Millî Eğitim Bakanlığımızın güçlü yarınları hedefleyen 2023 Vizyon Belgesi, çocuklarımızın ilgi, yetenek ve mizaçları doğrultusunda gelişimleri için tüm okullarda Tasarım- Beceri Atölyeleri kurulmasını öngörüyor. Tüm temel eğitim kurumlarımızda öğrencilerimizin düşünsel, duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarını destekleyen Tasarım -Beceri Atölyelerinin ulusal standartları da oluşturulacak. Sonraki aşamalarda ise Bilim ve Sanat Merkezleri yeniden yapılandırılarak tüm okullardaki Tasarım- Beceri Atölyeleri ile ilişkilendirilecek. Okul bahçeleri de atölyelerle bağlantılı olarak yeniden tasarlanıp yaşam alanlarına dönüştürülecek.

Bilim, Sanat,  Spor ve Kültür Odaklı

Bu çerçevede pilot örnekleri 2019-2020 Eğitim Öğretim Yılında devreye girecek olan Tasarım-Beceri Atölyelerinin İstanbul’da pilot uygulamasının yapılacağı okullar belirlendi.  Şube Müdürümüz Murat Gözüdok, belirlenen okulların müdürleriyle İl Müdürlüğümüzün Tuna Salonu’nda bir toplantı yaptı. Temel eğitim kurumlarımızda oluşturulacak Tasarım- Beceri Atölyelerinin 2023 Vizyonu açısından önemine dikkat çeken Gözüdok, “Çocuklarımızın sahip oldukları yeteneklerle ilişkilendirilmiş becerilerin onlara pratik bir şekilde kazandırılabilmesi için Tasarım-Beceri Atölyeleri kurulacak. Atölyelerimiz bilim, sanat,  spor ve kültür odaklı yapılandırılacak.” dedi.

Gözüdok, atölyelerin ortak bir amaç doğrultusunda öğrencilerimizin özellikle elini kullanmasını önemseyen, mesleklerle ilişkilendirilmiş işlikler olacağını belirterek şunları söyledi: “Bilmekten çok tasarlamanın, yapmanın, üretmenin ön plana çıkacağı bu atölyeler öğrencilerimizin kendisini, meslekleri, çevresini tanımasına yardımcı olacak.  Aynı zamanda atölyeler yeniçağın gerektirdiği problem çözme, eleştirel düşünme, üretkenlik, takım çalışması ve çoklu okuryazarlık becerilerinin kazandırılması için somut mekânlar şeklinde düzenlenecek.”

Pilot Uygulamanın Yapılacağı Okullar

Öğrencilerin düşünmeye, tasarlamaya ve üretmeye zaman ayırabileceği yerler şeklinde inşa edilecek olan Tasarım-Beceri Atölyelerinin İstanbul’daki pilot uygulaması şu okullarımızda yapılacak:

Suatlar İlkokulu (Arnavutköy), İhsan Kurşunoğlu Ortaokulu, Kemal Berktan Ortaokulu (Ataşehir), Şehit Ali Karslı Ortaokulu (Bağcılar), Ragıp Kutmangil Ortaokulu (Eyüpsultan), Halkalı Cumhuriyet Ortaokulu (Küçükçekmece), Ahmet Kutsi Tecer ilkokulu, Mustafa Karuşağı İlkokulu, Nurullah Genç İlkokulu (Pendik), 75. Yıl Cumhuriyet Ortaokulu (Sancaktepe), Hatemoğlu Ortaokulu (Sarıyer), Şehit Murat Demirci Ortaokulu (Şişli), Ord. Prof. Cahit Arf İlkokulu (Tuzla), Hezarfen Ahmet Çelebi Ortaokulu (Üsküdar)


Ragıp Kutmangil İlkokulu Müdürü Hüseyin Kaya