Gündem

Sera Sisteminde Karbondioksit Uygulaması

Abone Ol

Seralardaki bitkilere farklı şekillerde karbondioksit uygulanarak bu bitkilerin verimindeki değişiklikler gözlemlenebilir.  Bitkiler solunum için oksijene ve asimilasyon için karbondioksite ihtiyaç duyarlar. Toprak, bitkiler ve su arasındaki ilişki tek başına bitki büyümesini açıklamaya yeterli değildir. Atmosferik gaz değişimi de dikkate alınmalıdır.

Fotosentezin Sağladıkları

Özellikle fotosentezin bir bileşeni olan CO2 gazı bitki büyümesi için oldukça etkilidir. Sera Co2 gübrelemesi, bitki gelişimini ve verimini etkilediği için seracılıkta önemli bir yere sahiptir. Seranızdaki bitkilerinize doğru seviyede sera CO2 gübrelemesi uygulayarak bitkilerinizden alacağınız verimi artırabilirsiniz. Bu çalışmada, ortamdaki  sera CO2 seviyesinin artması sonucu bitki verimindeki artış ve  sera CO2'nin bitki verimine katkısı açıklığa kavuşturulmaya çalışılmıştır.

Modern Seracılık Sisteminde Karbondioksit

Modern seracılıkta karbondioksit gübrelemesi bitki beslemede en önemli konuları ele almaktadır. İskandinav ülkeleri bu konuya büyük önem veriyor. Bitkilerin en önemli işlevi olan fotosentezin, yeterli ışık koşulları ve karbondioksit ve su varlığında mümkün olduğu bilinmektedir. Ortaya çıkan karbonhidratlar bitkiler tarafından bir enerji kaynağı olarak kabul edilir. Havalandırmanın yetersiz kaldığı kış aylarında seracılıkta karbondioksit ihtiyacı daha fazladır.

Bu yönteme göre kışın ısı kaynağı olarak LPG kullanılıyorsa, LPG'den elde edilen sıcak su gündüz depolanıp geceleri seranın ısıtılmasında kullanılabilir. Sıcak suyun ısıtılmasıyla elde edilen karbondioksit de gün içerisinde seraya salınabilmektedir. Konu ile ilgili olarak https://www.greenclimate.com.tr/page/50/neden-seralarda-co2-karbondioksit-sistemi.html sitesine bakabilirsiniz.

{ "vars": { "account": "PASTE_ANALYTICS_ACCOUNT_ID" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }