Sosyal medya devlerinin platformlar üzerinden mücadeleleri devam ediyor. Ellerinde olan kullanıcıları tutma ve sayılarını arttırma üzerine sürekli olarak sundukları sistemleri geliştiren devler, deyim yerindeyse birbirlerinin tekerleğine çomak sokmaya yönelik adımlar da atıyor.

Bu devler arasında Google ile Facebook'un mücadelesi en fazla göze çarpanlardan. Sadece sosyal medya değil, bilim ve teknoloji üzerine yürüttükleri projeleri ile de sürekli olarak birbirleri ile çekişen iki dev, pek çok konuda ister istemez karşı karşıya geliyor. Bu durumun son örneği ''video'' alanında karşımıza çıkmakta.



Video denildiği zaman internet alemi YouTube'dan sorulur. Burası tartışılmaz bir gerçek. Ancak son zamanlarda Facebook, YouTube'un sahip olduğu bu hegemonyayı yıkma amacında. Bir süre önce Haber Kaynağı'ında bulunan videolara otomatik oynatma özelliği sunan Facebook, bu özelliği sadece kendi sistemi üzerine yüklenen videolarda uygulayarak bir nevi duruşunu belirtmişti.

Kendi platformu üzerinde bulunan videoların görüntülenme sayısını muazzam derecede yükseltmeyi başaran Facebook, artık yavaş yavaş YouTube'un ciddi bir alternatifi olma yolunda ilerlemekte. YouTube üzerinden yapılan paylaşımların link içeriklerini olabildiğince kısıtlayan, gösterimini azaltan Facebook, bu sayede kendi platformundan YouTube'a yönelen kullanıcı akışını da azaltmayı başarmıştı. Şimdi ise Facebook, YouTube'dan alınıp durum güncelleme kısmına yapıştırılan linklerde, kullanıcıya uyarı veriyor.



''Videonuzu direkt olarak Facebook üzerinden yüklemeyi düşünmenizi tavsiye ederiz. Kullanıcılar yerel (Facebook platformu üzerinde bulunan) videoları izlemeyi daha fazla seviyor. Bu sayede video görüntülenme verilerinizi de Sayfa İstatistikleri kısmından takip edebilirsiniz'' şeklinde çıkan uyarı, bir nevi kullanıcıya ''ya bırak YouTube'u. Çak videonu buraya mis gibi de takip edersin işte'' diyor.

Tabi Facebook, bunu yaparken kullanıcılarına iyi bir de video platformu sunmak istiyor. Video sisteminde önemli bir yenilemeye giden Facebook, özellikle sayfa sahiplerine bu konuda büyük imkanlar sunacak. Bunlardan en önemlisi gizli video paylaşımı. Bu sayede videoya erişim sadece size verilen URL'den sağlanıyor. Yani videoyu paylaştığınızda ya da başka bir platforma embed ettiğinizde, video paylaşım olarak sosyal ağlarda görünmüyor.



Bu önemli olayın dışında Facebook'un video sistemine sunduğu diğer yenilikler şu şekilde:

Videonun hedef kitlesini seçme - Bu olay daha önceden dil ve konum gibi faktörlere bağlı olarak ayarlanabiliyordu. Şimdi ise aynı sistem yaş ve cinsiyete göre de ayarlanabilecek

Eklenen ve paylaşılan videoda, özel tasarlanmış görüntü ekleme

Videoları Facebook sisteminde bulunan ve ilgi alanlarını kapsayan kategorilerden birine koyabilme

Üçüncü parti uygulamalar için embed kısımlarının kaldırılması

Videolara isteninlen ''thumbnail'' görselinin eklenebilmesi - Bu sistem YouTube'da olanla birebir aynı şekilde sunulmakta

Facebook Video Kütüphanesi üzerinde sayfa adminlerine getirilen özgürlük - Sayfa adminleri kütüphanede bulunan tüm videolar üzerinde görüntüleme ve yeniden organize etme imkanına sahip olacak

Videolara bazı değişiklikler ile alt yazı ekleyebilme ve meta dataları üzerinde edit imkanı

Özellikler genel olarak bu şekilde. Zaten bu işlerle uğraşan biri iseniz, özellikleri okurken ''e bu bildiğin YouTube olmuş'' diyebilirsiniz ki olay da aslında tam olarak bu. Yani sizin de görüp anlayabileceğiniz üzere Facebook yavaş yavaş video sınırlarını genişletiyor ve ciddi şekilde YouTube'un karşısında durmak istiyor.

Video sistemine gelecek bu özelliklerin önümüzdeki birkaç hafta içinde dünya genelinde sunulması beklenmekte. Bakalım Facebook'un bu adımı, onu YouTube karşısında istediği hedefe ulaştırabilecek mi?