Çocukların internette geçirdikleri zamanla ilgili uzmanlardan çeşitli uyarılar gelmeye devam ediyor. Konuyu gündeme taşıyan bu kez Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Sibel Küçükbağ oldu. Küçükbağ, çocuk istismarının artmasını da çocukların denetimsiz internet kullanımına bağladı.

“Çocuk istismar vakalarındaki artışın nedeni ev ve cep telefonlarındaki denetimsiz internet” diyerek bu konunun önemini vurgulayan öğretim üyesi tüm ailelerin son derece dikkatli olmaları ve çocukların hangi sitelerde aman geçirdiklerinin mutlaka denetlenmesi gerektiğini belirtti. Küçükbağ çocuk istismarı ve çocukların bu istismardan korunmasına yönelik 10 yıldır yürütülen bir çalışmalarının olduğunu kaydetti. İnternet oyunlarının çocuk istismarını arttırdığı yönünde bir bulguya ulaştıklarını kaydederek bazı önemli açıklamalarda bulundu.

“İstismarın Gizlenmesi, Tekrarlanmasına Neden Oluyor!”

Çocuk istismar vakalarının ortaya çıkarılmamasına da vurgu yapan öğretim üyesi, bu durumun vakaların tekrarlanmasına neden olduğunu düşünüyor. Özel bir gazeteye konuşan Küçükbağ, çocuk istismarına yönelik en temel tedbirlerin mutlaka alınması gerektiğini söyleyerek eğitim verilmesi gerektiğini de dile getirdi. 4 ila 6 yaş arasında olan tüm çocuklara istismar ile ilgili bir eğitim verilmesi gerektiğine vurgu yaparak eğitim verilmesi halinde vakaların yarıya indiğini de kaydetti.

Küçükbağ’a göre çocukların internet kullanımı kadar cep telefonu kullanımı da büyük önem taşıyor. Konuya dair yaptığı açıklamada “Şu an yürüttüğümüz çalışmada maalesef internet oyunlarının çocuk istismar vakalarını artırdığını gördük. Arama motorlarında çok basit çocuk oyunu, ‘Barbie’ oyunu diye girdiğiniz oyunlar içerisinde çok ciddi cinsel mesajlar var. Bunlarla bile çocuk tehdit altında. Özellikle ceplerimize kadar giren internet teknolojisi, küçük, ergen ve genç çocukların internete çabuk ulaşabilmesi önemli bir risk oluşturuyor. Özellikle çocuk pornografisi çok fazla yaygın. Bunun indirilmesi, tıklanması her ne kadar kanuni olarak tedbirler alınsa da bazı istismar vakaları var karşılaştığımız.” İfadelerini kullandı.

Yapılan bu geniş kapsamlı araştırmanın pek çok gerçeği de gün yüzüne çıkardığını dile getiren Küçükbağ özellikle ailelerin mevcut olan risklerin ve durumun ciddiyetinin farkında olmadıklarını belirtti. Çocukların % 80’inden fazlası, bu araştırmada sorulan “internette zorbalıkla karşılaştın mı” sorusuna “evet” yanıtını verdiğini vurguladı.

“Aileler Risklerin Farkına Varmıyor!”

Çocuk istismarı konusunu sadece çocuklar bazında değil, aileler bazında da incelediklerini dile getiren Küçükbağ açıklamasında oldukça çarpıcı sonuçlara da yer verdi. Konuya dair şunları kaydetti: “Anne ve babalara ‘sizce çocuklarınız internet üzerinden zorbalıkla karşılaş mıdır?’ diye sorduğumuzda ise yüzde 90’dan fazlası ‘hayır’ karşılığı veriyor. Bu da demek ki anne ve

babalar gerçekten çocuklarını bu konuda denetleyemiyor ama şöyle de bir şey var, bu çocukların büyük bir cep telefonu üzerinden internet erişimi sağlıyorlar. Bu da ciddi bir denetim problemi getiriyor ebeveynler için. Güvenli internet kullanımı konusunda da hem anne babalara hem de çocuklara eğitim verilmesi gerekiyor.”

Çocukların internette zaman geçirirken hangi siteleri kullandıkları aslında pek çok uzmanın vurguladığı hususlar arasında yer alıyor. Özellikle sosyal medya kullanımının 8 yaşına kadar indiği ülkemizde kötü amaçlı kişiler çocuklara sosyal medya hesapları üzerinden ulaşıyor. Bu durum ailelerin farkına dahi varmadan gerçekleşiyor ve pek çok aile durumu sonradan öğreniyor.

Sadece çocukların değil yetişkinlerin de internette güvenilir siteleri tercih etmeleri gerektiği ise sıklıkla uzmanlar tarafından dile getirilen hususlar arasında yer alıyor. Yasal oyun siteleri ve tercih edilmeli şeklinde pek çok açıklama mevcut. Sosyal medyada ise tanınmayan kişiler ile yetişkinlerin de iletişime geçmesi uzmanlar tarafından tehlikeli bulunuyor.