Bazı durumlarda kişiler kalp atışlarını rahatsız edici şekilde hissedebilirler. Bu duruma kalp çarpıntısı denilmektedir.  Kalp atışlarında meydana gelen çok ufak artışlar bile kalp çarpıntısı olarak değerlendirilebilirler.  Hemen hemen bütün bireylerin yaşadığı ve çok sık görülen bu rahatsızlığın altında genellikle önemli bir kalp hastalığı yatmamaktadır.  Fakat eğer çarpıntınız ile beraber bir göğüs ağrınız, nefes darlığınız ve bayılma ataklarınız mevcut ise o zaman çarpıntının değerlendirilmesi gerektiğinin işaretini veren belirtilerdir bunlar.

   Kalp çarpıntılarının nedenleri arasında uygulanan egzersizler, stres ağırlıklı yaşam, duyulan endişe korku gibi durumlar gösterilebilir. Fazla miktarda sigara tüketimi de çarpıntınızın artmasına neden oalcaktır. Aşırı ve hızlı alkol tüketimi aynı zamanda fazla miktarda içilen kahve, çay gibi içecekler çarpıntı yapabilmektedir. Bazı rahatsızlıklar da çarpıntı oluşumuna neden olabilmektedir. Bunlardan bazıları kansızlık, kalp problemleri, troid problemleri gibi hastalıklardır. Kullanılan vitamin, diyet ve depresyon haplarının uzun süreli alındığında çarpıntı gibi yan etikler yapması mevcuttur. Uyku kaçması ile meydana gelen çarpıntılar genellikle kafein kaynaklıdır. Genel olarak yoğun bir hayatınız varsa uzun süreli bir üzüntü yaşadıysanız da yine aynı şekilde çarpıntı şikayetlerini çok sık yaşayabilirsiniz.

Peki kalp çarpıntısına ne iyi gelir?

  • Eğer kalp hastası değilseniz eski bir teknik olan valsalva manevrası ile hızlı kalp atışlarınızı normal değerlerine dönderebilirsiniz.  İlk olarak burnuzu sıkarak ağzınızı kapatınız. Daha sonra zorla nefes almaya çalışınız. Bu teknik kalp atışlarınızın canlanmasını ve sonra yavaşlamasını sağlayacaktır.
  • Çarpıntının ortadan kalkması için öksürme tekniğini de kullanabilirsiniz. Birkaç dakika boyunca şiddetli öksürerek göğüs üstüne baskı uygulayabilir ve kalp atışlarınızı tekrar normal değerlerine düşürebilirsiniz.
  • Çarpıntıya iyi gelen bir diğer yöntem ise derin derin nefes almaktır.  Yapacağınız nefes egzersizleri ile vücudunuzun rahatlamasını sağlayarak beyine daha fazla oksijen gidişini artırabilirsiniz. Nefes alışlarınızı burundan yaparken nefes verme sırasında yavaşça ağızdan geri bırakınız.
  • Soğuk su içmek çarpıntı sırasında stres, endişe ve baş dönmesi gibi sorunlarınızın giderilmesine yardmcı olacaktır. Sadece içerek değil aynı zamanda soğuk suyu yüzünüze uygulayarak  ve duş olarak da çarpıntılarınızda azalma sağlayabilirsiniz. Soğuk suyun sinir sistemi üzerinde şok etkisi mevcuttur.
  • Bazı minerallerin eksikliğinde kişilerde çarpıntılar meydana gelebilmektedir. Şeker pekmezi tüketimi zengin içeriğinden dolayı bu minerallerin eksikliğinden kaynaklanan çarpıntıların önlenmesini sağlamaktadır.  Bir bardak su içerisine 1 yemek kaşığı şeker pekmezi ekleyerek bu karışımı içebilirsiniz.
  • Magnezyum eksikliği kalp çarpıntılarına neden olmaktadır. Ispanak, lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler tüketerek magnezyum eksikliğiniz var ise giderebilirsiniz.
  • İçerisinde birçok besleyici bileşen bulunduran tarçın tam bir kalp dostudur. Kalbin kan akışını destekleyerek yüksek kan basıncını azaltmaktadır. Bir su bardağı su içerisine bir tatlı kaşığı tarçık ekleyerek bu karışımı tüketebileceğiniz gibi sıcak su içerisine bal ile karıştırarak da içebilirsiniz.
  • Kedi otu panik atak ve ansiyete nedeni ile yaşanan çarpıntıların giderilmesinde kullanılan etkili bir bitkidir. Vücudun sakinleşmesini sağlayarak kalp ritmini normal değerlere getirmektedir. Uygulamayı yaparken birkaç haftayı geçmemeye dikkat ediniz. Bir bardak su içerisine 10 damla kadar kedi otu ekleyerek tüketiniz.