1 ) Embriyo transferi sayısı yönetmeliklere göre belirlenir

Tüp bebek uygulamaları ile alakalı olarak en son çıkan yönetmelik, 6 Mart 2010 tarihinde çıkarılan “ÜREMEYE YARDIMCI TEDAVİ UYGULAMALARI VE ÜREMEYE YARDIMCI TEDAVİ MERKEZLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK”tir.

Söz konusu olan yönetmelikte, tüp bebek uygulamalarında uyulması gereken kurallar ile beraber, tüp bebek merkezlerinin sorumlulukları gözden geçirilerek uygun bir şekilde düzenlenmiştir. Gerçekleştirilen en önemli değişikliklerden birisi, tüp bebekte transferi sağlanacak olan embriyo miktarında yapılan sınırlamalardır. Bu sınırlamanın yapılmasında ki en önemli amaç ikiz, üçüz gibi çoğul hamileliklerin önüne geçebilmektir. Tüp bebek uygulamalarında çok sayıda embriyo transfer edilmesi halinde, hamileliğin meydana gelme olasılığı artar. Ancak elde edilen hamileliklerde, çoğul hamilelik ile karşılaşılma şansı da çok artmaktadır. İkiz, üçüz. dördüz hamilelikler erken doğum, bebek ölümü gibi pek çok riski beraberinde taşıdığından dolayı, olması pek istenmeyen durumlardır.

2 ) Yönetmelikte transfer edilecek embriyo sayısı neye göre belirlenir?

  • 35 yaşından küçük olan adaylara birinci ve ikinci tüp bebek denemelerinde sadece 1 adet embriyo transferi yapılır. Üçüncü ve sonraki yapılan denemelerde “en fazla” iki embriyo transfer edilebilir. Birden fazla embriyo transfer edilmemesi esas kuraldır.
  • 35 yaşında veya daha büyük olan adaylarda bütün tüp bebek denemelerinde maksimum 2 adet embriyo transferi yapılır
  • 3 veya daha fazla embriyo transferinin yapılması için, hiçbir şekilde izin verilmemektedir.

tüp bebek

3 ) Embriyolar nasıl saklanır?

Yönetmelikte tüp bebek uygulamasında çok sayıda embriyo sağlanması halinde, bunların muhafaza edilmesinin mümkün olduğu belirtilmektedir. Saklanma işleminin yapılabilmesi için, eşlerin her ikisinden de izin alınması gerekir. izin alınmaması halinde embriyolar saklanmadan atılır. Embriyo saklama süresi ise, en fazla 5 yıl olarak sınırlanmıştır. 5 yıldan daha uzun süre saklama, ancak sağlık bakanlığından izin alınabilmesi halinde mümkündür. Saklama süresi boyunca her yıl eşler saklanmanın devam etmesi için taleplerini bildirerek, dilekçe vermek zorundadır.

haber kaynak : www.jinekoloji.com