Alınan kararlar doğrultusunda “yapay zekâ” uygulamasının 2. fazına geçilecek. Yeni sistem ilk kez 2 Nisan’da kullanılacak. İşte kapıları Milliyet’e açılan, “yapay zekâ” sisteminin detayları:

MÜZAKERE TİMİ: Personel, terörizme karşı müdahale, teknolojik güvenlik ve güvenlik cihazlarını kullanma ve davranış tespit analizi eğitiminden geçirildi. Rehine alma durumunda “rehine müzakere” timi kuruldu.

ALAN HAKİMİYETİ: Risk analizleri doğrultusunda oluşturulan akıllı son teknolojik sistemle, “alan hakimiyeti” sağlanacak ve güvenlik etkin hale gelecek.

ROBOTİK SİSTEM: 500 dönümlük TBMM külliyesindeki tüm binalar, iç bahçeler, sayısı bine çıkarılan kamera sistemiyle kontrol edilecek. Sisteme ilk kez termal kameralar da monte edildi. Analiz özelliği olan otomatik, robotik sistemle şüpheli veya illegal hareketler takip edilecek.

ANALİZ: Yapay zekâ sistemi, çoğu termal ve akıllı kameralar aracılığıyla, yüz tanıma, vakalara göre davranış tespiti, eşgal belirleme, jest, mimik, vücut hareketleri, stresli olup olmadığı, terleyip terlemediği, aşırı gülen, aşırı tedirgin ve benzeri durumları tespit edecek.

TOPLU YÜZ TANIMA: TBMM’ye 300-500 kişilik ziyaret girişleri veya Meclis ana nizamiye girişlerindeki sokak eylemlerinde toplu yüz tanıma sistemi devreye girecek. Filmlerdeki gibi, GBT ve diğer kişisel bilgiler anında güvenlik operatörünün önüne düşecek.

ERKEN ALGILAMA: Akıllı teknolojik güvenlik sistemiyle birlikte, erken algılama ve sanal çit sistemi test çalışmaları da eş zamanlı sürdürülecek. Buralarda termal kameralar devrede olacak.

FARE BİLE TAKİPTE: Meclis duvarlarından, insan, kuş gibi hayvanlar ve herhangi bir canlı atlama veya geçiş yaptığında sisteme görüntülü olarak takılacak. Fareler bile takip edilebilecek.

TÜRKİYE’DE İLK: Termal kameralı akıllı yeni sistem Türkiye’de bir ilk olacak. TBMM içinde ilk kez sabit kameralar dışında, mobil tarama da yapılabilecek. 360 derece hareket kabiliyetine sahip dört kamera ve bir ana kameradan oluşan yine termal niteliği olan bu mobil araç, toplu giriş veya eylemlerin olduğu bölgeye intikal edebilecek. 

DRONE SAVUNMASI: ASELSAN tarafından yerli teknolojiyle üretilen sistem 3 kilometre çapında İçişleri, Milli Savunma ve Genelkurmay’ı da kapsayacak şekilde genişletildi. Sistem saldırı dronlarını ya indirecek ya da vurabilecek.

KİMYASAL SALDIRI ÖNLEMİ: Son model teknik cihazlarla TBMM’de daha önce yapılamayan ve X - ray cihazlarında belirlenemeyen, kimyasal, biyolojik ve radyoaktif denetim yapılacak.