Dünyanın en kolay ulaşılabilir vitaminine dünyanın yarısı ulaşmıyor. Güneş ışınlarından sağlanan D vitamini eksikliği en çok şişmanlar, esmerle yaşlılar ve koruyucu krem kullananlarda görülüyor. Kanserden, kalp hastalıklarına, bağışıklık sisteminden kemik erimesine kadar çok sayıda hastalığa iyi gelen, yokluğu ise çok sayıda hastalığa neden olan D vitamini en kolay yoldan almak için sabah ve akşam saatlerinde doğrudan güneş banyosu yapmak gerekiyor. 

TESTİ İHMAL ETMEYİN 
Yılın yaklaşık 8 ayı güneş alan ülkemizde insanların yaklaşık yarısından fazlasında D vitamini eksikliği görüldüğüne dikkat çeken Biyokimya Uzmanı Dr. Kemal Nazaroğlu, eksikliği bir çok hastalığa neden olan D vitamini hakkında farkındalık oluşturulması gerektiğini belirterek, "İnsanlar sağlık merkezlerinde rutin kan testlerinde D vitamini ile vitamin D3 depolarına da baktırmaları gerekir" uyarısını yaptı. D vitamini, bağırsaklarda kalsiyum ve fosfor emilimini sağlıyor. Kemiklerde kalsiyum birikmesini sağlayarak kas ve kemik gelişimi için en önemli faktörler arasında yer alıyor. Kemik erimesini engelliyor. Bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. Bazı kanser, kalp, hipertansiyon ve bağışıklık sistemi hastalıklarına karşı koruyucu etki gösteriyor. D vitamini eksikliği ise kemik metabolizması bozulması sonucu çocuklarda raşitizm, kemik ve dişlerde yumuşamaya neden olurken, yetişkinlerde kemik erimesi başta olmak üzere bağışıklık sistemi yetersizliği hastalıklarına neden oluyor. D vitamini eksikliği en çok, hamililer, emziren kadınlar, 70 yaşından büyükler, esmer tenliler, şişmanlar, güneşlenirken cilt koruyucu krem kullananlar, güneşlenme imkanı bulunmayanlar, beslenme bozukluğu olanlar, bağırsakta emilim bozukluğu olanlar, böbrek ve karaciğer yetersizliği olanlar, zayıflama ilacı kullananlar ve AİDS hastalarında sık görülüyor. 

ÖĞLE SAATLERİNİ ATLAYIN 
Dr. Nazaroğlu, D vitaminin yüzde 80'nin güneş ışınlarından yüzde 20'sinin gıdalardan alınabileceğine dikkat çekti. Esmer tenli birinin öğle saatleri dışında yaklaşık yarım saat kol, bacak ve yüzünü güneşe doğrudan tutmasını ve koruyucu krem kullanılmamasını tavsiye eden Dr. Nazaroğlu, güneşin zararlı ışınlarından korunmak için öğle saatlerinin tercih edilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi. Vücutta D vitaminin depolanabilmesi için beyaz tenlilerin 15 dakika, esmerlerin 30 dakika, Afrikalılar için ise 45 dakika doğrudan kol, bacak ve yüzün güneş ışınlarını direk alması gerektiği kaydedildi. 

İNGİLTERE'DE D VİTAMİNİ ALMA ÇAĞRISI

İngiltere'de hükümete bağlı bir kuruluş olan Beslenme Bilimsel Danışma Komitesi (SACN) bu yıl ülkede güneşli gün sayısının az olması üzerine, ilk kez D vitamini alınmasını önerdi. SACN yaptığı açıklamada 11-64 yaş arası her insanın 10 mikro gram D vitamine ihtiyacı olduğunu vurguladı. Açıklamada D vitamini takviyesinin, özellikle evden dışarı çıkmayan, az güneş gören ve dini gerekçelerle örtünen kişiler için sağlık tedbiri olduğu belirtildi. Londra Tıp ve Dişçilik Okulu'nda görevli Dr. Adrian Martineau, yaşlıların daha fazla D vitamini alması durumunda daha güçlü kaslara sahip olacağını söyledi.