Trafik sigortasında sigortacıların dile getirdiği indirimler resmi rakamlara da yansıdı. Sigorta Bilgi Merkezi’nin (SBM) rakamlarına göre ortalama trafik sigorta primleri 5 lira gerileyerek 678 liraya indi. İndirim binde 7 gibi cüzi görünse de aslında daha yüksek bir tutarı ifade ediyor. Çünkü geçen yılın haziran ayında fiyatlar ortalama 302 liraydı.

Temmuz ve ağustos ayında 400 liranın altında kalan ortalama primler eylülde 400 lira, aralıkta ise 500 lira sınırını aşmıştı. Hazirandan ağustosa kadar trafik sigortası yaptıranlar 400 liranın altında ve aralık ayına kadar aracını sigortalayanlar ise 500 liranın altında bu işlemi yaptırdığı için bu tutarlar ortalamayı aşağı çekiyor.

YÜZDE 126’YA İNDİ

Bu nedenle zaten düşük görünen primler indirimler olduğunda gerçek haliyle ortaya çıkmıyor. Şimdi 5 lira gibi görünen indirimin en az yüzde 10 yani 60-70 lira aralığında olduğu tahmin ediliyor.

Yapılan indirimler ile geçen yıldan bu yana trafik sigortası ortalama prim artışı da azalarak yüzde 132’den yüzde 126’ya indi. Sigortacıların fiyat belirsizliği yarattığını ifade ettikleri ve bu nedenle son 10 yılda 7 milyar liralık zarara yol açan iki düzenleme astronomik fiyat artışlarını getirmişti. Bu düzenlemelerden ilki, kusurlu sürücüye kendi kusuru dolayısıyla yol açtığı kaza nedeniyle tazminat ödenmemesi. İkincisi tazminatlar ödenirken Hazine’nin yaş tablosunun kullanılması ve böylece şirketlerin de ne kadar tazminat ödeyeceğinin hesabını yapabilmesiydi. Şimdi bu iki sorun da halledilmiş durumda. Şirketlerin gelecek yıllardaki giderleri böylece bir belirsizlikten de kurtuldu. Asılnda sektörün istediği 2 nokta daha vardı ama her iki konu da Anayasa’ya aykırı olacağı gerekçesiyle Hazine Müsteşarlığı tarafından torba yasaya konulmadı. Diğer yandan sigorta şirketleri yaptıkları zamlarla yılın ilk 4 ayında trafik sigortasından 2.2 milyar lira kâr etmiş durumdalar. Toplanan 3.8 milyarlık prime karşılık 1.6 milyar liralık hasar ödemesi gerçekleşmiş durumda. Eğer çok önemli hasarlar çıkmaz ise bu rakam yıl genelinde şirketlerin 6.8 milyar liralık bir kazançları olduğunu ortaya koyuyor.



PAZARDA SERT REKABET YAŞANACAK

Artan kârlar bir yandan da şirketlerin kardan daha fazla pay alma mücadelesini başlatmak üzere. Sektör yetkilileri şirketlerin pay almak için kısa süre içinde bu pazarda olma rekabetine gireceğini belirtiyor. Şirketler şu anda pazara hızlı girip pay kapmanın planlarını yapıyor. Bu rekabet ise her zamanki gibi fiyatları aşağı çekecek. Haziran ayı içinde prim düşüşlerinin yüzde 20’yi bulması beklentisi hâkim. Sigorta yöneticileri bu alanda kasko sigortasını örnek gösteriyor. Kaskoda son 10 yılda bırakın fiyat artışlarını enflasyona rağmen fiyat düşüşleri yaşandığını ifade eden sektör yetkilileri pazarda var olmak isteyen oyuncuların fiyat düşürerek pazarda var olma mücadelesi vereceğinden emin.