, astronom, matematikçi ve dil bilimciydi.