Merhabalar,  New Göktürk Dergisi okurları size her zaman ki nasıl beslenmeliyiz yazılarının dışında birçok insanın muzdarip olduğu Besin Hassasiyeti veya diğer bir ismi ile Besin İntoleransından bahsetmek istiyorum.   

Mevsim geçişlerinde kendini daha çok hissettiren alerji ve besin hassasiyeti halk arasında çok karıştırılır. Yapılan araştırmalar, nüfusun sadece %2’sinin klasik besin alerjilerinden muzdarip olduğunu gösterirken, %45’inden fazlasının, yani neredeyse her iki kişiden birinin besin intoleransının sebep olduğu sağlık sorunlarından şikayetçi olduğunu göstermiştir.
 
Besin allerjilerinde, besine karşı reaksiyon, besinin alınmasından hemen sonra oluşurken, besin intolerasında genellikle besine olan reaksiyon, besin tüketildikten birkaç saat sonra (24 saat ya da 48 saat sonra) yavaş yavaş ortaya çıkabilir. Besin ve besine olan reaksiyon arasındaki ilişki belirgin değildir, bu etki maskelenmiş olabilir. Bu nedenle, besin intoleransları bazı kaynaklarda “besin intoleransı” yerine “maskelenmiş gıda allerjisi” olarak da kullanilabilir.



Besin allerjilerinin çoğu bağışıklık sistemi ile ilişkilidir ve tüketilen besin, sindirim sistemi, akyuvarlar ile besinlere özgü antikorlar (IgE ve IgG gibi immünoglobülinler) arasındaki etkileşimin sonucu ortaya çıkarlar. Besin alerjilerinde IgE antikorları olurşurken, Besin İntoleransında IgG antikorları oluşmaktadır.



İngiltere Cambridge’te 20 yılı aşkın süredir güvenle uygulanmakta olan CNS Besin İntolerans Testi ‘nin açıklamalarına göre ;
Bazı insanların vücudu her besini doğru ve yeterli sindiremez. Doğru şekilde kan dolaşımına katılamayan besin parçacıkları, savunma sistemi tarafından, birer virüs ya da bakteri gibi algılanırlar. Savunma sistemi bu yabancı maddeleri uzaklaştırmak için antikor denilen savunma hücrelerini üretir. Gerçekleşen bu mekanizma, beraberinde tüm vücudu etkileyebilen sağlık sorunlarını getirir. Besin intoleransı olarak tanımlanan bu durum, reaktif besinler tüketildikçe devam eder, hatta şiddetlenir. 
Besin İntoleransı semptomları kronik yorgunluk, uykusuzluk, migren, kilo kontrol problemleri, sindirim ve cilt hastalıkları, fibromiyalji gibi daha birçok sağlık sorununu şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Yaşam kalitenizi düşüren, tedavi etmek için her yolu denediğiniz ve her seferinde ‘’tamamen psikolojik’’ ya da ‘’stresten’’ denilen sağlık sorunlarınıza neden olan besinleri tespit edebilirsiniz. Sadece parmak ucunuzdan alınan birkaç damla kan örneği ile food Print test te 221 besine baktırabilirsiniz.
En çok besin intoleransına sebep olan besinler , Süt ve türevleri, Buğday, Gluten, Maya türleri , Yumurta beyazı , bazı kuru yemişler, Deniz ürünleri ve bazı meyve türleridir.

BESİN İNTOLERANSI VE KİLO İLİŞKİSİ

Besin İntoleransı ve Obezite ilişkisi adına Yapılan bir çalışmada, obez ve normal kilolu kadınlarda IgG antikorları, besin antijenleri, inflamasyon ile erken aterosklerotik lezyonlar arasındaki ilişkiyi incelemek  amacıyla gıda antijenleri, C-reaktif protein (CRP) ve karotis arter intima medya tabakası kalınlığı değerlendirilmiştir.
Kadınların hepsinde besin intoleransı semptomları görülmüştür: sürekli şişkinlik, baş ağrıları, irritabl bağırsak sendromu (IBS) ve açıklanamayan yorgunluk hali. Çalışma süresince, kişilerin diyetleri, kendileri için özel olarak düzenlenen beslenme programlarına tam olarak uyum sağlayıp sağlayamadıkları ve öncekiyle aynı miktarda enerji alıp almadıkları, ayda iki kez diyetisyenler tarafından kontrol edilmiştir.


Sonuç olarak; yüksek CRP değerleri ve yüksek anti-besin IgG antikor konsantrasyonlarının ve intima medya tabakasının artışının, obez kadınlarda, normal kilolu olanlara kıyasla ileri derecede olduğu , belirgin biçimde daha yüksek IgG antikorunun, besin antijenlere karşı yönlendirilmiş olduğunu göstermektedir. Bu bulgular, IgG antikorlarının patojenetik obezite ve ateroskleroz gelişiminde rol oynadığının olasılığını yükseltmiştir.

Diyetisyen Sezen Çetinkaya
Beslenme ve Diyet Uzmanı

Diyetisyen Sezen Çetinkaya

Etiket : Sezen Çetinkaya , DiyetisyenBeslenme Uzmanı , Diyet Uzmanı , 

Adres : Levent Cad. Alt Zeren Sok. No:19 1.Levent / Beşiktaş
Beşiktaş : 0212 281 91 91
Göktürk : 0212 322 23 71
Web : www.sezencetinkaya.com.tr
E-mail : [email protected]