Çölyak hastaları tarafından sıklıkla yöneltilen soruların başında çölyak tedavisi için aşı çalışmaları var, olmuştur. Bu soruya maalesef henüz tam olarak bir cevap veremiyoruz. Lakin buna yönelik çalışmaların başlandığını ve bir takım gelişmelerin olduğunu söyleyebiliriz. ABD bu konuda en hızlı çalışma yürüten ülkeler arasında. Geliştirdikleri Nexvax2 adlı çölyak tedavisi için aşı türünün ilk aşaması tamamlanmıştır. Bildiğimiz kadarıyla ikinci aşamadalar henüz. Aşı ile ilgili Immusant adlı biyoloji şirketi çalışmaları sürdürmektedir. İlk aşamada edindikleri sınırlı sayıdaki gönüllülerle, ilacın bir yan etkisi var mı, güvenilir mi gibi sorulara cevap aramışlardır.

Nexvax2 Nedir?

Çölyak hastalığı için gelişme aşamasında olan bir ilaç türüdür. Çalışmalar sonuçlanmamıştır fakat Immutant şirketi yoğun bir mesai harcamaktadır. Gönüllülerde denenen bu ilaç, glutune maruz kalan bağışlık sistemi üzerinde etki etmesi beklenmektedir. ABD'de ve Avustralya'da çölyaklılar üzerinde denenmektedir. İlacın bu hastalar üzerinde bıraktığı etkiyi gözlemleyip, verdiği yararı ya da zararı üzerinden çıkarımlar yapmayı hedeflemekteler. Fakat bu aşama uzun bir zaman gerektiriyor. Yine de herhangi bir çalışma yapılması ve bilimsel anlamda bir çözüm arayışına girmek bile başlı başına bir umut demektir. Belki tamamen ortadan kaldırılmasa bile, hastanın almak zorunda kaldığı bir günde, bu aşı ile beraber etkisinin azaltılması beklenebilir.

Çölyak Tedavisi Bulundu mu?

Daha önce de bahsettiğimiz gibi, çalışmalar henüz tamamlanmadı ve aşı kesin olarak bir çözüm niteliği taşımamakta. En azından çölyak hastalığının tamamen ortadan kaldırılması gibi bir durum şimdilik pek mümkün değil. Bu anlamda üretilecek aşıların ve ilaçların en önemli özelliği, glutene maruz kalan hastaların, aşı sayesinde rahatsızlıklarını daha hafif yaşaması olacaktır.

Aşının en önemli hedefi, bağışıklık sistemindeki hücrelerin bozuk yapısını tekrar şekillendirerek, düzeltmektir. Bir nevi, hücreye yeni bir eğitim vermek de diyebiliriz. Bu düzeltme işlemi sonrasında, çölyaklıların glutene karşı verdiği tepkiler normal insanlara yakın bir tepkiye dönüşebilecek. Tabii bunun henüz kesinleşmediğini, çalışmaların faz 2 aşamasında olduğunu söylemekte fayda var. Güncel haberleri aktarmaya devam edeceğiz.

Çölyak hastalığı hakkında daha detaylı bilgi almak için ilgili konu başlığını okuyabilirsiniz: Çölyak Hastalığı Nedir