1 )Tüp bebek nedir?

Tüp bebek, anneden alınan yumurta ile babadan alınan spermin laboratuvar ortamında döllenmesiyle oluşan bir yöntemdir.

2 ) Düzenli bir beraberliğe rağmen çocuk sahibi olamayan çiftler, ne zaman tedaviye yönelmeliler?

Kadın yaşı 37′nin altındaysa ve gebelik oluşumunu etkiyebilecek herhangi bir problemi yoksa 1 yılın sonunda, 37 yaşının üzerinde veya geçmişte gebelik oluşumunu etkiyebilecek bir problem oluştuysa eğer 6 ay sonra inceleme ve tedaviye başlanmalıdır.

3 ) Tüp bebek fiyatları nedir?

Tüp bebek fiyatları merkezden merkeze göre değişiklik göstermektedir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta birçok merkez verdikleri fiyatta uygulama esnasında yapılan mecburi testleri, ultrasonları, anesteziyi, KDV’yi vs… başlangıçta söylemeyerek yanıltıcı olabilmektedir. Sonradan sürprizle karşılaşmamak için detayları ilk başta konuşmakta fayda var. Ayrıca bu ücretlere kullanılan ilaçların da ekleneceğini unutmayın. İlaçların ücreti ise kullanılan doza ve ilacın tipine göre değişir. Bu maliyette 1000 lira ile 3000 lira arasında değişebilir.

4 ) Mikroenjeksiyon nedir?

Spermler direk alınarak, yumurtanın içine enjekte ederek zorla döllenme sağlama işlemine denir. Yardımcı üreme yöntemleriyle dünyaya getirilen çoğu bebeğin mikroenjeksiyon yöntemi sayesinde sağlandığını söyleyebiliriz.

5 ) Tüp bebek tedavisi aşamaları nelerdir?

Yumurtalıkların uyarılması, yumurta toplanması, yumurtaların sperm ile döllenmesi ve döllenmiş yumurtaların embriyo transferi aşamalarından meydana gelir.

6 ) Bu tedaviler sonucu yumurtalık rezervi tükenir mi?

Yumurtalıkların tüp bebek amaçlı uyarılması rezervi azaltmaz.

7 ) Transfer sonrası arta kalan embriyo olur mu? Olursa bunlara ne yapılıyor?

Transfer sonrası arta kalan kaliteli embriyolar dondurularak saklanabilir. Tekrar kullanılması gerektiği durumlarda çözülerek tedavide kullanıla biliniyor.

8 ) Transfer sonrası istirahat edilmeli mi?

İstirahatin gerektirdiği durumlar meydana gelmemektedir. Normal yaşama devam edilmesini öneriliyor.

9 ) Çiftlerin cinsel yaşamını etkiler mi?

Gebelik testi gününe kadar ilişki önermiyoruz. Gebeliği olumsuz etkileyebilir. Ancak bu durumda kanıtlanmış bir bilgi yoktur.

tup bebek (2)

10 ) Tüp bebek tedavisi ne kadar sürer?

Tedavinin başlangıcından gebelik testi gününe kadar yaklaşık 1 ay sürer.

11 ) Tüp bebek tedavisinde cinsiyet belirleyebilir miyiz?

Belirlenebilir ancak etik ve kanuni nedenlerden dolayı Türkiye’de dâhil birçok ülkede mümkün değildir.

12 ) Tüp bebek işlemi sırasında oluşabilecek riskler nelerdir?

En önemli riskler ‘çoğul gebelik’ ve ‘hiperstimülasyon’ sendromudur.

13 ) Tüp bebek yöntemiyle doğan çocuklarda aykırılık riski var mıdır?

Tüp bebek tedavisi genetik nedenlere bağlı olarak şiddetli sperm faktörü sebebiyle yapıldığında bebeklerdeki anomali riskini yüzde bir oranında artmaktadır. Fakat diğer sebeplerden ötürü yapılan tedavilerde anomali riski, doğal yolla oluşan gebeliklerle aynı orandadır.

14 ) Cerrahi kısırlaştırma ameliyatı geçiren bir erkek tekrar çocuk sahibi olabilir mi?

Tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olması mümkündür. Mikroenjeksiyon dediğimiz yöntemle direk testisten alınan spermle tedavi sağlanabilir.

15 ) Polikistik Over (PCO) veya Polikistik Over Sendromu (PCOS) nedir?

Polikistik over (PCO), ultrasonografide yumurtalıkların görünüşünü ifade eden bir tanımdır. Polikistik over sendromu ile karıştırılmamalıdır. Pek çok kadının ultrasonografi görüntüsü Polikistik olabilir ancak hormonal değerler ve klinik tablo tamamen normal kabul edilir. Genel popülasyonda kadınların %20′sinde Polikistik görünüşlü overler vardır. Polikistik over sendromu ( PKOS ) ise bir belirtiler grubudur ve hastalığı yani patolojiyi ifade eder. PKO ve PKOS iki farklı tanımdır.

Polikistik over sendromu ( PCOS ), yumurtalıklarda bir çok küçük iyi huylu kist oluşmasıyla beliren bir hastalıktır. Aslında bu yumurtalıktaki kist diye adlandırılan oluşumlar, yumurtalıkların etrafına yerleşmiş çok sayıda yumurta kesecikleridir. Genellikle kendisini, uzun aralıklarla adet görme, hatta bazı hastalarda ise adet görememe, aşırı kıllanma, sivilcelenme ve kilo artışı şikâyetleri ile gösterebilir. PKOS tanısında kan hormon değerleri de yer tutar. Kanda androjen düzeylerinin, LH ve FSH oranları önemlidir. Yine âdetin 21. günü bakılarak kan progesteron değerlerinden yumurtlama olup olmadığı hakkında bilgi alınabilir. PKOS çocuk sahibi olmak amacıyla infertilite(kısırlık)merkezlerine başvuran kadınlarda en sık karşılaşılan problemlerden biridir, çünkü bu gruptaki anne adaylarının yumurtalıklarında düzenli yumurta gelişimi olmamaktadır.

Eğer hasta adet düzensizliği, sivilce ve tüylenmeden şikâyetçi ise doğum kontrol hapları tercih edilir. Eğer hasta gebe kalamama şikâyeti ile başvurmuş ise çoğunlukla yumurtlamayı sağlayıcı haplar veya gerekirse hormon iğneleri kullanılır. Bunun yanında hastada kilo artışı söz konusu oluyorsa bir diyetisyen kontrolünde zayıflatma yoluna gidilmelidir.

tup bebek (3)

16 ) Yumurta toplama ağrılı bir işlem midir?

OPU ( Yumurta Toplama ) işlemi, hiçbir ilaç kullanılmadan da yapıla bilinen çok ağrılı olmayan bir işlemdir. İşlem sonrası evinize gidebilirsiniz. Ancak günümüzde damar yoluyla kullanılan sakinleştirici ve ağrı kesici ilaçlarlar neredeyse hiç bir rahatsızlık hissetmeden uygulamayı yaptırabilirsiniz. Tamamen uyumak isteyen hastalar anestezi doktoru tarafından uyutulmaktadır.

17 ) Başarısız bir denemden sonra ne kadar ara vermek gerekiyor?

İkinci deneme için yaklaşık 2- 3 adet dönemi kadar ara verilmesi tavsiye ediliyor. Ancak tedavi aralığının uzunluğu veya kısalığı hakkında henüz tam net bir sonuca ulaşılamamıştır. İşlemin yarattığı yorgunluktan dolayı vücudun kendini toplaması bir sonraki tedavi için hazır hissedilmesi için bu süreye dikkat etmenizde fayda var.

18 ) Tüp bebekle gebe kalan kadınların, normal gebeliklere göre gebe kalması daha mı risklidir?

Tüp bebek ile gebe kalmış bir kadının, tedavinin hassasiyetine göre değerlendirildiğinde daha riskli olduğunu söylenebilir. Tedaviyi etkileyecek olumsuz davranışlar sonucunda, erken doğum ve düşük doğum oranı yüksek risk taşır. Tedavinin başarılı sonuç verebilmesi birçok etken mevcuttur. İlgili kişilerle bu durumları detaylı bir şekilde konuşarak azaltabilirsiniz.

19 ) Daha önce çektirdiğim bir rahim filmim ( Histeosalpingografi- HSG ) var, yeni bir HSG gerekli mi?

Hayır, eğer bu işlemden sonra bir rahatsızlık veya operasyon geçirmediyseniz ve 3 yıl içerisinde çekilmiş bir film ise, yeni bir HSG filmi gerekli değildir.

20 ) Önce erkek mi? Yoksa kadın mı doktora başvurmalı?

Doğru olan her ikisinin de beraber başvurmasıdır. Fakat önce erkeğin tetkiklerini yapılmasında fayda var. Başlıca sorunlardan biri olan İnfertilite yani kısırlık sorunu söz konusu olduğundan erkek kontrolü ilk yapılır. Çözüm için çiftlerin birlikte hareket etmesi gerekir.

haber kaynak: www.tupbebekailesi.com