Dünya kupası olarak bilinen ve FIFA tarafından döert yılda bir gerçekleştirilen organizasyon, futbol takımlarının son elemelerinin yapılarak dünya kupasını alacak takımının belirlendiği futbol turnuvasıdır.  2022 Dünya Kupası turnuvası Kasım ayında başlamış olup heyecanla herkes izlemektedir.

Dünya Kupası olarak bilinen ve her yıl heyecanla beklenen müsabakaların heyecanı ve ilgili tüm ülkeler tarafından yaşanmaktadır. Özellikle kendi ülkesinden katılan takımları olan ülkeler bu heyecanı daha fazla yaşamaktadır. Dünya Kupası futbol karşılaşması ile tüm dünya tek yürek ve heyecan yaşamaktadır.

2022 Dünya Kupası Nerede İzlenmektedir?

ExpressVPN, Türkiye’de en çok çevrimiçi takip edilen spor dallarını ve çevrimiçi maç izleme trendlerini ortaya koyan bir araştırma yayınlamış. Araştırmaya göre, futbol maçları ülkemizde diğer spor dallarının karşılaşmalarına göre daha çok çevrimiçi izlenmek isteniyor.

Dünya Kupası eleme maçları tüm dünyada yer alan medya araçları tarafından canlı olarak verilmektedir. Türkiye’de Dünya Kupası TRT tarafından naklen yayınlanacaktır.

Türkiye, 2022 Dünya Kupası’nda yer almıyor olsa da, hem geleneksel medya hem de dijital platformlar üzerinden büyük ilgiyle  takip edilmesini bekleyebiliriz.



Dünya Kupası Tarihçesi



Dünya Kupası ilk olarak 1930 yılından Uruguay’da düzenlenmeye başlamıştır. 1930 yılından bugüne kadar dört yılda gerçekleşen organizasyon, İkinci Dünya Savaşı döneminde gerçekleşmemiştir.


Dünya Kupası maçları belirlenirken 2002 yılında 32 milli takım belirlenmiştir. Ancak ileriki tarihlerde milli takım sayısı 48’e çıkarılacaktır. En son 2022 yılına ait Dünya Kupası maçları Katarda yapılmaya karar verilmiş olup iklim koşullarının sert ve sıcak olması göz önüne alınarak Kasım-Aralık 2022 tarihlerinde gerçekleştirilmektedir.

2022 FIFA Dünya Kupası elemeleri (UEFA )ile 2022 Dünya Kupasında yarışacak 13 Avrupa grubu belirlenmiştir. Dünya kupası elemelerinde 55 ülkeye ait takım ve 10 gruba ayrılmış olarak fikstüre adını yazdırmıştır. Bununla birlikte grup birincileri ve play-off bitiminde 3 takım daha finallere katılım hakkı mevcuttur.



Dünya Kupası Maçlarının Amacı Nedir?



Dünya Kupası, Tüm ülkelerin kardeşlik ve barış kuralları çerçevesinde yılda bir kez düzenlenmekte olan Dünya Kupası Uluslararası Futbol federasyonu tarafından düzenlenmektedir. Dünyanın dört bir yanından ülkelere ait futbol takımlarının adaletli bir şekilde eşleştirilmesi ile takımlar belirlenmekte ve düzenlenecek olan tarih çerçevesinde müsabakalar gerçekleşmektedir.

32 takımın katıldığı Dünya Kupası grup aşamasında takımlar 8 gruptan oluşmaktadır. Tüm grupta takımlar tek devre lig adı verilen düzen ile mücadele etmektedir. İlk elemeler sonucunda gruplarını ilk 2 sırada bitiren takımlar son 16 tura yükselmektedir.



Dünya Kupası Oynanacak Ülkeler Nasıl Belirlenmektedir?



Dünya Kupası maçları ev sahibi ülkelerin belirlenmesi konusunda uluslararası futbol federasyonu tarafından genel kabul görmüş ilkeler çerçevesinde belirlenmektedir. Dünya Kupasının gerçekleşeceği ülkenin belirlenmesi esnasında öncelikle o ülkenin iklim şartları, stadyum özellikleri, daha önce Dünya Kupasının ülkelerde gerçekleştiği gerçekleşmediği, Dünya Kupasının gerçekleştiği ülkelerde kupa sürecinin nasıl geçtiği herhangi bir problem yaşanıp yaşanmaması gibi birtakım kriterler baz alınarak belirlenmektedir. Eleme kriterlerine oldukça titizlikle davranılmaktadır. İlgili ülkelerin geçmişte maçlara yapmış oldukları ev sahipliği tarihçesi oldukça önemli kriterler arasında yer almaktadır.

Dünya Kupası maçlarına katılan takımların takım içi antrenman çalışmaları kendi antrenörleri tarafından yönetilmektedir. Bu bağlamda takım içi hazırlık aşamalarına uygun stadyum kriterleri de maçların yapılacağı ülke seçiminde önemli bir kritere sahip olmaktadır.

Dünya Kupasına ev sahipliği yapacak olan ülkeler ilk olarak 2009 yılından genel bir oylamaya tabii tutulmuş ve tarafsız bir ülke olarak kabul edilen İsviçre'nin Zürih şehrinde gerçekleştirilmiştir.



Dünya Kupası Hakemler Nasıl Belirlenmektedir?



Dünya Kupası maçları esnasında FIFA yani uluslararası futbol federasyonu tarafından hakemler belirlenmektedir. Hakemler belirlenirken dikkat edilen en önemli kriter belirlenen hakemin oynanan futbol maçındaki ülkelerin vatandaşı olmamasına dikkat edilmesidir. Hakem bağımsız ve tarafsız olmalı ve tarafsızlık çerçevesi içerisinde kararlarını verilmelidir. Bu sebeple hakem seçimleri FIFA uluslararası futbol federasyonu tarafından belirlenen kurallar eşliğinde hakemlerin belirlenme işlemi gerçekleşmektedir.