Başıboş sokak köpekleri ile ilgili gerçekleştirilen çalışmayla ilgili Eyüpsultan Belediyesi ve Mithatpaşa Mahalle Muhtarı Gürkan Yılmaz'a yönelik hakaret, tehtid ve karalamalara karşılık bir basın açıklaması yapan Kemerburgaz sakinleri belediyelerine ve muhtarlarına sahip çıktıklarını belirttiler.

Eyüpsultan Belediyesi ekiplerinin sokaktaki başıboş köpekleri toplayarak Kısırkaya'daki hayvan barınağında bakım, aşılama ve tedavilerinin yapılması çalışmalarına karşı sosyal medya, basın organları ve asılan pankartlarla hakaretler edildi, yalan iddialar ve fotoğraflarla karalamalar yapılmaya çalışıldı. Bu saldırılarda Muhtar Yılmaz da hedef alındı.

Kemerburgaz'da bulunan STK'lar, odalar, esnaf, çevre mahallelerin muhtarları ve halk bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Ellerinde “Çocuk parkları çocukların olsun – Yeter artık ısırılma korkusuyla yaşamak istemiyoruz” yazılı dövizler taşıyan çocuk ve kadınların da katıldığı açıklamada “Muhtarımızı yedirmeyiz” mesajları verilirken, başıboş sokak köpeklerinin saldırısına uğrayarak mağdur olan vatandaşlar da şikayetlerini dile getirdiler.

Basın açıklaması öncesi bir konuşma yapan Mithatpaşa Mahalle Muhtarı Yılmaz; “Bir haftadır Eyüpsultan Belediyemizin sokaktaki başıboş sokak köpeklerini toplaması ile ilgili sosyal medya ve basında, hakkımda tehtid ve hakaret içerikli yayınlar başladı. Bu yayınlar bizi yansıtmayan yayınlar. Bizler muhtarlar olarak Kemerburga halkının isteklerini devletin kurumlarına iletmek zorundayız. Muhtar halk ile devlet arasındaki en önemli köprüdür. Basında, sosyal medyada veya çevreye asılan pankartlarda beni kötüleme kampanyası başlattılar. Bundan rahatsız olduklarını belirtmek için Kemerburgaz halkı burada. Kemerburgaz'ın STK'ları, odaları, halkı, esnafı ve herşeyden önce o hayvanları sevmesi gerekirken onlardan korkan çocuklar burada.” dedi.

“BİZ HAYVANLARI ONLARDAN ÇOK SEVİYORUZ”

Bu arada başıboş köpeklerin saldırısına uğrayan vatandaşlar ile sokaklarda bulunan çok sayıda köpek yüzünden mağduriyet yaşadıklarını belirten Kemerburgaz sakinleri ise hayvan katliamına karşı olduklarını, hiç kimsenin hayvan düşmanı olmadığını hatta hayvanları, kendilerine hayvansever diyenlerden daha çok sevdiklerini belirttiler. Buna karşılık cadde ve sokaklarda çok kalabalık gruplar halinde yaşayan başıboş köpekler yüzünden çok büyük mağduriyetler yaşadıklarını söyleyerek tepkilerini şekilde dile getirdiler.

“BİZ CAMİYE, ÇOCUKLAR OKULA GİDEMİYOR”

Köpek saldırısına uğraşan Kemerburgazlı bir vatandaş başından geçenleri anlatarak şunları söyledi; “10 Eylül sabah 06.30'da camiye giderken caminin avlusunda arkadan geldi ısırdı. Biz de veterinere bildirdik durumu. Ben de hastaneye gidip tedaviye başladım. 5 tane aşı vuruldum. Sokak köpeklerinden çok mağduruz. Sokağa bile çıkamıyoruz. Camiye gidemiyoruz, çocuklar okullarına gidemiyor. Lütfen buna çözüm getirsinler. Ama hayvanseverler insan sağlığını düşünmüyor. Hayvanseverlere de rica ediyorum bu çalışmalara karşı çıkmasınlar. Çok seviyorlarsa evlerinde baksınlar. Biz hayvanlara karşı değiliz, düşman değiliz ama insan sağlığına zarar veriyorlar. Nerede olsa saldırıyorlar. Sokaklarda, camilerde, otobüs duraklarında. Küçük çocuk, büyük insan demeden saldırıyorlar. Buna önlem alınmasını iztiyoruz. Şimdi Eyüpsultan Belediyesi başladı toplamaya. Toplandıkları yerde, barınaklarda sağlıklı bir şekilde bakılıyorlar.”

“HAYVAN DÜŞMANI DEĞİLİZ!”

Şeker hastası olduğunu belirten bir başka vatandaş ise 2015 Aralık ayında ayağından ısırıldığını ve 9 tane kuduz aşısı bir de tetanoz aşısı olduğunu belirterek; “Bütün vücut dengemi bozdu. Biz hayvan düşmanı değiliz. Kendi köpeğim de vardı. Burada insanları, çocukları ısırıyorlar. Onun için Eyüpsultan Belediyesi'nin toplamasından yanayız.” şeklinde konuştu.

Başıboş köpekler tarafından ısırıldığını yada mağduriyet yaşadıklarını belirten diğer vatandaşlar ise şöyle konuştular; “Mahallede sokakta yürürken arkamdan gelmiş bacağımdan kaptı. İki ay hastaneye gittim geldim. Bir de mikrop kaptı yara. Burada camiye gidemiyoruz. Her taraf pislik içinde. Eve gidemiyoruz, evden fırına gidemiyoruz, saldırıyorlar. Bu köpekler toplansın çok daha iyi.”

“ÇOCUKLARA, ENGELLİ ATANDAŞLARA SALDIRIYORLAR”

“Bizler de başıboş bırakılan saldırgan köpeklerin mağdurlarındayız. Özellikle ben Sinan Şen İlköğretim Okulu çevresindeki arazide saldırgan köpeklerle karşılaştım. Bizzat 8 yada 9 köpeğin küçük bir çocuğun bacaklarını kollarını ısırdıklarına şahit oldum. O çocuğu kurtarmak için orada mücadele ettim. Aynı şekilde Ragıp Kutmangil İlköğretim Okulunda engelli bir vatandaşın etrafını sarıp ona saldırdıklarına şahit oldum. Ben sokak köpeklerini besleyen bir insan olduğum halde bana dahi aynı şekilde saldırdılar. Bazı köpekler uysal, sıkıntı olmuyor ama ben saldırgan köpeklerin toplanarak barınaklarda muhafaza edilmesini istiyorum. Benim çocuğumun yada bir başka çocuğun yüzünde, vücudunda kalıcı izler olmasını istemiyorum. Bu da bizim en doğal hakkımızdır. Muhtarımızı destekliyoruz. Herhangi bir talebi olmuşsa haklı bir taleptir ve bizim talebimizle hareket etmiştir.”

“KÖPEKLER SAHİPLENİLSİN”

“Köpeklerden son derece şikayetçiyiz. Tabi ki her mahallede bir iki köpek olabilir. Ama bu kadar sürü halinde dolaşmaları okula giden çocukları olumsuz etkiliyor. Ortaokula giden çocuklar bile anneleriyle okula gitmek zorunda kalıyor. Kaldırımla köpek pisliğinden geçilmiyor. Her çocuk servis imkanına sahip değil. Servisle okula gidip gelemiyor. Hayvanseverler bu kadar destek oluyor, biz de köpekler öldürülsün demiyoruz ama o zaman hayvanseverler her köpeği sahiplensin ortada bu kadar sorun kalmaz. Köpekler sürü halinde dolaşıyor. Çocuklar kaldırımda köpek pisliğine basmamak için uğraşıyorlar. Okulun bahçesinde dahi sürü halinde varlar. Herkes aynı imkanlara, aynı şartlara sahip değil. Arabayla okula gidip, arabayla evlerine dönmüyorlar. Çocuklar parkta köpek pisliğinden, köpek kılından oynayamıyor. Duraklarda sabah bekleyen vatandaşlarımız mağdur oluyor. Biz şikayetlerimizi dile getirdiğimiz için murtarımız sağolsun yardımcı oldu, köpeklerle ilgili bir çalışma başlattı. Eyüpsultan Belediyemizin de başlattığı çok güzel bir kampanya var 'Seviyorsan Sahiplen'. Tüm vatandaşlarımıza duyuruyoruz sevenler sahiplensin, barınaklara gidip yardımcı olsunlar.”

“BU SIKINTIYI KEMERBURGAZ HALKI ÇEKİYOR”

“Bu sıkıntıyı Kemerburgaz halkı çekiyor. Kemerburgaz'a diğer belediyelerden köpekler bırakılıyor. Her sabah başka bir köpek çıkıyor ortaya. Bana da saldırdılar durakta, Allah'tan minibüs geldi kendimi minibüse attım. Bazı sokaklardan köpekler yüzünden kimse geçemiyor. Korkumuzdan başka duraklara gidiyoruz. Ortalık köpek pisliğinden geçilmiyor. Belediyenin yaptığı çok güzel Bir şey. Beslemek isteyen gitsin orada beslesin. Halk olarak rahatsızız.”

“KÖPEKLER 19 TAVUĞUMU, KEDİMİ BOĞDULAR”

“Bu kadar çok köpek var, çocuğumu ısırdılar Okmeydanı Hastanesi'ne götürdüm. Civcivden 19 tane tavuk yetiştirdim hepsini boğdular. Kedi besliyordum kedimi köpekler boğdu. Bu yük fazla geliyor, insanlar bunu anlasın. İstanbul'un diğer ilçelerinden köpekleri buraya getirip salıyorlar. Köpek pisliğine basmadan evimize gidemiyoruz. Biz hayvanlara karşı değiliz, hayvanlar da Allah'ın yarattığı canlılar ama yük fazla. Torunum sokağa çıkamıyorsa, ben bahçemde tavuk besleyemiyorsam, bir köpek çocuğumu ısırıyorsa, ben stress altında yaşıyorsam bundan nasıl kurtulacağım. Versinler bütün köpekleri hayvanseverlere bakalım, buranın halkına hak vereceklermi?”

“KÖPEK PİSLİĞİNDEN YÜRÜYEMİYORUZ”

“Kemere çıkıyoruz köpek pisliğinden yürünmüyor. Çocuğumun ayağındaki o pislikle eve gelsin istemiyorum. Alışverişe gidemiyoruz, dışarı çıkınca köpekler bizlere, çocuklara hırlıyor, saldırıyor. Gece sabaha kadar yollarda birikiyorlar havlıyorlar. Sabah kalkıp çoluk çocuk işe gidemiyor korkudan. Bunun bir çözümü olmalı.”

Kemerburgaz'da bulunan STK temsilcileri, muhtarlar ve Eyüp Zıraat Odası Başkanı Hüseyin Acar da Eyüpsultan Belediyesi ile Mithatpaşa Mahalle Muhtarı Yılmaz'ın yanında olduklarını belirttiler.

Eyüp Zıraat Odası Başkanı Hüseyin Acar yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi; “Kemerburgaz'a bağlı civar köylerde aşağı yukarı 600 üyem var. Hepsi hayvancılık ve tarımla uğraşıyorlar. Buradaki insanların hiç biri köpek düşmanı değil. Ama şu ormana bırakılan köpekler aç kaldıkları zaman o kadar zarar veriyorlar ki. Beni çiftçilerimden, üreticilerimden ayda iki üç tane küçük baş yada büyükbaş hayvanın parçalandığı şikayetleri geliyor. Bu insanlar çocuklarını okula götüremiyorlar, insanlar işe gidemiyorlar. Ben köpekten korkmam, geçen gün bana da saldırdılar. Belki onlar da haklı ama bu hayvanlar öldürülmüyor, toplanıp daha güzel şartlara sahip büyükşehir belediyesinin barınağına götürülüyor.”

Kemerburgaz Kastamonu Cide Alayazı Derneği Başkanı Necati Çaylan ise hayvanları herkesin sevdiğini belirterek; “Bu hayvanları daha güzel bir yerde, güzel bir arazide yer yapıp, mahalle aralarından, çocuklarımızın okula gidip geldikleri yollardan toplanıp bakılması gerekiyor. Bizler de elimizden gelen yardımı yapalım, destek verelim. Bunu yetkili kişilerder arz ediyorum. Çünkü bunlar bizleri, çoluk çocuk herkesi rahatsız ediyor. Sokaklarda arabaların altında kalıyorlar, ölüyorlar, bizler de üzülüyoruz.” şeklinde konuştu.

İhsaniye Mahalle Muhtarı Adnan Görün, Çiftalan Mahalle Muhtarı Harun Gürhanel, Ağaçlı Mahalle Muhtarı Turan Seher ve Mimarsinan Mahalle Muhtarı Turgut Koçum ile birlikte bir açıklama yaparak; “Kemerburgaz'daki sorunların aynısını köylerimizde de yaşıyoruz. Hayvanseverler bu hayvanları çok seviyorlarsa evlerinde baksınlar. Kısırkaya'ya bir yer yapıldı, bu yer neden yapıldı? Bu hayvanlar neden toplanıp oraya götürülmüyor? Köyümüzde vatandaşımız evinden çıkamıyor, otobüs durağına gelemiyor, camilere gidemiyor. Hayvancılıkla uğraşan insanların hayvanlarına saldırıyorlar. Bunlar toplanınca hayvanseverler itiraz ediyor. Hayvanları biz de seviyoruz. Vatandaş evine gidemiyor, çocuklar okula gidemiyor. Eyüpsultan Belediyesi hayvanları bütün hayvanseverlerden daha çok besliyor. Kemerburgaz'a klinik yaptı. Bu kadar hizmet var, burada vatandaş sıkıntı yaşıyor. Hayvanseverlere sesleniyoruz lütfen sokaklarda köpek beslemeyin. Köpekler beslendikleri yerleri sahipleniyor, oradan geceleri kimseyi geçirmiyor. Sevgi sokak köşelerinde beslemekle olmaz.” dedi.

“YAPILANLARIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

Kemerburgaz Karadenizliler Derneği Yönetim Kurulu adına Serkan Cihan ve Celal Aktur ise Eyüpsultan Belediyesinin yaptığı çalışmalara, Mithatpaşa Mahalle Muhtarı Yılmaz'ın yaptıkları çalışmalara teşekkür edilmesi gerektiğini düşündüklerini ifade ederek şöyle konuştu; “Ama sokaktaki hayvanların katledildiğinden bahsediyorlar. Biz böyle birşeye şahit olmadık. Biz Kemerburgaz'da yaşayanlar olarak şunu söylemek istiyorus; açıkçası başıboş gezen sokak hayvanları büyük bir problem. Evimize giderken kapının önünde 4 - 5 köpek yaktıyor, çocuklara saldırıyorlar. Burada yaşayan insanların sağlığı ile ilgili tehtid oluşturuyorlar. Geçen bana 4 tane köpek saldırdı. Kalps hastasıyım. Bize Bir şey olursa, sokak hayvanlarını koruduğunu söyleyenler gelip bizim için bir şey yapacakmı? Bizim esasında insan sağlığı ile ilgili konuşmamız gerekirken sokak hayvanları ile ilgili bir algı oluşturuldu. Biz Kemerburgazlılar olarak muhtarlarımızın arkasındayız, hiç kimseye yedirmeyiz. Hiç kimse katledilsin demiyor, bunlar toplansın, barınaklara götürülsün, beslensin. Yalan yanlış haberler, fotoğraflar paylaşıyorlar. Bunların takipçisi olacağız.”