Escape To Victory - Zafere Kaçış 1981



IMDB puanı 6.4 olsa da dünyanın en iyi futbol temalı filmlerinden olan "Zafere Kaçış" dönemin birçok yıldız aktörüyle sinemalarda yerini aldı. John Huston'un yönetmen koltuğuna oturduğu filmin başrollerinde Michael Caine, Bobby Moore, Slyvestre Stallone ve efsanevi futbolcu Pele bulunuyor. Film konu olarak II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanya'sı gölgesinde futbol oynayan genç yetenekleri konu alıyor.

The Damned United - Lanetli Takım 2009



Bir ingiliz yapımı olan 'Lanetli Takım' konu olarak 1974'de menajer Brian Clough‘un Leeds United'ın başında 44 gün geçirdiği süreyi işliyor. Bu 44 günde Leeds United'ın başına birçok kötü olay gelecektir. Filmin başrollerinde Michael Sheen ve Timothy Spall gibi isimler bulunuyor.

United - 2011



2011 yapımı United, belgesel tadında yapılmış yine bir ingiliz filmi. İngiltere'nin köklü kulüplerinden olan Manchester United'ın tarihine değinen film türüne göre oldukça başarılı duruyor. Dönem olarak Münih katliamı öncesi ve sonrasını ele almakla birlikte kulübün efsane oyuncularından Bobby Charlton'a dikkat çeker. Başrollerde; Sam Claflin , Kate Ashfield , Neil Dudgeon , Werner Daehn , Bill Fellows bulunuyor.

Montevideo, Bog Te Video! - Montevideo, Tanrı Seni Korusun! 2010



Sırbistan yapımı olan 'Montevideo, Tanrı Seni Korusun!' 2010'da çıkar çıkmaz ingilizceye çevrilerek birçok yerde gösterime girdi. Uruguay'daki Dünya Kupası'na gitmek için çabalayan Yugoslav gencini konu alan filmde tarihin birçok detayına dikkat çekiliyor.

Hermano - 2010



Bu listeden şiddetle tavsiye edeceğim filmlerden biri Hermano... Biliyorum ben dahil çoğumuz bir Venezuela yapımı film izlemedik. Eğer sadelik ve gerçekçilik arıyorsanız Caracas'ın varoşlarında annesiyle yaşayan Julio ve Daniel'ın acımasız hayatta ayakta kalarak futbol aşklarını izlemenizi öneriyorum. 2010'da yayınlanan film ülkemizde pek bilinmiyor.

Das Wunder von Bern - Bern Mucizesi 2003



2003'de çekilmiş bir alman yapımı film olan 'Bern Mucizesi' 1954 İsviçre'de gerçekleşen Dünya Kupası'nı konu alıyor. Filmde Batı Almanya'nın inanılmaz başarısı ve bir yandan Sovyetler tarafından esir düşmüş baba oğulun yaşadığı dramı iç içe görmeniz mümkün.

GOAL I,II,III



Dünya tarihinin en etkili futbol filmleri olarak gösterilen GOAL serisi belki de bu kategoride en tanındık olanı diyebiliriz. Birçok defa reklamı yapılmasına rağmen bu seri yine de istenilen düzeye gelemedi. İlk filmiyle büyük başarı yakalayan seri devamında yavaş yavaş dibe batmaktan kurtulamadı. Başrolünde Kuno Becker'ın olduğu yapım konu olarak, Newcastle United'da futbol hayatına başlayıp Real Madrid'e kadar uzanan bir yıldızın kariyerini anlatıyor.