Merhabalar sevgili okurlar,

Her yıl ilkbahar döneminin vazgeçilmezleri arasındadır detoxlar, faydalı besinler, alkali besiler, yoga, nefes terapileri, pilates, ruhen ve bedenen arınma ihtiyacı.  Aslında sadece medya algısı olmadığını, vücut ihtiyacından kaynaklandığını ve aslında farkında olmadan buna yöneldiğimizi düşündünüz mü hiç? Vücudunuz size ihtiyacı olan şeyi söylüyor aslında, yeter ki siz ona kulak verin!

Mayıs ayında neler yapmalı, neler yemeli, nasıl beslenmeli göz atalım .

Benim tüm mevsimlerde önemli olmasına rağmen ilk baharda daha fazla değerinin bilmesini istediğim besin SU. Evet yanlış duymadınız SU. Vücudumuzun ortalama % 60'ı sıvı ortamdan oluşmaktadır ve tüm organların yeterli performans gösterebilmesi için bu oranı koruyabilmek çok önemlidir.  Kış dönemi boyunca ihmal ettiğimiz ve onun yerine çay kahve gibi diüritik etkili içecekler eklediğimiz için metabolizma hızı düştü, daha az dışkılama meydana geldi, şişkinlikler, ödem, vücut yorgunluğu, halsizlik, yorgunluk ve özellikle bahar ile beraber gelen sürekli uyku hali, depresyona eğilim, huzursuzluk susuz kalan vücudun belirgin sinyalleri arasındadır.  

Bu dönemde yapmamız gerek önemli şey su içmek. Günde 3 litre (15 bardak) su içiniz . evet abartmıyoruz, günde en az 3 litre su içerek yeni bir bedene sahip olabilirsiniz. Bu sayede metabolizma hızı artacak ve  Obezite oluşumu engellenecek, toksik maddelerin atılımını gerçekleştirir, vücudun korunması sağlanır, kan basıncı düzenlenir, hipertansiyon riski azalır, sindirim sisteminin düzene girmesi ile yaşam kalitesi artar, ciltte elastikiyet artarar kırışıklık engellenir, cilt gençleşir, Su tüketimi yeterli olduğunda bağışıklık sistemi ( dolaşım, boşaltım ve sindirim sistemini kullanarak ) görevini daha rahat yerine getirerek bakteri, virüs, mantar, çeşitli toksinler, parazitlere karışı koruyucu görev alacaktır.

Arınma döneminde mevsim meyve ve sebzelerini ihmal etmemeliyiz. Mayıs ve Haziran da neler tüketmeli göz atalım.

Mayıs Meyve ve Sebzeleri

Can erik, papaz erik, Malta eriği, çilek.
Enginar, kuşkonmaz, taze bakla, bezelye, semizotu, barbunya, asma yaprağı, madımak otu, domates, ebegümeci, arpacık soğan, marul, roka, taze soğan, sarımsak, taze biberiye, deniz börülcesi, taze nane, ısırgan otu, Arap saçı otu, Hindiba, Çiriş otu.

Haziran Meyve ve Sebzeleri

Çilek, karpuz, kavun, kiraz, kayısı, çilek, can erik, papaz erik, mürdüm eriği, kırmızı erik, nektarin, dut.

Enginar, bamya, taze patates, taze fasulye, börülce, taze bakla, bezelye, bamya, domates, salatalık, semizotu, rezene, taze soğan, taze sarımsak, patlıcan, Çengelköy salatalık, asma yaprağı, dolmalık biber, rezene, mantar.

Bu aylardaki besinler, yoğun C vitamini, B vitaminleri,  antioksidant özellik, Folik asit, A vitaminin ön ögesi olan beta-karoten, E, kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, posa ve diğer antioksidan özelliğe sahip bileşiklerden zengindirler. Vücuda zararlı maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olurken vücudun bu dönemdeki tüm vitamin ve mineral ihtiyacını da karşılayacaktır.

Bu besinler ile beraber hazırlayacağınız yiyecekler ve içecekler de direncinizi arttıracak ödem ve toksik maddeleri atmanıza yardımcı olacaktır.  

İçtiğiniz sulara maydanoz, nane yaprakları, salatalık, elma, çilek ekleyebilirsiniz.

Maydanoz sapları, zerdeçal, karahindiba ve enginar yapraklarını kaynatıp günde içebilirsiniz.

Tarifler ve bahar dönemi diyet detayları için www.newgokturk.com dan yazılarımı inceleyebilirsiniz.  

Bunlar ile beraber pilates, yoga, nefes terapileri veya doğa yürüyüşleri de ruhen ve bedenen arınmanızı sağlayacaktır.

Sağlıkla kalın.

Diyetisyen Sezen Çetinkaya
Beslenme ve Diyet Uzmanı

Etiket : Sezen Çetinkaya , DiyetisyenBeslenme Uzmanı , Diyet Uzmanı , Diyetisyen Sezen Çetinkaya​

Adres : Levent Cad. Alt Zeren Sok. No:19 1.Levent / Beşiktaş
Beşiktaş : 0212 281 91 91
Göktürk : 0212 322 23 71
Web : www.sezencetinkaya.com.tr
E-mail : [email protected]