YSK Başkanı Sadi Güven, kameralar karşısına geçerek kısaca sonuçları söyledi ve soru almadan açıklamayı sona erdirdi. Güven'in açıkladığı rakamlara göre:

Toplam seçmen sayısı: 56 milyon 608 bin 817

Sandığa giden seçmen sayısı: 47 milyon 507 bin 467

Geçerli oy sayısı: 46 milyon 163 bin 243

Geçersiz oy sayısı: 1 milyon 344 bin 224

Seçime katılım oranı: Yüzde 83,92

Partilerin çıkardığı milletvekili sayısı:
MHP 80
HDP 80
CHP 132
AKP 258
Meclis, 23 Haziran'da toplanacak.

YURT DIŞI OYLARI
Yüksek Seçim Kurulu'nun açıkladığı Yurt Dışı Sandık Seçim sonuçlarına göre, 2 milyon 866 bin 979 kayıtlı seçmenden 931 bin 646'sı oy kullandı. Bu oyların 918 bin 302'si geçerli sayıldı. Katılım oranı ise %32,50 oldu.

Seçim sonuçlarına göre Adalet ve Kalkınma Partisi oyların %50,37'sini, Halkların Demokratik Partisi %21,43'ünü, Cumhuriyet Halk Partisi %15,93'ünü, Milliyetçi Hareket Partisi ise %9,09'unu aldı.

MHP VE HDP 80'ER MİLLETVEKİLİ İLE TEMSİL EDİLECEK
İlk sonuçların gelmesinin ardından, MHP'nin HDP'den çok olan milletvekili sayısı, yurtdışı oylarının sayımı ve Türkiye'deki seçim bölgelerine dağıtımı ile, HDP'nin lehine dönmüştü. YSK, çok merak edilen, HDP ve MHP'nin TBMM'deki sandalye sayısını resmen açıkladı; YSK'nın açıkladığı kesin sonuçlara göre, HDP ve MHP, parlamentoda 80'er milletvekili ile temsil edilecekler.

OTURMA DÜZENİ NE OLACAK?
HDP ve MHP'nin aldıkları eşit sayıda milletvekili, iki partinin TBMM Genel Kurulu'ndaki oturma düzenlerini de ilgilenlendiriyor.

Geleneksel olarak, partiler Genel Kurul'daki sıraları, sağdan başlamak üzere en çok vekile sahip partiden başlamak üzere paylaşıyorlar. En çok vekile sahip parti en sağdaki sıralarda otururken, diğer sıralar, yine vekil sayılarına göre TBMM'de temsil edilen diğer partilere ayrılıyor.

HDP ve MHP'nin aynı sayıda vekil çıkarması nedeniyle, gözler TBMM'deki oturma düzeninin nasıl olacağına çevrildi.

Siyasi kulislerde, MHP'nin HDP'yle eşit sayıda vekil çıkarmasına rağmen, yüzde olarak daha çok oy alması nedeniyle, AKP ve CHP'li vekillere ayrılmış sıralardan sonraki sıralara yerleşebileceği, HDP'li vekillerin de en soldaki sıralarda oturabilecekleri konuşuluyor.

YSK BAŞKANI GÜVEN AÇIKLAMA YAPTI

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, Kurul'un son itirazlarla ilgili yaptığı toplantının ardından, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Olağan itiraz sürecinin dün sona erdiğini söyleyen Güven, itirazları değerlendirerek, sonuçları tespit ettiklerini kaydetti. Başkan Güven, seçime emek harcayan milyonlarca kişiye şükranlarını sundu.

Seçim akşamı sandık bazlı sayım döküm cetveli, sandık sonuç tutanakları, ilçe birleştirme tutanaklarını siyasi partilerle paylaştıklarını hatırlatan Güven, bundan böyle tüm vatandaşların oy kullandıkları sandıklar dahil Türkiye genelindeki tüm sandık sonuçlarını görebileceklerini bildirdi.

Vatandaşların, sandık sonuç tutanaklarının dayanağı olan sayım döküm cetvellerini, ilçe, il birleştirme tutanaklarını da görebileceğini belirten Güven, "Seçim şeffaf ve güvenli bir şekilde yapılmıştır" dedi.