Türkiye, sınır güvenliğini sağlamak için Suriye sınırına hendekler kazarken, benzer bir faaliyet de Irak’ın kuzeyinde yürütülüyor. Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin Başkanı Mesut Barzani’nin talimatıyla peşmergeler, İran sınırından Suriye sınırına kadar olan 440 kilometrelik hatta, 3 metre derinliğinde ve 3 metre genişliğinde hendek kazmaya başladı. Bu girişimin Barzani’nin yaptığı “Bağımsız Kürt Devleti için referanduma gidebiliriz” açıklamasından hemen önce başlatılması dikkat çekti.

AMERİKALILAR DESTEK VERİYOR

Söz konusu hat, Suriye sınırında bulunan Rabia kasabasından başlayarak Telafer, Kerkük yakınlarında bulunan Havice ilçesi, Kerkük, Tuzhurmatu, Kifri, Hanekin ve İran sınırında bulunan Celevla kasabasına kadar uzanıyor. Kazı işleri, Amerika, İngiltere, Fransa ve Almanya’dan da gelen 60 civarında uzman yardımı ile yapılıyor.
Açılan hendeklerin “Bağımsız Kürdistan için sınır belirleme çalışması” olduğu iddia ediliyor. Hendekle belirlenen alanın Irak merkezi hükümeti ile Erbil’deki Kürt yönetimi arasındaki ihtilaflı bölgeyi de kapsaması dikkat çekti. Barzani’nin bu yolla “hem Irak merkezi hükümetinin hem de komşu devletlerin tepkisini ölçmek istediği” yorumu yapıldı. Ancak, ne Bağdat’tan ne Ankara’dan ne de başka bir devletten bu girişime yönelik bir ses yükselmedi. Hendekle belirlenen alan Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı bölgeleri de kapsıyor. IŞİD’in bölgeyi ele geçirmesinin ardından Irak Ordusu, bu il ve ilçeleri peşmergenin hakimiyetine terk etmişti. Barzani’nin bu fırsattan yararlanıp, Türkmen bölgelerini de “bağımsız Kürt devleti” sınırlarına dahil etmeye çalışması Türkmenlerin tepkisini çekti.

TÜRK HÜKÜMETİ NEDEN SESSİZ?

Kürt makamları, Türkmenlere “Bu hendekleri IŞİD’den korunma amaçlı olarak kazıyoruz” savunmasını yaptı. “Gerçeğin böyle olmadığının herkes tarafından bilindiğini” belirten Irak Türkmenleri yöneticilerinden Avukat Şevki Çayır, SÖZCÜ’ye şunları söyledi: “Cumhurbaşkanı ve Başbakan, Suriye’de bulunan Bayır Bucak Türkmen kardeşlerimize sahip çıkıyor. YPG tarafından sınırda kurulmak istenen bir Kürt devletine karşı duruyor. Ancak, Irak’ta kurulmak istenen ve Türkmen nüfusunun yoğun olduğu bölgeleri içine alan bir Kürt devletine destek verip Irak Türkmenleri’ne neden sahip çıkılmadığını hayretle izliyoruz. Çaresiz kalan Türkmenler bugün kendilerine sahip çıkılmasını bekliyor.”