Yapay zeka (AI) hayatımızda çok daha fazla yer etmeye başladı. Pek çok firma yapay zeka kullandığını açıklarken sadece üretim firmalarının bu gelişmeden faydalanmadığı biliniyor. Tüm dünyada en çok kullanılan sosyal medya platformlarının başında gelen Facebook da yapay zeka kullandığını açıkladı. Sosyal medya platformu sahte olan haberlerle mücadelesini uzun zamandır sürdürüyordu. Hatta sahte haberler nedeniyle pek çok skandal da yaşanmıştı. Yapay zeka sosyal medya sitesinin sahte haberler ile mücadelesinde kullanılıyor.

Özellikle Cambridge Analytica skandalı Facebook için çok ciddi bir krize dönüşmüştü. Skandal Facebook tarafından usulsüz bir şekilde veri toplandığını ifşa etmişti. Üstelik bu durumdan 87 milyon kullanıcının etkilendiği de ChristopherWylie tarafından açıklanmıştı. Toplanan bu verilerin Cambridge Analytica şirketi ile paylaştığı gibi bilgiler de bu açıklamaya eklenmişti. Cambridge Analytica şirketi ise ABD Başkanlık seçimlerinde bu verileri kullandı. Facebook kullanıcılarının verilerinin bir seçim malzemesine dönüştürülmesi ve çeşitli platformlarda Facebook kullanıcı bilgileriyle ilgili yapılan sahte haberler ile manipülasyon çalışmasının yapılması Facebook kadar Cambridge Analytica şirketine de ciddi zararlar verdi.

Sahte Haberlerle Mücadelede Yapay Zekadan Destek Alınıyor

Tüm dünyada büyük bir skandal olarak yorumlanan bu gelişmenin ardından Facebook sahte haberler ile mücadelesine ivme kazandırdı. Skandalın izlerini silmeye çalışan internet sitesi yapay zekayı da bu mücadelesinde kullanıyor. Facebook Ürün Müdürü Antonia Woodford sahte haberler ile ilgili bir dizi önlem aldıklarını açıkladı. Bu önlemler kapsamında yapay zekadan destek alındığı da belirtildi.

Antonia Woodford yaptığı açıklamada alınan önlemlerin ve yapılan çalışmaların ilk meyvelerini vermeye başladığını da sözlerine ekledi. Bu önlemler dizisi kapsamında bazı değişiklikler de yapıldı. Artık Facebook bir ekip ile sahte haberlerle mücadele ediyor. Bu özel ekip yapılan haberlerin gerçek olup olmadığını araştırıyor. Üstelik bu araştırma son derece titiz bir şekilde yürütülüyor. Altyazılı resimlerden haber olarak paylaşılan videolara kadar her paylaşımın adeta didik didik incelendiği Antonia Woodford tarafından yapılan açıklamada yer buldu. Yapılan bu çalışmaların, sahte haberlerin yayınlanmasını önlemek bakımından çok başarılı olduğu da yapılan açıklamada yer aldı.

Elbette insan gücü ile yapılan bu çalışmalar kapsamında teknolojiden de ziyadesiyle faydalanılıyor. Potansiyel sahte içeriğin otomatik bir şekilde tanımlanması sürecini kısaltan yeni bir teknoloji geliştirildiği belirtildi. Bu teknoloji makine öğrenimi tekniğini kullanıyor ve yapay zekadan faydalanılıyor. Ancak yapay zekanın haberin sahte olup olmadığı konusunda karar vermediği de yapılan açıklamada belirtildi. Sadece sahte olma olasılığı bulunan haberlerin tespit edilip değerlendirme sürecine alınmasına katkıda bulunuyor ve bu süreci hızlandırıyor.

Yapay Zeka ile Milyonlarca Haber Araştırılıyor

Her gün Facebook üzerinden yayınlanan milyonlarca haberin otomatik olarak taranması sonrasında pek çok şüpheli haber tespit ediliyor. İnsan gücü ise bu noktada devreye giriyor ve şüpheli olan haberleri bir değerlendirmeye alıyor. İşte bu noktada yorum, beğeni ve paylaşım unsurları da dikkate alınıyor. Yani Facebook’un etkileşim işaretlerinin yapılan değerlendirmede kullanıldığı biliniyor. Ancak haberin gerçek olup olmadığına sadece bu unsurlar dikkate alınarak karar verilmiyor. Çeşitli kaynaklardan haberin gerçekliğinin araştırıldığı bilgisi de geldi. Bu doğrultuda bir karar veriliyor ve bu son kararı da yine oluşturulan bu özel ekip veriyor.

Facebook aslında yapay zeka kullanan tek internet sitesi değil. Farklı platformlarda da bu teknolojiden faydalanıldığı çeşitli haberlerde de yer alıyor. Örneğin bedava bonus veren siteleri ya da çeşitli bilgilerin paylaşıldığı bazı video paylaşım sitelerinin de bu tür yeni teknolojilerden faydalandığı biliniyor.