Uzun süre hareketsiz kalmak kas,sinirleri ve eklemleri olumsuz etkiliyor. Araç içerisinde egzersiz yaparak kaslarınızı eklem yerlerinizi koruyabilirsiniz...

Türkiye'de her geçen gün artan ulaşım araçları ve buna bağlı olarak ortaya çıkan trafik, insan sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Uzun süre trafikte kalmak ise bel ve boyun ağrılarına neden oluyor. Her 100 kişiden 80'i hayatının bir döneminde bel ağrısından yakınıyor. Her türlü yolculuk, vücuttaki sistemde etkili oluyor. Çünkü kas ve eklemlerdeki hareketsizlik tüm vücudu olumsuz yönde etkiliyor. Yolculuk süresinin artması, ağrıların artacağını ve bel ile boyun sağlığımızı da olumsuz etkileyeceğini gösteriyor. Bu durumdan sakınmak için doğru duruş pozisyonunda kalmak ve kan dolaşımı için uzmanlarca belirtilen hareketleri yapmak gerekiyor. Liv Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Öztürk, trafikte omurga sağlığını korumanın yollarını anlattı...

DOĞRU DURUŞ POZİSYONUNU KORUMALI
Beyin gelişiminin ve zeki varlıklar olmamızın en önemli etkenlerinden biri de dik duruşumuzdur. Dik ve özgüven dolu durduğumuz zaman, beyin bir süre sonra ona göre vücut kimyasallarımızı değiştirir. Omuzlarımız düşük, başımız aşağıda olduğunda ise, ona göre kimyasallar salgılanır. Yani duruşumuzu değiştirdiğimiz zaman, hayatımızı da değiştiririz. Rahatsızlıklarımızın çoğu, doğrudan kötü duruş yüzünden oluşur ya da var olan rahatsızlıklarımız bu nedenle daha kötüye gider. Kambur bir duruş, bel ve boyun ağrılarının yanı sıra yorgunluğa da neden olur. Ayakta doğru duruş, omurganın tam olarak düz olması anlamına gelmez. Omurganın doğal eğrisine uygun, vücut ağırlığının eşit dağıtıldığı bir pozisyon, doğru duruştur. Ayakta uzun süre uygun olmayan şekilde durduğumuz zaman bel ağrısı meydana gelir. Otururken doğru duruşu yakalamak için ise; omuzlar geride, mide içeride olmalıdır. Uzun süre oturmak; bel ve sırt bölgesine bir süre sonra ek yük bindirir. Uzun süre koltukta oturanlarda vücudun aldığı kötü pozisyon nedeniyle omurga üzerinde stres oluşur. Yolculuğun her türlüsü vücudumuzun sistemlerinde etkili olur; kaslar ve eklemlerdeki hareketsizlik de tüm vücudumuzu olumsuz yönde etkiler. Bu durumda bel ve boyun sağlığımızı korumak için doğru duruş pozisyonunu korumanızı ve hafif egzersizler yapmanızı öneririm. Otururken baş ve omuzlarımızın belimize göre daha önde olması, bel ağrısına neden olabilir. Birçok hatalı hareket bel ve boyun disklerine zarar verebilir. Uzun seyahatlerde sabit duruş da omurga üzerinde baskı oluşturur. Saatlerce seyahat etmek, dar ya da rahatsız bir pozisyonda oturmak; omurga üzerinde baskı oluşturuyor. Bu baskılar sırt, bel ve boyun ağrılarını artırıyor.

ARAÇTA DÜZGÜN OTURUN
Günlük hayatta kişiler boyun duruşuna dikkat etmeli ve yanlış pozisyonlardan sakınmalı. Özellikle trafikte uzun süre kalanlar, otururken boyun ve bel konumuna dikkat etmeli. Her 30 dakikada bir hareket ederek, sabit pozisyonu değiştirip vücuttaki kan dolaşımını hızlandırarak, bel ve boyun ağrısı engellenebilir. Sürüş sırasında sırt ağrısını azaltmak için her saat başı bir miktar durmak ve yürümek ya da dinlenmek gerekir. Araç kullanırken, bel üzerindeki yükü hafifletmek için ise, hızı sabitlemek de rahat bir yolculuk yapmaya yardımcı olur. Arabadaki kötü koltuk desteği de bel ağrısını artırır. Bel ve boyun ağrılarına sebebiyet vermemek için bir bel yastığı destek olarak kullanılabilir.

ÇOK OTURMAK BEL FITIĞI NEDENİ
Hareket yetersizliği, eklemlerde ağrı ve tutukluk; bel ve karın kaslarında zayıflığa sebep oluyor. Sağlıklı bir yaşam için egzersizin önemini hepimiz ciddiye almalıyız. Egzersiz yapınca; kan dolaşımı hızlanır, solunum kapasitesi artar, kalp atış hacmi ve sayısı yükselir, kaslardaki damarlarda genişleme olur, sindirim ve metabolizma artıklarının atılışı hızlanır. Fiziksel olarak vücut dengeli, canlı ve simetrik olur. Eklemlerin hareket genişliği, kasın kuvveti ve direnci artar, hareketler güç ve yetenek kazanır. Şişmanlığı önler, sıkıntıyı ve gerilimleri giderir. Egzersiz programların yapılmasında yaş, cinsiyet, meslek ve kişinin sağlık durumunun önemi vardır. Trafikte sıkışıp kaldığınızda ve hatta uzun süreli kırmızı ışıkta, yapabilecek kuvvet artırıcı ve germe egzersizleri vardır. Uzun süre oturmaya bağlı olarak özellikle bel omurgaları arasındaki disk yapılara fazla yük biner. Bu nedenle uzun süreli oturma; bel sorunlarına, hatta bel fıtığına sebep oluyor.

BUNLARA DİKKAT EDİN!
Otoparkta arabanızı size yürüme şansı verecek en uzak mesafeye park edin.
Arabanızın bagajına eşya yerleştirirken belinize dikkat edin. Tek diziniz veya ayak tabanınızı tampona koyup destek alabilirsiniz.
Arabaya binerken önce, kapıdan yüzünüz dışarıya bakacak şekilde oturup belinizi zorlamadan direksiyondan destek alarak bacakları içeri alıp oturun.
Arabaya otururken vücudunuz pedala yakın, dizleriniz kalça hizasından yüksek olmalı. Ayrıca bel ve sırt; koltuğun arkalığına dayanacak şekilde koltuk arkalığı 105-120 derece arası ayarlanmalıdır. Gerekirse bel yastığından destek alarak en rahat pozisyon alınmalıdır.

GÜVENLİĞİNİZİ SAĞLAMALISINIZ
Size önereceğim egzersiz, uzun süre araba kullanan kişiler içindir. Güvenlik açısından arabanın park yerinde ve hareket etmiyor olması önemlidir. 1-Ayağınızı ayak bileğinden döndürün. Bu hareketi 15 kez saat yönünde yapın ve bunu iki kez tekrar edin. 2-Sonra aynı şekilde saatin ters yönünde yapın. 3-Her set sonunda 10-15 saniye ayağınızı dinlendirin ve giderek serileri artırın.

ERKEN TEŞHİS HAYAT KALİTESİNİ ARTIRIR
Omurga sağlığı; hayat boyunca ağrısız ve fonksiyonel kısıtlama olmaksızın aktif bir hayat yaşamamız için önemlidir. Sağlıklı bir omurganın birinci şartı iyi bir duruş pozisyonudur. İyi duruş pozisyonu omurga üzerine binen ve omurgayı yıpratacak yüklerin minimal düzeye inmesini sağlar. İyi duruş; sadece düzenli egzersiz ve spor yaparak, hareketsiz hayattan uzak durarak elde edilebilir. Bazı önlenemeyen omurga hastalıkları (skolyoz, kifoz), omurga sağlığını bozabilir. Bu hastalıkların omurga sağlığını ciddi boyutta bozmasının engellenmesi için erken teşhis önemlidir. Erken teşhis edildiklerinde bu hastalıkların insanların yaşam kalitelerini bozmadan kontrolü mümkündür.

İYİ DURUŞ NELER KAZANDIRIR?
İyi duruş; kemik ve eklemlerin zorlanmadan kasların çalışmasını sağlayan bir pozisyondur. Bu duruş; omurganın üç fizyolojik kıvrımının, normal pozisyonlarını aldığı ve koruduğu pozisyondur. Ayrıca omurgayı bir arada tutan eklemler, bağlar ve diskler üzerine en az yük binen, bu yapıları en az zorlayan pozisyondur.
İyi duruş sayesinde birçok rahatsızlıktan kurtulursunuz.
Çabuk yorulmazsınız.
Boyun, sırt ve belinizde ağrı olmaz.
Estetik bir görünüm kazınırsınız.  

DOÇ. DR. ÇAĞATAY ÖZTÜRK

Liv Hospital
Ahmet Adnan Saygun Caddesi Canan Sokak No: 5 34340 Ulus Beşiktaş İstanbul
0 (212) 999 80 99
0532 436 07 35 – 0543 436 07 35
[email protected]



Doç. Dr. Çağatay Öztürk