Çocuk haklarının hayata geçmesi, çocuk haklarına duyarlı ortamların oluşması için başlatılan çalışmalar neticesinde bu yıl üçüncüsü yapılan “ÇOCUK HAKLARI FESTİVALİ” Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde başladı.
İki gün sürecek festivale 3 pilot okul ve Sarıyer Belediyesi Gençlik Eğitim Merkezi’nden (SAGEM) yaklaşık 1500 öğrenci ve öğretmenleri katılıyor. Çocuklar tarafından hak temelli yazılan, çizilen, üretilen tüm projelerin sergilendiği etkinliğin açılış konuşmasını yapan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, 20 Kasım 1989’da Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen ve 193 ülke tarafından onaylanan Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin önemine değindi.



Şükrü Genç: “Çocuk Hakları evrensel bir kavramdır”

Öncelikle Çocuk Hakları’nın tanımının yapılması gerektiğini hatırlatan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç çocuk hakları kavramını şöyle açıkladı: “Kanunen veya ahlaken dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu, eğitim, sağlık, yaşama, barınma, fiziksel-psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarının hepsini birden tanımlamakta kullanılan evrensel kavramdır”. Başkan Genç, bir belediye başkanı olarak değil, Şükrü Genç olarak Çocuk Hakları konusunda neler yapması gerektiğini çocuklardan öğrendiğini söyledi. Genç, çoğu zaman çocukların büyüklerden daha doğru ve daha önemli sözler söylediğinin de altını çizdi.
Festivalin ev sahibi olan çocuklar, etkinliğin birinci gününde çeşitli gösteriler sahnelediler. Yetişkinlerin kendilerini anlamadıklarını ifade eden çocuklar, hakları konusunda farkındalık yaratmanın önemini, kendilerine ayrılan sahnede vurguladılar. Kısa film gösterileri, fotoğraf sunumu, dans ve şiir gösterilerinin sergilendiği etkinliğe, eğitimci-müzisyen Serkan Kırmızı da “Davulumdan Masallar” adlı dinletisi ile renk kattı.
Festival, 10 Aralık Cumartesi günü Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde saat 11.30’daki Çocuk Hakları Sergisi ve Çocuk Hakları Sözleşmesi ile devam edecek. Saat 14.00’a kadar sürecek olan programda kısa film, animasyon, skeç, dans gibi yine birbirinden eğlenceli etkinlikler