Tüp bebek tedavisi ile bebek sahibi olmak isteyen çiftlerde yardımcı üreme tekniklerinin de gelişmesiyle bebek sahibi olmadan bebeklerinin genetiğini belirlemeleri mümkün hale gelmiştir. Öykülerinde, tekrarlayan gebelik kayıplarını da göz önünde bulundurarak tüp bebek merkezleri tüp bebek laboratuvarlarında PGT yöntemi ile embriyoların genetiğine bakılarak sağlıklı embriyo transferi sağlanabilir.

PGT yöntemi genetik bilimin gelişmesi ile artık tüp bebek tedavilerinde embriyolarda genetik inceleme yapılabiliyor. Bu yöntem ise preimplantasyon genetik tanı olarak isimlendiriliyor.

PGT gebelik elde edilmeden önce elde edilen yumurta ve sperm hücrelerinin embriyoloji laboratuvarında döllenmesi sonucunda gelişen embriyoların alınan hücreleri ile gebelik elde edilecek olan bebekte sayısal ve kromozom bozukluğu ile tek gen hastalıklarının tanısı konulabilmektedir.

  • FISH TEKNİĞİ İLE PGT UYGULAMASI

Sayısal olarak karşımıza çıkan kromozom bozuklukları ve yapısal kromozom bozukluklarının ayini için çoğunlukla FISH tekniği kullanılabilmektedir. Ankara Tüp Bebek Merkezlerinde embriyoloji laboratuvarlarında 8,13,14,15,16,17,18,19,20,21,22,X Ve Y kromozomlarından oluşan, düşüklerde en sık rastlanan kromozom anomalilerinin oldukça çok büyük bir kısmını kapsayabilmektedir. Ancak embriyoların transferi aynıı siklus içerisinde gerçekleşmemekte bir sonraki siklusa embriyoların dondurulması yapılarak aktarılmaktadır. FISH tekniği ile PGT yapılması günümüzde de hala sayısal ve yapısal olarak anomalilerin tespitinde en sık olarak karşımıza çıkan bir yöntem olarak bilinip gerçekten pratik bir yöntem olma avantajını da korumaktadır.

  • SAYISAL KROMOZOM BOZUKLUKLARININ TARAMASI

PGT ile genetik tanı yöntemi gebelik kaybı ve tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarına sebep olan kromozom bozukluklarının saptanmasında tüp bebek başarılarında şansı arttırmak için kullanılmaktadır. Embriyolarda sayısal kromozom bozukluklarının taranması özellikle anne adayının yaşının ileri olduğu durumlarda, tekrarlayan tüp bebek denemerlinde, tekrarlayan düşüklerde yapılan sayısal kromozom bozukluklarının taranma durumunun amacı insan hücrelerinin 22 otozom ve bir gonozomdan oluşan 23 çift kromozon içerir. Kromozomlarda fazla veya eksik sayıda krozomom olması durumunda tüp bebek tedavilerinde saptanması önemli bir husustur.

Tüp bebek merkezleirnde yıllardır uygulanan PGT sayesinde sayısal kromozom bozukluklarının da taranması ile sağlıklı embriyolar ve sağlıklı gebelikler bebekler elde edilmiştir der Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç.