Gelişmiş ülkelerin ve modern yaşamın en büyük sorunlarından birisi de trafik sorunudur. Trafik, yaşam standardımızı olumsuz yönde etkilemektedir. Trafikteki yoğunluk, büyük bir zaman kaybına yol açmakta; işe, okula, hastaneye geç kalmamızı, kısacası günlük hayatımızı kaosa çevirmektedir. Trafik yoğunluğu, bir yandan, daha fazla yakıt kullanmamıza neden olup, çevrenin kirlenmesine ve ekonomik açıdan daha fazla yakıta para harcamamıza; diğer yandan da, sürücülerin ve yolcuların stresli bir ortama sürüklemesine neden olmaktadır.
Her geçen yıl trafik kazalarından milyonlarca insan hayatını kaybetmektedir. Bencilliğimiz yüzünden ölümü bile cahil bir şekilde göze alabiliyoruz. Toplumsal bir sorun haline gelen trafik kazalarına sebep olan faktörlerin en önemli unsuru, insan faktörüdür. Bunun yanı sıra, taşıt, yol vb. alt yapı gibi faktörlerde etkilidir.

İnsan faktörüne hangi açıdan bakarsak bakalım sonuç eğitimsizlikten ve insanın bilinçsiz davranışlarından kaynaklanmaktadır. Araç kullanırken yapılan dikkatsizce hareketler, üstünlük sağlama, hız, alkol kullanımı insanların psikolojik hareketleriyle bağlantılıdır. Bu sebeple de trafik sorununu, hem sosyolojik hem psikolojik hem de ekolojik açıdan değerlendirmek gerekmektedir.

Trafik hayattır” diyoruz, ama trafik kurallarını bir türlü uygulamıyoruz. Trafik eğitimine önem vermeli, toplum içerisinde yaşayan bir insan kendisi için değil aynı zamanda diğer insanlar içinde yaşaması gerektiğini düşünülmeli ve düşündürtmelidir. Araç kullanırken kendimizi düşündüğümüz gibi karşımızdakilerini de düşünecek olsak, belki trafik bu kadar sorun haline gelmezdi. Sorumluluklarımızı göz ardı etmesek, anlayışlı olsak, hayatı bu kadar zorlaştırmayız belki.

Trafik sorununun en önemli unsuru, trafik eğitiminin yetersiz olmasıdır. Trafik eğitimini bütün topluma vermek gerekmektedir. Ancak, trafik eğitimi almış bireylerin bedensel ve ruhsal yönden sağlıklı olması, trafik kurallarını uygulaması için şarttır. Bu konuda biz sürücü kurslarına büyük bir görev düşmektedir. Eğitimcilerin de toplumun trafik zihniyetini olması gereken yönde değiştirecek birikimde olması gerekmektedir.
Trafik kurallarını bilmek değil, eyleme geçirmek gerekir. Örneğin, bir çok erkek, genellikle hız konusunda birbirleri ile yarış halindedir. Emniyet kemerini bile, erkekliğe yakıştırmadıkları için takmak istemezler. Bir çok kadın ise, aynayı sadece makyaj düzeltmek için kullanır. Trafikte, kurallara uyma düzeyi ile eğitim düzeyi arasında bir paralellik vardır. Bilmenin yanında, bu konudaki bilincin de istenilen seviyede ve kalitede olması birtakım uygulama planlarının hazırlanması ve yaşama geçirilmesi ile sağlanabilir.

Ayrıca araçların bakımsızlığı ve yollarımızın düzensizliği de, hem ekolojik dengenin bozulması sorununa, hem de ekonomik açıdan kayıplara yol açmaktadır. Trafik yoğunluğu, alt yapının düzensizliği, bozuk yollar, araçların bakımsızlığı, araçlardan çıkan gazlar, kent merkezlerini adeta sis dumanına dönüştürmekte ve yaşanılamaz hale getirmektedir. Hem doğa görüntüsünü bozulmakta hem de ciddi biçimde sağlığı olumsuz olarak etkilemektedir. Ayrıca, milli servet olan taşıtların yıpranmasına ve ekonomik açıdan gelir kaybına neden olmaktadır.

Kuralları bilip hata yapmamak ya da kazaya mahal vermemekle iyi sürücü olunmaz..! İyi sürücü; karşısındakinin hatasını görmek ve o hataları yapmamakla olur. Trafiğin eğitim ve seminerlerle bir kültür ve yaşayış tarzına dönüşmesi zorunludur. Trafikte birbirimize karşı hoşgörülü, saygılı ve sabırlı olduğumuz müddetçe, bu sorunu en aza indirgeyebilir ve çözebiliriz.

Trafik kurallarına uyalım, uymayanları eğitsel bir dille uyaralım…

Hepinize sağlıklı, kazasız ve birbirimize hoşgörülü günler diliyorum…

www.ahmetturanozdogan.com

www.gokturksurucukursu.com

Göktürk Sürücü Kursu
Adres: Göktürk Caddesi Sadık Sok. No:2 Kat:1 Göktürk – Eyüp / İSTANBUL
E-mail: [email protected]
Tel: 0212 322 62 44
Fax: 0212 322 62 45
Gsm: 0533 310 79 44