Gebelik için en ideal dönem 20-30 yaş aralığı kabul ediliyor

Gebelik için en uygun dönem olarak bilinen 20-30 yaş arası kadınlar için psikolojik ve fizyolojik olarak en uygun zamandır. 35 yaşın üzerindeki adaylara “ileri anne yaşı” tanımlaması kullanılmaktadır ve bu yaş hamilelikleri riskli gebelik gruba girmektedir.

Kronik hastalıklar hem ileri yaş hamileler hem bebekler için riskli
Gebelik süresi boyunca vücuttaki tüm sistemler etkilenir ve pek çok değişiklik meydana gelir. Sağlıklı bir insanda bu değişiklikler kolayca tolere edilebilir. Ancak anne adayında gebelikten önce hipertansiyon, kalp hastalığı, şeker hastalığı gibi hastalıklar olduğu takdirde riskler artar.

Annelik yaşı sınır olarak kabul edilen bir dönem vardır. Eğer bu sınır aşıldıysa hem anneyi hem de bebeği bazı riskler beklemektedir.

İleri yaş hamileleri ve bebeklerini bekleyen riskler:

  • Dış gebelik
  • Erken doğum veya düşük
  • Bebeğin doğumsal bozukluklarla veya düşük doğum ağırlığı ile dünyaya gelmesi
  • Bebekte gelişme geriliği ve iri bebek
  • Annede gebelik sırasında hipertansiyon ve gebeliğe bağlı şeker hastalığı
  • Anne ölüm riski, kanama, plasenta yerleşim anomalileri, plasenta yetmezliği ve sezaryenle doğum

Ancak süreç doktor kontrolünde ve bilinçli bir şekilde yönetilirse hamilelik dönemini rahat geçirmek ve sağlıklı bebekler dünyaya getirmek mümkündür.

Çoğul gebelikler daha çok özen istiyor
Sosyo-ekonomik nedenlere ek olarak üreme sağlığı alanındaki yeni gelişmeler de gebelik yaşının ertelenmesine sebep olmaktadır. Yaşla birlikte doğal yollarla gebe kalma oranı azaldığı için yardımcı üreme yöntemlerine başvurulmaktadır. Bu yöntemler de bazı durumlarda çoğul gebelik oranını artırmaktadır. Buna bağlı olarak erken bebek doğumları, bebeğin yenidoğana yoğun bakıma yatma ihtimali, bebek kayıpları ve hastalıkları artmaktadır. Ayrıca doğum ve gebelik sürecinin ekonomik yükü de fazla olmaktadır.

Yaş ileri olsa da sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek için…
Günümüzde tıp hızla ilerlemekte ve çığır açan yeni gelişmeler yaşanmaktadır. Bütün bunlara ek olarak anne adaylarının eğitimli ve bilinçli olması, düzenli doktor kontrollerini ihmal etmemesi ile sağlıklı bir bebek sahibi olmaları mümkündür.

Haber Kaynak: www.sozcu.com.trwww.sozcu.com.tr/kadin/30dan-sonra-anne-olmak-icin.html