Göğüs ağrısı kalp krizinin en belirgin işareti olabilir. Fakat aynı zamanda çok daha az tehlikeli olan Panik atak'ında en çok rastlanan belirtisidir.Kalp krizi yaşamı tehdit eden bir acil durum oluşturur. Panik atak ise tamamen geçici bir belirtidir. Bu nedenle ikisini ayırt etmek yaşamsal önem taşır.

Panik atak aniden ortaya çıkar. 10-20 dakika kadar süren yoğun ölüm korkusu ile beraberdir. Atak sırasında göğüs ağrısı, çarpıntı, sıcak/soğuk terleme, baş dönmesi ve tansiyonda hafif (1-2 mm Hg) yükselme görülür. Tekrarlayan ataklarda önce sık Acil servise gitme, kendisine bir şey olacağı, öleceği korkusu ve yalnızlık kalamama, tek başına sokağa çıkamama, toplu taşımadan ve kalabalık yerlerden kaçınma, iş-sosyal yaşamda aksama ortaya çıkar. En iyi tarafı genellikle en fazla 20 dakika sürmesi ve vücutta kalıcı bir hasar bırakmamasıdır.

Kalp krizinde ise kalp kaslarını besleyen kan damarlarında tıkanma ve bu damarlar kalbin hangi alanını besliyorsa o bölgede kanlanamamaya bağlı büyük problem oluşur. Göğüsün orta bölümünde sol kola doğru yayılan, bazan da çene, mide üzerinde ya da sırta vuran ağrı vardır. Bu durumda ilk yapılacak şey zaman geçirmeden acil servise baş vurmaktır.

Yapılan tetkiklerde ve kardiyolog muayenesinde herhangi bir bulgu saptanmadı, ama ağrınız ve bu esnada ölüm korkusu-panik duygusu sizi sık sık yoklamaya başladı, tekrar tekrar EKG çektirdiniz ve normal çıktı: Büyük olasılıkla kardiyologunuz bir psikiyatriste görünmenizi önerecektir.

İnanmaktan zorlansanız da Panik atak Kalp krizini birebir taklit edebilir. Ancak yaşamı hiçbir şekilde tehdit etmez ve iyi düzenlenmiş bir psikiyatrik tedavi ile tamamen düzelir.


Psikiyatrist Dr. Sibel Üner

Adres : Kemer Corner Sitesi, İnci Blok, Daire 15 (Makro Market karşısı) - Göktürk / İstanbul
Gsm : 0545 213 31 00
instagram : dr.sibeluner

www.sibeluner.com