Tüp bebek tedavileri toplum tarafından acımasızca eleştirilere maruz kalmaktadır. Bu yüzden çocuk sahibi olamayan çiftlerde kulaktan dolma bilgilerle tedaviye yönelmekten kaçınıyorlar. Doğru bilgiye ulaşmak, günümüzdeki internet, basın ortamındaki, maalesef, bilgi kirliliğini de dikkate alır isek, zor olabilir. Yine de çiftlerin, araştırmacı olarak, o merkeze giden ve tedavi olan hastalara ulaşarak deneyimlerini paylaşmalarını ve uzman doktorlarla görüşmesini öneriyoruz. Halk arasında dolaşan yanlış bilgilerden söz edecek olursak;

1). Tüp bebek zor ve ağrılı bir tedavidir

Doğru: Tüp bebek tedavisi son yıllarda çok kolaylaşmış, “hasta dostu” bir tedavi haline gelmiştir. Tedavi süresi yeni ilaçlar sayesinde 45 günden 15 güne inmiş, hastaların yaptıkları iğne sayısı da oldukça azalmıştır. Hatta artık günümüzde sadece hap formunda ilaçlar kullanılarak yapılan “doğal” tüp bebek tedavileri başarı ile uygulanmaktadır. Az ilaç kullanılarak yapılan yumuşak protokoller hem kontrol için merkeze gidip gelme sıklığını düşürmüş, hem de şişkinlik, ağrı gibi yan etkileri azaltmıştır. Günümüzde tüp bebek, 15 günde başlayan ve biten, neredeyse sıfır yan etkisi olan çok kolay bir tedavidir.

2). Tüp bebek tedavisi sonrası uzun süre yatmak gerekir

Doğru: Tüp bebek tedavisi bitip transfer yapıldıktan sonra yatmanın gebelik şansını arttırdığına dair elimizde hiçbir bilimsel kanıt bulunmamaktadır. Yerleştirilen embriyo kendiliğinden düşmeyeceği gibi yerleşme işlemi de transferden yaklaşık üç gün sonra gerçekleşmektedir. Transfer sonrası yatılması gerekir bilgisinin kaynağı yoktur.

Eğer doktorunuz size özel olarak dinlenmeniz gerektiğini belirtirse, kanama ya da farklı bir hastalık nedeni gibi bir durum söz konusu değilse, normal yaşantınıza devam edebilirsiniz.

3). Her yaşta tüp bebek yapılabilir

Doğru: Kadının üreme kapasitesi yaşla birlikte değişim gösterir. 30 yaşına kadar en yüksek olan üreme şansı 30- 35 yaşları arası azalmaya başlar. 40 yaş üzerinde artık üreme çağının sonlarına gelinir. 30 yaş altı hastalarında başarı şansı % 50’ye kadar çıkarken bu oran 40 yaş üzerinde % 15 civarındadır. 44 yaşın üzerinde ise başarı oranı oldukça düşüktür.

Özellikle normal gebeliklerde olduğu gibi tüp bebek tedavilerinde en önemli etken kadının yumurtalıklarıdır. En sağlıklı ve verimli olduğu yaşlarda tedavinin uygulanması başarı şansını oldukça yükseltmektedir.

tup bebek (3)

4). Tüp bebekte ikinci tedaviler daha başarılıdır

Doğru: Tüp bebek tedavisinde başarı şansı yumurta sayısı ve anne yaşı ile doğru orantılıdır. Yumurta kaynaklı sorunlar olmadığı sürece şansınız vardır. En önemli faktör annenin yaşıdır. İlerleyen yaş neticesiyle sağlıklı embriyonun gelişmesini ve gelişen embriyonun tutunma şansını azaltır. Tüm tüp bebek merkezlerinin amacı ilk seferde çiftleri bebeklerine kavuşturmak olduğunu söyleyebiliriz.

5). Kısırlığın çaresi yok

Doğru: Toplumuzun ön yargılarından biri kısırlık hastalığı ve nedenlerinin yanlış bilinmesidir. Hatta bu durumu utanç olarak görüp tedaviye yönelmeyen çiftlerin sayısı da oldukça fazladır. Oysaki kısırlık erkekte görüldüğü gibi kadında da görülür. Çocuk sahibi olmaya engel olan faktörlerin bütünlüğüne bu tanı konulur. Ayrıca günümüz teknolojisiyle artık bu tarz sorunlar söz konusu dahi bile olmamaktadır. Kısırlık çözümsüz değildir. Hasretini duyduğunuz çocuk özlemine, sadece ön yargılarınız engel olmaktadır.

6). Yumurtaların tedavide toplanması erken menopoza neden oluyor

Doğru: Tüp bebek tedavisinde bu kullanılamayan yumurta havuzundan birçok yumurta olgunlaştırılarak toplanır. Yumurtaların tedavi ile toplanıyor olması bu sebeple erken menopoza girmeye sebep olmaz. Bu yüzden hastaların bu konuda şüphe etmelerine gerek yoktur. Kadının yumurtalıkları ya da yumurtaları tedavi sebebiyle olumsuz etkilenmez. İlaç tedavisi ile yumurtalar geliştirilir ve toplanır. Mevcut yumurta sayısının azalmasına yol açacak herhangi bir müdahale yapılmaz.

7). Tüp bebekte başarı oranı % 100’dür

Doğru: Tüp bebek tedavisinde başarı oranı yaş, yumurtalık rezervi ve üreme hücreleri (sperm ve yumurta) kalitesine bağlı olarak değişir. Genç ve iyi rezervli olgularda % 65- 70’lere kadar çıkarken, ileri yaş ve düşük over rezervli olgularda şans azalır. Ayrıca başarıyı etkileyen birçok faktör vardır. Bunlar aşırı strese maruz kalma ve beslenme alışkanlıklarından da kaynaklanabilir.

8). Tedavide kullanılan ilaçlar kanser riskini artırır

Doğru: Bugüne kadar bu ilaçların kanser riskini artırdığı yönünde hiçbir bilgiye rastlanılmadı. Ailesinde başta meme kanseri olmak üzere kadınlık hormonlarına duyarlı kanser öyküsü olanların, ilaçları düşük dozda hekim kontrolünde kullanmaları ve düzenli kontrollerini yaptırmaları önerilir.

tup bebek (2)

9). Tüp bebek tedavisi sonucunda genelde ikiz, üçüz gebelik olur

Doğru: Tüp bebek tedavilerinde çoğul gebeliklerin arttığı bir gerçektir. Buna önlem olarak 30 Eylül 2014 yılında yönetmelikte yapılan değişiklikle; Merkezlerde ÜYTE uygulamasında birden fazla embriyo transfer edilmemesi esas alınmıştır. Fakat 35 yaşa kadar birinci ve ikinci uygulamada tek embriyo, üçüncü ve sonraki uygulamalarda iki embriyo, 35 yaş ve üzerinde tüm uygulamalarda en fazla iki embriyo transfer edilebilir. Böylece ülkemizde uygulanan sınırsız embriyo transferi kontrol altına alınmıştır. Çoğul gebelikler bazı hastalar tarafından tercih edilse bile gerek anne sağlığı gerekse bebeklerin sağlığı açısından büyük risk faktörleri içerir.

10). Tüp bebek tedavisinde başkalarının spermi ya da yumurtası karışabilir

Doğru: Güvenilir ve başarılı gebelik oranlarına sahip tüp bebek merkezlerinin yumurta ya da sperm karıştırabilme hatasına düşme gibi bir lüksleri yoktur. Tüm plan ve programlama bu hatanın gerçekleşmemesi üzerine kuruludur. Bu sebeple kimlik kontrolleri oldukça sıkı tutulur. Her aşamada ya da her tedavide bu kimlik kontrolleri birden fazla kişi tarafından yapılır. Embriyoloji laboratuvarları yüksek güvenlik sistemlerine sahip bölgelerdir. Ve bu alanlar yirmi dört saat boyunca kamera ile takip edilmektedir. Bu tarz karışıklıkların olması söz konusu bile değildir.  


haber kaynak: www.tupbebekklinigi.com