Ülkenin teknoloji gündemini bir süre 4G-5G olayları meşgul etmişti. 3G'nin yerini alan 4G ve sonrası olan 5G için lisans ihalesi 15 Ağustos tarihine ertelenmiş durumda. İşte bu bağlamda Turkcell, ASELSAN ile 5G mobil iletişim altyapısına geçişi konusunda ortak çalışacağını açıklamış durumda.

İki şirket, yaptıkları anlaşma ile Türkiye'yi 5G teknolojisi konusunda üretici ülkelerden biri haline getirme amacında. 5G'nin uluslararası standartlaştırma sürecinde katılım ve geliştirme konularında birlikte hareket edecek Turkcell ve ASELSAN, hem yerli hem de yabancı pazarlara yönelik ürünler üzerinde çalışacak.

3G konusunda 63,3 Mbps ile dünyada sunulan en yüksek 3G hızını sunmayı başardıklarını söyleyen Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, 5G konusunda da hedeflerinin Türkiye'yi merkez üs konumuna getirmek olduğunu söyledi. Ayrıca Turkcell, 5G hazırlık süreci kapsamında Next Generation Mobile Networks yönetim kurulunda da yer almakta.


Turkcell ile ASELSAN arasında yapılan ortaklık sonucu yürütülecek süreçteki hedefler şöyle;
Türkiye’nin 5G teknolojileri alanında tüketen değil üreten konumuna getirilmesine öncülük etmek
Türkiye’nin yüksek teknoloji üretim kapasitesini ve ihracatını arttırmaya katkı sağlamak
5G kapsamında katma değerli teknolojileri belirlemek ve bu alanlarda yerel bir Ar-Ge yol haritası oluşturmak
5G teknolojilerinin gelişimine yön veren uluslararası platformlara, uluslararası standartlaşma süreçlerine birlikte aktif katılım sağlayarak bu bilgi ve deneyim ışığında yerel çalışmaları beslemek
Standartlara uygun şekilde geliştirilecek ürünlerle yerel ve uluslararası pazarlarda ticari başarıya ulaşmak
Bu alanda oluşturulacak ekosistemle (üniversitedeki araştırmacılar, yazılım geliştiriciler, donanım üreticiler, vb.) birlikte Türkiye’de bir uzmanlığın oluşmasına öncülük etmek
5G ve ilgili teknolojilerde fikri mülkiyet hakları ve patent portföyünü geliştirmek