JAXA (Japon Uzay Ajansı)’nın 'Hayabusa 2' isimli uzay aracı geçtiğimiz günlerde asteroit üzerine başarılı bir şekilde iniş gerçekleştirmişti. Şimdi ise bir sonraki görev için hazırlıklara başlayan Japonlar, asteroit üzerinde bir krater açmayı amaçlıyor.

Japonya canlı yayında asteroit bombaladı!

Gök taşı üzerinden çeşitli taşlar toplayarak Dünya’ya geri dönmesi planlanan uzay aracı 'Hayabusa 2', daha rahat çalışabilmek adına bugün gök taşı üzerine bomba bıraktı, böylelikle asteroid yüzeyinde küçük bir krater açmayı amaçlıyor. JAXA’nın, 2014 yılında uzaya yolladığı 'Hayabusa 2' uzay aracı şubat ayında da Ryugu asteroitine kısa süreli iniş yaparak yüzeyinden daha önce toprak örneği almayı başarmıştı.

Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), Ryugu asteroidine yolladığı 'Hayabusa 2’nin 500 metre yüksekten bıraktığı patlayıcı sayesinde 10 metre eninde bir delik açmayı hedeflendiğini açıkladı.

Yüzeye bırakılmasının ardından 40 dakika içinde patlamaya ayarlanan darbe ölçerin taşıdığı bakır patlayıcının büyüklüğünün 2 kilogram ağırlığında olduğu bilgisi paylaşıldı. Patlamanın ardından uzay aracının, gözlem yapmak için kraterin bulunduğu konuma geri dönmeden önce birkaç hafta bekleyeceği bildirildi.

Denemenin başarılı olup olmadığı iki hafta içinde anlaşılacak olup, patlama başarıyla sonuçlanıp krater açıldıysa birkaç hafta içinde 'Hayabusa 2' yeniden asteroite gidecek ve örnekler toplayacak. Topladığı ve toplayacağı malzemeleri 2020 yılında Dünya’ya geri getirmesi planlanan uzay aracının gerçekleştirdiği görevin detaylarına aşağıda yer alan videodan ulaşabilirsiniz.