Beslenme ve Diyet uzmanı Sezen Çetinkaya

Merhabalar sevgili anneler, 2017’nin ilk yazısında karşımıza çıkan en büyük problem olan anne ve bebek beslenmesinden bahsetmek istiyorum. Bilindiği üzere çok uzun ve hassas bir konu olduğu için kısaca küçük ama hayat kurtarıcı detaylardan bahsetmek istiyorum .

Bilindiği üzere gebelik dönemi beslenmesi bebek sağlığı  üzerinde en önemli dönemdir. Bundan sonraki en önemli dönem ise emziklilikte  annenin beslenmesi ev ek gıdaya geçiş dönemdir. 

Emzirme döneminde annenin harcadığı enerji miktarı doğrultusunda alacağı yeterli ve dengeli bir beslenme, süt verimini arttırırken annenin depolarını da koruyacak ve kolaylıkla kilo vermesini sağlayacaktır. Anne kalsiyumdan zengin süt ürünleri tüketmeli, taze sebze ve meyve tüketmeli, D vitamini desteklenmeli, çay-kafein- alkol tüketiminden kaçınılmalı, yaklaşık 4 lt kadar sıvı almalıdır.

Bir çok annenin şikayeti sütüm gelmiyor veya sütüm çocuğuma yetmiyor  !

Verimli bir emzirme dönemi için;
Anne kendine güvenmeli ve sütünün çocuğuna yeteceğine inanmalıdır. Doğru emzirme tekniğini öğrenmeli.  Yine en önemlisi doğumdan sonraki ilk yarım saat -1 saat içerisinde emzirme başlamalı, anne bebeği sık sık emzirmeli, saat sınırı koymamalı veya emzirmek için uykudan uyanmasını beklememelidir. Bu yaş gurubundaki çocuklara öğün sayısı sınırı koymamalısınız. 6-8. Haftalık bebekler kendi öğün düzenini oturtmaya başlayacaklardır. Anne sütünün yetmediğini ve sürekli aç kaldığını düşünüyorsa bebeğin tartı alımını kontrol etmeli, düzenli kilo artışı var ise, günde 6-8 kez bezini ıslatıyorsa, emdikten sonra gazını çıkartıyor ve sakinleşip uyuyorsa anne sütünün yettiğini anlarız ve mama vermesi gerekmez.  İlk 6 ay ANNE SÜTÜ nün dışında mama, ek gıda, devam sütü veya su verilmemelidir.

Peki 6 ay sonrasın da neler verilmeli ?

İşte bebek beslenmesinde en riskli dönem .  Ek gıdaya erken başlanması kadar geç başlanması da sağlık problemleri yaşamasına sebep olmaktadır. Örneğin Tahıl gurubuna zamanında başlamayan bebeklerde ileriki dönemde gluten hassasiyeti çok daha fazla karşımıza çıkmaktadır.

Anne sütüne ek olarak,  akşam öğünlerinde başlanmalı.  İlk başlanacak ek gıdalar; muhallebi, ev yapımı yoğurt, bazı sebze ve meyve püreleri, peynir, bebek bisküvileri içermelidir. Biberon ve yalancı emzik kullanımından uzak durulmalı fincan veya küçük kaşık ile az miktarda başlanmalı. Ek gıdaların hepsine hemen başlanmamalı, 3-4 günde bir yeni besin denenmelidir.

1.yaş gurubu bebeklerde yasaklı besinler nelerdir ?

Vereceğiniz besinlerin alerji yapıp yapmadığı kontrol etmelisiniz. İnek sütü ve yumurta beyazı bu sebeple verilmemelidir. Bal, çilek, domates, kakao, çikolata, kivi, salam sucuk gibi işlenmiş et ürünleri, konserve, dondurulmuş ve katkılı, tuzlu, baharatlı, hazır gıda, kuru yemiş, patlamış mısır, pestil, sakız gibi boğulamaya sebep olabilecek gıdalardan uzak durulmalıdır.

Diyetisyen Sezen Çetinkaya
Beslenme ve Diyet Uzmanı

Diyetisyen Sezen Çetinkaya


Adres : Levent Cad. Alt Zeren Sok. No:19 1.Levent / Beşiktaş
Beşiktaş Telefon : 0212 281 91 91
Göktürk Telefon : 0212 322 23 71

Web : www.sezencetinkaya.com.tr
E-mail : [email protected]

Etiket : Sezen Çetinkaya , DiyetisyenBeslenme Uzmanı , Diyet Uzmanı , 

Adres : Levent Cad. Alt Zeren Sok. No:19 1.Levent / Beşiktaş
Beşiktaş : 0212 281 91 91
Göktürk : 0212 322 23 71
Web : www.sezencetinkaya.com.tr
E-mail : [email protected]