Oxford Üniversitesi uzmanları 27 bin kadın üzerinde araştırdı. Doğum kontrol hapını 5 yıl kullananlarda rahim kanseri riski yüzde 25 azalıyor. Bu haplar 200 bin vakayı önlemiş olabilir

İngiltere'de Oxford Üniversitesi'nde görev yapan bilim insanlarının yaptığı bir araştırmada, doğum kontrol haplarının rahim kanserine karşı koruma sağladığı ortaya çıktı. 36 Avrupa ülkesi, Kuzey Amerika, Asya, Avustralya ve Güney Afrika'da 27 bin kadının katılımıyla yapılan araştırmada, doğum kontrol hapı kullanan kadınların, kullanmayanlara göre rahim kanserine yakalanma riski çok daha düşük çıktı. 10 sene süren araştırma sonucunda gelişmiş ülkelerde doğum kontrol hapı sayesinde 200 bin rahim kanseri vakasının engellemiş olabileceği tespit edildi. Hapın kanser önleyici etkisinin 50 yaş üstü kadınlarda da işe yaradığı kaydediliyor. Araştırmada doğum kontrol hapının 5 senelik bir kullanım sonucunda kadınları rahim kanserine karşı yüzde 25 oranında koruduğu belirlendi. Hapı 10 sene kullananlar için ise riskin yüzde 50 oranında azalabildiği kaydedildi. 

BAŞKA RİSKLERİNE DİKKAT 
Doğum kontrol hapları, rahim kanseri riskini azaltsa da başka tehlikeler barındırıyor. Araştırmacılar doğum kontrol haplarının, enfarktürs ve serebrovasküler hastalık riskini artırdığı uyarısında bulunuyor. ABD'de bulunan Gonzales Sağlık Enstitüsü'nde görev yapan uzmanlar Nicholas Wentzensen ve Amy Berrington hapların, damarlarda kan pıhtısının toplandığı, ven trombozu rahatsızlığına neden olduğunu belirtiyor. Doğum kontrol haplarının sağlığa olan riskleri ve yararları uzun süreden beri tıp dünyasında tartışılıyor. 2005 yılında Dünya Sağlık Örgütü, doğum kontrol haplarının göğüs kanseri, rahim boynu ve karaciğer kanserini tetikleyici etki yaptığını ancak yumurtalık ve rahim kanserine karşı koruyucu özelliği olduğunu açıklamıştı.