Apple‘ın ilk kez haziran ayındaki WWDC 2017 etkinliğinde gösterdiği iOS 11, yaz ayları boyunca çıkan beta sürümlerinin ardından nihayet esas gösteriye hazır hâle geldi. iOS işletim sistemine görünüş açısından ufak tefek farklılıklar katan,Yeni Hali İle Kullanıcılarını Memnun Eden,Bunun Dışında Her İşletim Sistemi'nde Olduğu Gibi İOS11de Ortaya Çıkan Yenilikleri,Artıları ve Eksileri Sizler İçin Derledik.

Artılar/Yenilikler

Kontrol Merkezi

İos 11 İle Yeni tasarımına kavuşan kontrol merkezi tamamen özelleştirebiliyor. Kontrol merkezi birçok yeni kısayola sahip ve bunlardan en önemlisi uzun zamandır Apple kullanıcılarında şikayet ettiği mobil veri artık kontrol merkezinden kontrol edilebilecek. İsteğe baglı olarak kullanıcılar kontrol merkezini ayarlardan düzenleyebilecek. Ayrıca bu ekranda ki kısayollarda 3D Touch desteği de bulunacak.

Appstore

Kontrol merkezinden sonra göze çarpan Bir Diğer özellik İse yeni Appstore uygulaması Oldu. Yine kullanıcıların karışık diye şikayet ettiği Appstore uygulamasını Apple göz ardı etmeden yeni tasarımla daha sade ve daha şık hale getirdi. Ayrıca yeni olarak “Bugün” diye bir özellik eklenmiş. Bu kısımda Apple bize yeni oyunlar, uygulamalar ve yazılımları günlük bir biçimde paylaşacak.

 Siri Değiştirildi

İOS 11 İle Birlikte Siri de değişiklik gösterdi. Baştan aşağı tüm sistemlerinin yenilendiği belirtilen Siri sanal asistanında, ilk olarak ses değişikliğine gidildiği açıklandı. Sesi değişecek olan Siri’nin bir diğer büyük değişikliği ise çeviri özelliği olacak. Çeviri özelliğinde birçok dil desteğiyle beraber Siri’nin Google’a rakip olacağından söz ediliyor.

Derin öğrenme sistemi olarak gösterilen yeni bir sistemi daha kullanmaya başlayacak olan sanal asistanın, Apple News üzerinde dolaşarak günlük haberleri de kullanıcılara sunacağını da belirtildi. Çok daha başarılı olacak olan Siri’nin tüm bu değişimleri beta sürümünden itibaren görülebilecek.

iMessage Yenilendi

İOS 11 İle Apple’ın resmi mesajlaşma uygulaması olan iMessage'da baştan Aşağı değişimlere Uğradı. Artık uygulamanın çıkartmaları, sohbet kısayolları ve menüleri çok daha işlevsel Hale Getirildi. Kullanımı genel olarak daha işlevsel hale getiren Apple’ın bunun dışında Apple Pay sistemini de uygulamaya dahil ettiğini belirtmek gerekiyor. Artık mesajlaşırken Apple Pay ile ödeme gönderebilecek ya da ödeme alabileceksiniz. Son olarak bulut sisteminde mesaj yedekleme özelliğine de kavuşan uygulama başka bir 3.parti uygulamaya ihtiyaç bırakmayacak gibi gözüküyor.

Kamera

Kamera uygulaması da İOS 11 ile yeni özelikler Aldı. Kamera uygulamasında ise Live Photos özelliğine sahip yepyeni efektler geldi. Ayrıca çektiğiniz canlı fotoğrafları ayarlar bölümünden kolayca kırpabiliyoruz. iOS 11 ile birlikte bu kameralara gelen yeniliklerden bir başkasıda H.265HVECkodlama teknolojisi. 4K videolarda daha iyi performans anlamına gelen bu teknoloji sayesinde videolar artık 2 kat daha az yer kaplayacak. Buna benzer bir teknoloji ayrıca fotoğraflara da gelecek. JPEG yerine kullanılacak olan HEIF (High Efficiency Image File) formatı sayesinde görüntüler 2 katı daha fazla sıkıştırılabilecek.

File Manager/Dosya Yöneticisi

Genelde Android de Gördüğümüz Onun Dışında İphone kullanıcılarının pek bilmediği dosya yöneticiside artık İOS 11 ile İphone da geldi. Bu uygulama ile kullanıcılar fotoğraflarını, videolarını veya dosyalarını görüntüleyebilecek.

Eksiler

Tabi ki Her Güzel Şeylerin genelde Bir Sıkıntısı Olur. Bu İOS 11 İçin de Geçerli. Öyle ki Bu Yenilikler 1-2 Sorun İle Beraber Geliyor

Öncelikle şunu belirtelim bu hatalar hem kullanıcı yorumlarında yer alan hem de ilk testlerde ortaya çıkan hatalar. Yani doğrudan Apple tarafından gelen bir Açıklama Yok.

- Uygulamalarda sanal klavye donma sorunlarıyla karşı karşıya kalabiliyor. Sorun telefon kilit tuşuna basıp yeniden açtığınızda gideriliyor. Bazı durumlarda reset atmak gerekebiliyor.

- iPhone 5S serisinde arama sorunları yaşanıyor. Bazen arama yaptığınızda arama yapılmıyor ve arama ekranı donuyor. Bu sürekli tekrar eden bir sorun değil ama bu gibi bir durumda telefonu Yeniden Başlatmak gerek.

- Kontrol merkezinde bazı uygulama hataları var. Öyle ki Wifi ve Bluetooth Kontrol Merkezinden Tam Olarak Kapanmıyor Sadece Bağlandığınız Ağ/Cihaz Arasında ki Bağlantıyı Kapatıyor Ama Hala Arka Planda Açık Kalmaya Devam Ediyor Eğer Kapatmak İsterseniz bunu Ayarlardan Kapatmanız Gerekiyor. 

- App Store için eski simge özellikle iPhone 5s serisinde görüntülenebiliyor.

- Mesajlarda paylaş uygulaması görüntülenmeyebiliyor. Bunun dışında telefonu yeniden başlatmak gerekiyor.

- Dock yerleşimi iPad serisinde sorunlar çıkarabiliyor. Genelde gece modunda. Çözümü ise yine aynı resetlemek.

- Pil yüzdesi açılsa da görüntülenmiyor. Bu sorunda iPhone 6S ve iPhone 5S modelinde çok sık yaşanıyor.

- Otomatik parlaklık kendiliğinden devre dışı kalabiliyor.

- Safari’de ani çökmeler yaşanabiliyor.

-Ana Sayfa Düğmesine Basıldığında Gecikmeler Yaşanabiliyor

-Uygulamalar Donuyor Veya Çökebiliyor

-Kamera Açılmayabliyor Veya Siyah Ekran Verebiliyor bu Durumda Telefonu Yeniden Başlatmak Gerekiyor.

-3D Touch'da Gecikmeler Yaşanabiliyor

Tabi Bu Sorunlar Apple Tarafından Gönderilen Her Yeni Güncelleme İle Bir bir Çözülüyor.