Saat 15.00'den itibaren özellikle Türk Telekom kullanıcıları, Google'a bağlı arama motoru, Gmail ve Youtube gibi hizmetler olmak üzere bir dizi siteye erişemediklerini bildirdiler.

Google dışında Facebook, Twitter ve Spotify gibi birçok başka siteye de ya hiç erişilemediği veyaerişimin çok yavaşladığı belirtiliyor.
Şikayetlerin ardından Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın Google'ın bir hizmetine erişimi bugün engellediği ve bu durumun diğer siteleri de etkilediği ortaya çıktı.

TİB'in resmi sitesindeki açıklama şöyle:"5651 sayılı Kanun uyarınca yapılan teknik inceleme ve hukuki değerlendirme sonucunda bu İnternet sitesi (webcache.googleusercontent.com) hakkındaki Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın 15/06/2016 tarih ve 490.05.01.2016.-84787 sayılı kararına istinaden Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından İDARİ TEDBİR uygulanmaktadır."
Google'ın "Web Cache" (Ağ Önbelleği) adlı hizmeti, internetteki içeriklerin arşivlenmesini sağlıyor.
TİB'in, geçmişte bir başka site üzerinde yer alan ve Türkiye'den erişim engellenen bir içeriği arşivlediği ve görüntülenmesine imkan sağladığı için Google'ın önbelleğini de engellediği belirtiliyor.
Öte yandan, Türk Telekom'un yurtdışı fiber hat çıkışlarında da teknik bir sorun yaşandı.
Erişim engeli ve teknik problemin peş peşe gelmesiyle Türkiye'de milyonlarca kullanıcı mağdur oldu.

BTK: KISMİ YAVAŞLAMA VAR, SORUN GİDERİLECEK
Tepkilerin büyümesinin ardından idari tebdir kararı TİB'in site bilgisi sorgulama ekranından 17.00 sularında kaldırıldı.

BAKANLIK: İVEDİLİKLE GİDERİLİYOR
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği ise yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Bazı haber sitelerinde Türkiye’de internete erişim engeli getirildiği ve internetin yavaşlatıldığı yönünde haberler yapılmaktadır. Söz konusu haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Bugün ülkemizde yaşanan internet hızındaki yavaşlamanın nedeni erişim engelinden veya idari bir uygulamadan kaynaklı değildir. Operatörlerin yurtdışı çıkışının olduğu Bulgaristan ve Romanya’da meydana gelen fiber hat bağlantı ve enerji sorunu nedeniyle olduğu tespit edilmiştir. Ülkemizdeki internet kullanıcılarını etkileyen teknik sorunların ivedilikle giderilerek internetin normal hızına dönmesi için yoğun bir şekilde çalışmalar ilgili operatörler tarafından sürdürülmektedir."

Bakanlık açıklamasında, 490.05.01.2016.-84787 sayılı ve 15 Haziran tarihli idari tedbir kararının neden TİB'in resmi internet sitesinde yer aldığı ve iki saat sonra geri çekildiğine değinilmedi..Sosyal medyada konuyla ilgili paylaşımlardan bazıları şöyle:
-Çorum'un dünyanın merkezi olduğu günde böyle bir olay çok manidar
-İnternet tatil oldu beyler
-Google'ın adresi neydi?
-Yine mi yasak?