Kadın ve Doğum Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Feyza Ağaca Güler, Türkiye'de menopoz yaşının 48 ile 52 yaş aralığında olduğunu açıkladı.
Menopozun başlama yaşında en büyük etkenin genetik olduğunu ifade eden Op. Dr. Güler, "Menopozun başlama yaşında en büyük etken genetiktir. İnsan ömrünün uzamasıyla birlikte kadınlar hayatlarının neredeyse üçte birlik kesimini menopoz sonrasında geçirmektedir" dedi. Bu dönemde bazı değişikliklerin olduğunu dile getiren Dr. Güler, menopoz sonrası östrojen hormonu üretilemediği için, tedbir alınmazsa bazı hastalıkların vuku bulabileceğini ifade etti.
TEDBİR ALINMAZSA BAZI HASTALIKLARLA KARŞILAŞILABİLİR

Dr. Güler, kadınlar için kalp ve damar hastalıkları, kemik erimesi, beyin fonksiyonlarının korunması Alzheimer'ın önlenmesi ve idrar yolu hastalıklarında koruyucu kalkan olan östrojen hormonunun artık vücutta üretilemediğini belirterek şöyle konuştu: "Bunun sonucunda tüm bu hastalıklara karşı koruması azalan vücutta eğer tedbir alınmaz, yeterli tedavi verilmezse hayat kalitesini olumsuz etkileyecek hastalıklarla karşılaşmak maalesef mümkün olmaktadır."
Menopozla ilgili bilinmesi gereken diğer bir önemli konunun menopoz sonrası kanama olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Güler, menopozla birlikte rahim duvarının, artık yumurtalıklar işlev görmediği için yetersiz hormonal uyarıdan dolayı inceldiğini ve en çok da bu sebepten dolayı kanama görüldüğünü vurguladı. Tedavide eksik olanı yerine koyarak, yani hormon replasman tedavileri ile dışarıdan destek vererek kanamaların önüne geçilebildiğini aktaran Güler, "Fakat, yapılan ultrasonografik incelemelerde, rahim duvarında kalınlaşma saptanması durumunda kanama şikayeti olsun veya olmasın mutlaka endometrial örnekleme yapılarak tanı konulması çok büyük önem arz etmektedir" şeklinde konuştu.

KANSERİN HABERCİSİ OLABİLİR

Rahim duvarı kalınlaşmasının tamamen iyi huylu sebeplerden kaynaklanabileceği gibi kanser gibi kötü seyirli hastalıkların da habercisi olabildiği bilgisini veren Op. Dr. Güler, sözlerine şöyle devam etti:

"Ayrıca myom, polip gibi iyi huylu sebepler yine rahim ağzından kaynaklanan polipler, rahim ağzı kanseri ve vajende oluşan enfeksiyon, şiddetli kurulukta menopoz sonrası kanama sebebi olarak karşımıza çıkabilmektedir. Her şeyden önce erken teşhis ve tedavi hayat kurtarır. Yıllık smear testinin 70 yaşına kadar yapılması gerekiyor. Rahim duvarı kalınlığının mutlaka ölçülmesi lazım. Kemik taramaları ve mamografi belli aralıklarla yapılmalı. Eğer hastanın kanama, akıntı, enfeksiyon veya memede ele gelen kitle gibi ek şikayetleri olursa tetkik tarihlerini beklemeden doktora başvurmaları gerekiyor."