İstanbul Anadolu Adliyesi 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nce İmamoğlu’na verilen 2 yıl 7 ay 15 günlük hapis cezasında uygulanan sevk maddelerinin yanlış olduğu ve bu yanlış uygulama sonucu 5 gün fazladan hapis cezası verildiği öğrenildi.

TCK’nın hakaret suçunu düzenleyen maddesinde bulunmayan bir fıkra üzerinden hüküm kurulduğu ortaya çıktı.

Şöyle ki; İmamoğlu’na verilen 1 yıl 6 aylık ceza, TCK’nın “125/6” maddesi uyarınca altıda bir oranında artırım yapılarak 1 yıl 9 aya çıkarıldı.

Oysa ilgili maddede “125/6” diye bir fıkra yok. Hukukçular şayet artırım yapılacaksa 125. maddenin 4. fıkrası uygulanması gerektiği görüşünde.

Ayrıca hükümde, YSK üyelerine karşı işlendiği gerekçesiyle ceza “125/son delaletiyle artırolıyor” ancak hukukçular “TCK/son” diye hüküm kurulamayacağını, doğrusunun ise TCK/125 olması gerektiğini vurguluyor.

5 GÜN FAZLA HESAPLADI

Ayrıca bir hatanın da sevk maddelerinin yanlış hesaplamasında ortaya çıktığı ileri sürüldü.

Sevk maddelerindeki yanlış hesaplama ile 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası hükmünün yanlış olduğu, burada alt sınırdan uzaklaşarak verilmesi gereken cezanın 1 yıl 19 ay 15 gün olması gerektiği ifade edildi.

Sonuç cezaya 2 yıl 7 ay 15 gün denildiği taktirde sanığa 5 gün fazladan ceza verildiği sonucunun ortaya çıkacağı belirtildi.

PARA CEZASI VARKEN YÜKSEK SINIRDAN CEZA VERDİ

Başka bir aykırılığın ise yüksek sınırdan ceza verilmesi olarak gösterildi.

Hukukçular hakaret suçlarında para cezaları uygulanabileceği hükmü de varken kararı veren hakimin İmamoğlu'na para cezası yerine doğrudan hapis cezasını tercih etmesinin de kararda açıklanmadığına dikkat çekti.

HATAYI FARK EDEN BAŞSAVCILIK DEVREYE GİRDİ 

Nitekim karardaki hatalar silsilesini bir gün sonra fark eden Başsavcılık, İstinaf Mahkemesine dilekçe sunarak kararın bozulmasını talep etti.

Dilekçede, usül ve yasaya aykırı hususları içermesi sebebiyle kararın bozulması için istinaf yoluna gidileceği belirtilerek; “İstinaf layihamızı hazırlamak üzere gerekçeli kararın Başsavcılığımıza tebliği kamu adına talep olunur” denildi.