Lise öğrencilerinin yaptığı robotlar, kıyasıya mücadele etti. Ülker Sports Arena, bu yıl ilk kez düzenlenen Off-Season etkinliğinde teknoloji meraklısı onlarca öğrencinin yaptığı robotları bir araya getirdi. Türkiye’de ilk kez düzenlenen 14-18 yaş arası robotik turnuvasının şampiyonu Bayrampaşa İstanbul Ticaret Odası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri oldu. İTOBOT 6038 adı verilen robotlarıyla şampiyonaya katılan öğrenciler, bir çok okulu geride bırakarak Türkiye’yi 2016 yılının Mart ayında ABD’de düzenlenecek yarışmada temsil etme hakkı kazandı.



1994 yılından beri Amerika merkezli First Vakfı tarafından düzenlenen ve her yıl 70 binden fazla gencin yer aldığı dünyanın en prestijli 14-18 yaş arası robotik turnuvası olan FRC (First RoboticsCompetition) ilk defa sezon dışı bir turnuvayla Türkiye’de düzenlendi. Ülker Sports Arena’da gerçekleşen turnuvada öğrenciler robotik maratonunun heyecanını yaşadı. ABD’de kurulan Fikret Yüksel Vakfı’nın desteğiyle gerçekleşen turnuvada daha önceden turnuvada yer almış ve Amerika’da Türkiye’yi başarıyla temsil etmiş 8 takıma 20 yeni takımın eklenmesiyle toplam 28 takım yarıştı. 2 bini aşkın ziyaretçi tarafından takip edilen turnuvada İstanbul Ticaret Odası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi takımı, Bahçeşehir Okulları Fen ve Teknoloji Lisesi ve Florya Koleji ile birlikte Türkiye’yi temsil etme şansı yakaladı.



Üç gün süren turnuvanın ilk gününde takımlar alana yerleşti ve robotların maç yapacağı oyun sahasının kurulumu gerçekleştirildi. Yarışmanın ikinci gününde eleme maçları oynandı ve takımlar turnuvanın en büyük ödülü olan ‘Chairman’ için jüriye sunumlarını yaptı. Üçüncü ve son gün ise final maçlarının oynanmasının ardından ödül töreni gerçekleşti.

İstanbul’daki 28 liseden öğrencilerin katıldığı yarışmada takımlar, 2 dakika 10 saniye süren 4 periyotta performans sergiledi. Takımların sayı yapmak için sergiledikleri manevralar göz doldurdu. Okullarını tribünlerden takip eden öğrenciler de büyük heyecana ortak oldu. 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerinden ve yaklaşık 10 kişiden oluşan takımlar, birincilik için mücadele etti.



MÜDÜR AKBULUT: BAYRAMPAŞALILARIN DESTEĞİNİ BEKLİYORUZ

İstanbul Ticaret Odası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Kamil Akbulut, bir devlet okulu olarak bir çok özel okul arasından sıyrılarak Türkiye şampiyonluğu kazandıkları için çok mutlu olduklarını belirterek, kendilerini desteklemeleri için sponsorların desteğini beklediklerini söyledi. Akbulut açıklamasında, “Mentor öğretmenlerimiz Metin Kaya ve Özgür Şahin başta olmak üzere bu başarıda emeği geçen tüm öğretmen ve öğrencilerimizi kutluyorum. Sadece şampiyonluğu kazandığımız için değil, aynı zamanda Bayrampaşamıza böyle bir turnuva kazandırma konusunda payımız olduğu için çok mutluyuz. Bundan sonra işimizin daha da zor olduğunu biliyoruz. Mart ayında Amerika’da yapılacak şampiyonada başta Bayrampaşamız olmak üzere Türkiye’yi en iyi şekilde temsil etmek istiyoruz. Amerika’daki şampiyonaya daha önce Darüşşafaka, Kabataş ve Bahçeşehir gibi özel okullar gitmişti. Bir devlet okulu olarak ilk kez biz gideceğiz. İmkanlarımız nispetinde öğrencilerimizi destekliyoruz. Ancak öğrencilerimize sponsor olmaları konusunda Bayrampaşa’daki tüm işadamlarımızın desteğini istiyoruz. İnanmak ve azimle çalışmak başarıya giden en önemli bileşenlerdir. İTOBOT 6038’le ilk kez bu yarışmaya katıldık. Bayrampaşa İTO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak ilçemizi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzü iyi temsil ettik. Çok şey yazılabilir çok şey söylenebilir ama sizlerle varız sizlerle başardık. Herkese sonsuz teşekkürler” dedi.



TEMA ROBOTLARI 6 HAFTADA YAPILDI

Mentor öğretmen olarak görev yapan Metin Kaya ve Özgür Şahin ise yaptıkları açıklamada, öğrencileriyle gurur duyduklarını söyledi. 
Türkiye şampiyonluğuna ulaşmanın mutluluk ve gururunu yaşayan İTO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri ise yaptıkları açıklamada, “Robotu yaparken zorlandık ama fazlasıyla eğlendik. Herkes okuldan 4’te 5’te çıkarken biz gerekirse 22.00’ye kadar okulda kalıp robot yapıyorduk” diye konuştular.


Okul Müdürü Kamil Akbulut, daha çok desteğe ihtiyaçlarının olduğunu belirtti ve "ABD de ülkemizi temsil etmek istiyoruz.Kaynağa ve sponsorlara ihtiyacımız var. 20 kişilik bir ekiple 23-26 Mart arası yarışmalara katılım söz konusu olacak. Yaklaşık 90.000 TL maliyet var.İlgilenenler bizimle irtibata geçebilirler." dedi.

İTO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Takımı

Sıra İsim Soyisim Takımdaki Görevi

Metin Kaya Mentor (Öğretmen)
Özgür Şahin Mentor (Öğretmen)
Halit Şeker Takım Üyesi
Umut Can Duman Takım Üyesi
BayramMehmet Kaşoğlu Takım Üyesi
Hüseyin Gedik Takım Üyesi
Murat Ak Takım Üyesi
Tolga Balek Takım Üyesi
Alperen Özbay Takım Üyesi
Arif Emirhan Çayırlı Takım Üyesi
Nusret Seylan Takım Üyesi
Oğuzcan Çelik Takım Üyesi
Rıfatcan Köksal Takım Üyesi
Gamze Ateş Takım Üyesi
Hakan Kayrancı Takım Üyesi
Halil Furkan Özen Takım Üyesi