Konuyla ilgili DW Türkçe’nin sorularını yanıtlayan AlmanyaSavunma Bakanlığı Sözcüsü bu gelişmeyi doğruladı. Sözcü, görüşme sürecinin devam ettiğini belirtirken, “Ancak esasa ilişkin temel konularda uzlaşma sağlandı” açıklamasını yaptı.

Teknik Düzenleme Anlaşması

Savunma Bakanlığı Sözcüsü, Adana’daki İncirlik Hava Üssü’nde konuşlu bulunan Alman uçakları ve görev yapan personel için inşa edilmesi planlanan tesisler ve ilave altyapı çalışmalarının, Türk-Alman Teknik Düzenleme anlaşması (Technical Arrangement) ile düzenleneceğini söyledi.

Almanya’nın talepleri, Suriye’de IŞİD’le mücadele kapsamında bir süredir İncirlik’te konuşlu bulunan Alman birliğinin görevini daha etkin bir şekilde yerine getirebilmesini, bu amaçla üste Almanya için ayrılan alanda gerekli tesislerin inşa edilmesini, altyapının geliştirilmesini amaçlıyor.

Edinilen bilgilere göre, Almanya’nın talepleriyle ilgili yapılan müzakerelerde mutabakata varılan konular, her iki ülkenin yetkili mercileri tarafından halen inceleniyor.

Müsteşarlar imza atacak

Nihai inceleme ve değerlendirmelerin yapılması ve ilgili onayların alınması sonrasında, “Teknik Düzenleme” olarak adlandırılan yazılı anlaşmanın, iki ülkenin savunma bakanlığı müsteşarları tarafından imzalanması öngörülüyor.