Gonore, penis, vajina ya da anüs yolu ile bulaşan bir hastalıktır. Hastalık anal veya oral yol ile bulaşabilmesinden dolayı homoseksüel ilişkiler sırasında da görülmektedir. Gonore olarak da bilinen bel soğukluğu hastası olanlar partnerleri ile birlikte tedavi görmezler ise hastalığın tekrarlama ihtimali bulunmaktadır. Bu hastalığa sebep olan virüs, tuvalet kağıdı üzerinde 3 saat, klozet kenarlarında ve üzerinde ise 24 saat yaşayabilmektedir. Bel Soğukluğu, kalıtsal hastalık değildir. Peki tam anlamıyla bel soğukluğu nedir ?

Gonore Belirtileri Nelerdir?

Erkekte şüpheli bir cinsel ilişki sonrası 1 hafta içinde akıntı ve dizüri şikayetleri olmaktadır. Kadınlarda ise anormal derecede vajinadan akıntı ve cinsel ilişki esnasında sürekli olarak kanama gözükmektedir.

Gonore Tanısı Nasıl Konulmaktadır?

Tanı konması için laboratuvarlarda birçok test yapılmaktadır. Enfekte olmuş yerlerde örnek alınır ve bilim insanları tarafından incelenir. Rahim ağzında bulunan ve idrar yollarındaki enfeksiyonlarda sadece idrar örneği yeterli olmaktadır. Bu bölgelerden alınan örnekler ile hazırlanan gram boyası ile boyanarak, hücre içindeki bakteriler bulunmaya çalışılır. Bu yöntem erkeklerde çok daha işe yaramaktadır.

Gonore Tedavisi Nasıl Olmaktadır?

Çeşitli antibiyotikler sayesinde bel soğukluğu başarılı bir şekilde tedavi edilmektedir. Fakat ilaçlara karşı dirençli bakteriler ortaya çıkmasıyla biraz tedavilerde zorluk yaşanmaktadır. Bundan dolayı verilen tedavinin tamamını kullanmak gereklidir. İlaç tedavisi sonucu birçok yönden iyileşme sağlansa da, oluşan bazı hasarlar geçmemektedir. Eğer tedavi sonrasında hala testleri pozitif çıkıyorsa, tekrardan doktora başvurulması gereklidir. Çocuklarda da ilaçla tedavi mümkün durumdadır.

Kadınlarda özellikle PID hastalığına sebep olmaktadır. Bu hastalık kadınlarda, tüplere zarar veren ve kısırlığa sebep olan bir hastalıktır. PID, çok hafif bir şekilde geçebileceği gibi çok büyük karın ağrılarına da sebep olabilmektedir. PID, rahimden başlayarak, genital bölgeye kadar ilerleyip enfeksiyona sebep olmaktadır.

Erkeklerde ise bu duruma gonore epididimitise sebep olmaktadır. Epididimitis, spermleri idrar kanalına taşıyan organın enfeksiyon kapmasını sağlayarak kısırlığa sebep olmaktadır. Bel Soğukluğu, kan veya eklemlere yayılarak, hayati tehlikeye sebep olan bir hastalıktır. Ayrıca bu hastalık, HIV virüsünün vücuda daha çabuk entegre olmasını da sağlamaktadır. Bundan dolayı, hem erkek hem kadınlarda erken teşhis ve tedavi çok önemli rol oynamaktadır.