Tüp bebek Dünya genelinde ilk kez İngiltere’de uygulanmış olup, 1978 yılın da ilk bebek dünyaya gelmiştir. Türkiye’de ilk tüp bebek ise 1989 yılında uygulanarak ilk doğum yapılmıştır. Bu işlem ise Eğe Üniversitesinde gerçekleşmiştir. Tüp bebek erkekten alınan spermler ile kadından alınan yumurtanın laboratuvar ortamında birleştirerek sonrasın da ise anne rahmine yerleştirilmesi ile yapılmaktadır. Bu durum da ise tüp bebek şansının artması uzman bir hekime bağlı olarak değişmektedir. Günümüzde bu yol ile hamile kalan birçok kişi bulunmaktadır.

Tüp Bebekte Başarı Oranı Nedir?

Tüp bebek işleminde tecrübeli bir ekip ve hekim ile yapılıyorsa başarı oranı normalin de yukarısında olabilir. Tüp bebek dışın da normal yollar ile hamile kalan bayanların 1 adet döngüsün de hamile kalma olasılığı %27,7 olup, tüp bebek yöntemi ile hamile kalma olasılığı ise %40 ile 45 arasındadır.

Tüp Bebek Tedavisinde Başarısızlığın Sebebi Nedir?

Tüp bebek tedavisinde bazı dönemler de başarısızlık da meydana gelmektedir. Bunun tam olarak nedeni bilinmemekte olup, fakat bazı olasılıklar ise şu şekildedir;

  • Anne yaşının oldukça ilerlemiş olması
  • Azalmış yumurtalık rezervi
  • Yumurtalıkların uygun ortamda ve yeterli laboratuvar koşullarında uyarılmaması
  • Rahimin iç duvarının bebeğin gelişimi için hazır halde olmaması
  • Anne rahminde oluşan doğuştan gelmiş olan bazı problemlerin olması
  • Transfer sırasında oluşmuş olan bazı problemler

Yukarıda sizlere saymış olduğumuz sorunlar tahmin üzerine yazılmış olup, tüp bebeğin asıl tutmama olasılığının nedenleri ise tam olarak belli değildir. Sürekli olarak çift tüp bebek deniyor ve tutmuyor ise doktoru tarafından daha kapsamlı testler yapılarak detaylar incelenmesi gerekmektedir.

Tüp Bebek uygulamasında Yaşanabilecek Sorunlar Nelerdir?

Polistik over rahatsızlığı bulunan bayanlara verilen yumurta uyarılmasına ait ilaçlar bazı durumlar da hiperstimulasyon sendromu adı verilen durumla karşılaşabilir. Bu durumda ise nefes almada zorluklar, karında sıvı toplanması, karında şişlik gibi bazı problemler ile karşılaşabilir. Bunların dışında ise karın için de kanama, alerjik durumlar, enfeksiyon gibi durumlar ile karşılaşabilir.  Tüp bebek hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.