Tüm dünyada bilinen ve oldukça yaygın olan üreme tedavisi tüp bebek çok fazla insanın başvurduğu bir. Bu yöntem sayesinde belli nedenler yüzünden çocuk sahibi olamayan birçok insan çok kısa bir süre zarfında çocuk sahibi olabilmektedirler. Bu konuda yapılan araştırmalar sonucunda dünya üzerinde bu yöntemi kullanarak çocuk sahibi olan milyonlarca insan olduğu tespit edilmiştir. Gelişen teknolojiyi kendine kaynak olarak gören bu yöntemin ilerleyen dönemlerde de karşımıza çıkması kuvvetle ihtimal durumlardan bir tanesi.

Tüp tedavisine birçok sebepten ötürü başvurulmaktadır. Bu sebeplerin kaynağı bazen kadın olurken, bazen erkek olabilir hatta bazı durumlarda her iki taraftan da kaynaklı çocuk olmuyorsa yine bu tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Tedavi yönteminde kadın rahminden alınan yumurtalar ile erkek spermleri oldukça steril bir laboratuvar ortamında uzman bir ekip tarafından birleştirilerek tekrar anne rahmine entegre edilir. Bu sayede doğal yolla çocuk sahibi olmayı engelleyen başlıca faktörlerin de önüne geçilmiş olur. Bu tedavi yönteminde birinci denemede pozitif sonuç elde edilmediği taktirde başka denemeler yapmakta hiçbir sakınca yoktur.

Kimlerin Tüp Bebek Tedavisi Yaptırması Uygundur?

Her çocuk sahibi olmak isteyen tüp bebek tedavisi olabilir diye bir kaide bulunmamaktadır. Öncelikle doktor tarafından gerekli kontroller yaptırıldıktan sonra şu durumlarda olan kişiler bu tedavi yönteminden faydalanabilirler;

  • Doğurganlık ilacı kullanmış ancak gebe kalamamış kişiler
  • Kısırlık tedavileri altında birçok tedaviyi uygulamış ancak pozitif sonuç alamamış kişiler
  • Belirlenen yaş sınırından yüksek olup da 6 ay ya da daha fazla süredir gebe kalamayanlar
  • Yumurta kalitesinde belirgin düşüklük olan kadınlar
  • Tüp bebek tedavisi haricindeki üreme yöntemlerine başvurup ancak başarılı olamamış kişiler

Tüp bebek tedavisi karar verme aşamasından, işleniş aşamasına kadar oldukça dikkat gerektiren bir tedavi yöntemidir. Bu durumda hem doktorlar hem de bu tedaviden faydalanmak isteyen kişiler oldukça dikkatli davranmalıdırlar.

Kıbrıs Tüp Bebek Başarı Oranları

Tedavi sürecinde genel olarak başarılı olmak kadın ve erkeğe bağlı sorunlara bağlı olup sürekli değişkenlik gösterebilmektedir. O yüzden kesin bir rakamla başarı oranı gösterilmemektedir ancak canlı doğum oranında bir genelleme yapılacak olursa %50 gibi bir oran verilmesi mümkündür. Bu da demek oluyor ki bu tedavi yöntemlerinden faydalanmak isteyen ve uygulayan kişilerin hemen hemen yarısında başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Tedavinin başarılı sayılabilmesi için canlı doğumun gerçekleşmesi gerekmektedir. Öyle ki gebelik oluşma oranı canlı doğuma göre biraz daha fazla olmaktadır. Bu da bize gösteriyor ki her oluşan gebelikte doğum olacak diye bir kaide bulunmamaktadır.

Neden tüp bebek tedavisi başarısızlıkla sonuçlanır? Diye bir soru geçiriyorsanız aklınızdan bu durumun birden çok sebebi bulunmaktadır. Özellikle bu tedavinin yaygın olarak yapıldığı Kıbrıs bölgesinde başarılı sonuçlar alındığı gibi elbette ki bazı tedaviler başarısızlıkla da sonuçlanabilmektedir. hususunda her ne kadar gelişmiş bir bölge olsa bile bu alanda çalışan tedavi merkezlerinde bazı zamanlar olumsuz sonuçlar da alınabilmektedir.

Tüp bebek tedavisinin başarısızlıkla sonuçlanmasının arkasında birçok sebep olabilmektedir. Başarısız sonuçlara çiftlere bakacak olduğumuzda bazı başarısızlıklar tek bir faktöre bağlı olabilirken bazıları da birçok faktöre bağlı olarak yaşanabilmektedir. Tedavi sürecindeki yanlış ilaç tedavisi ve rahmin yeterince kalınlaşmaması sıkça görülen olumsuzluklardandır. İlk denemede bu tip sorunlar nedeniyle başarısız olunduğunda asla vazgeçilmemeli ve konunun daha fazla üzerine gidilerek bir kez daha deneme yapılmalıdır. Dünya üzerinde birçok deneme sonrasında çocuk sahibi olan insan örneği oldukça fazladır. Bu insanların hırsı ve azmi örnek alınmalı ve ona göre bir davranış sergilenmelidir.

Kıbrıs Tüp Bebek Tedavisi Sonrasında Yan Etkiler Yaşanır Mı?

Tüp bebek tedavisi elbette ki birçok insan için bir umut ışığı olmaktadır. Bu ışığın her zaman takipçisi olunması halinde uzun yıllardan sonra bile olsa hayallere kavuşmak mümkün. Tabi hayallerinize kavuşurken aynı zamanda sağlığınızı da tehlikeye sokmamanız gerekiyor. Bu konuda çocuk adaylarının dikkat etmesi oldukça önemlidir aynı zamanda operasyonu gerçekleştirecek olan doktorların üstüne de birçok sorumluluk düşmektedir.

 Her operasyonda olduğu gibi tüp bebek tedavisinde de bazı yan etkilerin yaşanması oldukça doğal karşılanan bir durumdur. Ne yazık ki bu konuda gerektiği kadar bilgi sahibi olamayan insanlar bu yan etkiler yaşandığı taktirde büyük bir paniğe kapılabilmektedirler. Tüp bebek tedavisinde görülebilecek bazı hafif reaksiyonlar şunlardır;

  • Baş ağrısı
  • Sıcaklık basması hissiyatı
  • İnsanın kendisini huzursuz hissetmesi

Kıbrıs’ta Bulunan Tüp Bebek Merkezleri İnsanlara Güven Veriyor Mu?

Tüp bebek tedavisi kadar bu tedavinin hangi merkezde yapılacak olduğu da hafife alınmayacak konulardan bir tanesidir. Bu sebeple de özel bir araştırma yapılarak bu konunun üstüne gidilmesi gerekmektedir. Kıbrıs’ta bulunan tüp bebek merkezleri arasında bulunan ve insanlara yeteri kadar güven veren merkezlerden birisi olan operasyonlarına başarılı ile devam etmektedir.